Surówka z selera szybka i smaczna
Składniki
1średni seler1 duże jabłko
1 marchew1 łyżka soku z cytryny2 płaskie łyżeczki cukru2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Seler oraz jabłko umyć i obrać. Zetrzeć na tarle na drobnych oczkach. Następnie dodać cytrynę, cukier oraz śmietanę lub jogurt. Wszystko wymieszać.Cukier oraz cytrynę można dodawać wg własnego smaku. Surówka powinna mieć smak słodko kwaśny.Surówkę robi się szybko i jest bardzo smaczna . To jest stary tradycyjny przepis z którego korzystam od wielu lat.
Jest pyszna i stanowi świetny dodatek do obiadu.
1 brokuł
1 marchewka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
sok z cytryny, syrop z agawy do smaku
Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, poszatkować razem z marchewką (u mnie zrobił to thermomix) ale może to być każde inne urządzenie do rozdrabniania. Z majonezu i jogurtu przygotować sos, przyprawić, wymieszać z brokułem, odstawić.
· Czas przygotowania: 15 min. |
· kategoria: sałatki i surówki
· Surowy brokuł jest smaczny, zdrowy i fajnie chrupiący
1/2 brokułapęczek rzodkiewek5 łyżek jogurtu1 łyzka dobrej oliwy z oliweksólpieprzszczypta asafetydy
1. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, a te kroimy w kawałki. Rzodkiewkom obrywamy natke a następnie dobrze je myjemy i obcianmy ogodnki. Rzodkiewki kroimy w plasterki lub inne ulubione kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Przygotowujemy dressing. Jogurt mieszamy z oliwą, solą, pieprzem, asafetydą (nadaje cebulkowy smak) i polewamy sałatkę. Mieszamy.
Sałatka brokułowa to sałatka, której przygotowanie zajmuje kilka minut a efekt jest niesamowity. Składników jest niewiele i oczywiście do jej przygotowania wykorzystuję moją paprykę marynowaną ze słoików, ale można też zastąpić ją surową czerwoną papryką.
Sałatka brokułowa jest bardzo kolorowa i bardzo smaczna tak więc w sam raz na jesienną chandrę. Polecam !!
Sałatka brokułowa
brokuł
4 jajka
puszka kukurydzy
słoik papryki marynowanej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Smacznego!!
Zachęca nie tylko smakiem, ale i kolorami. U mnie w domu trafiła na listę "do częstego przyrządzania", co oznacza, że została zaakceptowana przez moich dwóch kulinarnych krytyków:) Zdanie młodszego w kwestii zieleniny bardzo się liczy, bo on niestety stroni od takich dodatków. Tym bardziej więc ucieszył mnie jego pusty talerz po obiedzie:)
1 średni brokuł1 marchewka1 jabłkogarść suszonej żurawiny - mogą być rodzynki, ale z żurawiną nam bardziej smakowałotrochę ziaren słonecznika - w oryginale są orzechy włoskie1 szalotka2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu nat.kilka kropli soku z cytrynypół łyżeczki cukrusól i pieprzBrokuła dzielę na malutkie różyczki i gotuję w osolonym wrzątku nie dłużej niż 3 min., żeby brokuł był al dente. Jabłko myję, usuwam gniazda nasienne i nie obrane kroję w słupki, marchewkę ścieram na grubej tarce, cebulkę kroję w kostkę. Wszystkie składniki mieszam w misce, dodaję żurawinę i słonecznik, polewam sosem po wymieszaniu jego składników. Smacznego!!!
Rewelacyjna jest ta surówka, naprawdę pyszna, na dowód uznania wklejam fotkęOd siebia dodałam marchewkę i chrzan. Palce lizać
Można dodać samą marchewkę a i też z chrzanem lub majonezem.
tatanka.com