Kulki ryżowe z cieciorką.docx

(13 KB) Pobierz

Kulki ryżowe z cieciorką

 

Składniki:
 

·         100 g białego długo ziarnistego ryżu

·         1 łyżka oleju słonecznikowego

·         1 mała cebula, drobno posiekana

·         1 ząbek czosnku, wyciśnięty

·         1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana

·         2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione nasion i bardzo drobno posiekane

·         410 g cieciorki z puszki, odsączonej i przepłukanej

·         1 żółtko

·         3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

·         ½ łyżeczki papryki

·         sól i pieprz


Wykonanie:

1.    Wsypać ryż do rondla, wlać 240 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut.

2.    Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać czosnek i chili. Smażyć jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia, wrzucić posiekane pomidory i wymieszać.

3.    Włożyć cieciorkę do miski i utłuc tłuczkiem do ziemniaków na dość gładkie purée, ewentualnie rozdrobnić w mikserze. Dodać cebulę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę oraz sól i pieprz. Starannie wyrobić. Podzielić na 12 równych porcji i uformować z każdej kulkę.

4.      Ułożyć kulki ryżowe na nasmarowanej blasze i piec 30 minut, aż zaczną się rumienić. Przewrócić je ostrożnie na drugą stronę po 15 minutach. Podawać na gorąco.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin