Składniki:
· 100 g białego długo ziarnistego ryżu
· 1 łyżka oleju słonecznikowego
· 1 mała cebula, drobno posiekana
· 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
· 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
· 2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i bardzo drobno posiekane
· 410 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej
· 1 żółtko
· 3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
· ½ łyżeczki papryki
· sól i pieprz
Wykonanie:
1. Wsypać ryż do rondla, wlać 240 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.
2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i chili. Smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, wrzucić posiekane pomidory i wymieszać.
3. Włożyć cieciorkę do miski i utłuc tłuczkiem do ziemniaków na dość gładkie purée, ewentualnie rozdrobnić w mikserze. Dodać cebulę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę oraz sól i pieprz. Starannie wyrobić. Podzielić na 12 równych porcji i uformować z każdej kulkę.
4. Ułożyć kulki ryżowe na nasmarowanej blasze i piec 30 minut, aż zaczną się rumienić. Przewrócić je ostrożnie na drugą stronę po 15 minutach. Podawać na gorąco.
tatanka.com