Pieczeń rzymska.docx

(65 KB) Pobierz


pieczeń rzymska

PIECZEŃ RZYMSKA

Pieczeń rzymska przepis na pyszne i soczyste pieczone mielone mięso z niespodzianką w środku. Pieczeń zwana bywa też klopsem, danie to dobrze smakuje na ciepło i na zimno np. na kanapki z odrobiną chrzanu. To fajny i prosty sposób na zdrową, domową „wędlinę”. Przepis jest banalnie prosty doprawić mięso i zapiec w naczyniu żaroodpornym. Kolejna zaleta – pieczeń rzymska smakuje jak kotlety mielone ale nie wchłania tłuszczu bo jest pieczona.

·         Mięso mielone [1kg]

·         Cebula [1 sztuka]

·         Sucha bułka [1 sztuka]

·         Surowe jajko [1 sztuka]

·         Majeranek [2 łyżki]

·         Sól i pieprz [wg uznania]

·         Słodka papryka [wg uznania]

·         Natka pietruszki [wg uznania]

·         Czosnek [1 ząbek]

·         Jajka ugotowane na twardo [3 sztuki]

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie masła. Namoczyć starą bułkę w wodzie i gdy zmięknie dokładnie ją odcisnąć (ewentualnie może być bułka tarta, ale sucha bułka to lepsza opcja).

Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jedno surowe jajko, sól, pieprz, majeranek, odrobinę czosnku, natkę pietruszki i sporo słodkiej papryki – pieczeń będzie miała ładny kolor. Składniki dokładnie wymieszać.

W międzyczasie ugotować 3 jajka na twardo. Mięsem wyłożyć blachę do 1/3 wysokości, ułożyć wzdłuż 3 obrane jajka na twardo, a następnie dołożyć resztę mięsa. Piec około godziny w 190 stopniach. Obserwujcie pieczeń – wyjmijcie ją gdy wierzch się zarumieni.

http://smakalajzyt.pl/pieczen-rzymska/

Zgłoś jeśli naruszono regulamin