Żółte curry z dynią.pdf

(759 KB) Pobierz
09.01.2014
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
Żółte curry z dynią
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
15 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
bernika
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
bernika75
to tylko ja ... prowadze bloga
bernika
Blog pisze
bernika75
5049
29
7
mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
31.08.2012 23:04
ŻÓŁTE CURRY Z DYNIĄ
0
Lubię to!
0
2 łyżki oleju, 2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, cebula pokrojona w kostkę, ząbek
czosnku, 1/2 łyżeczki garam masala, łyżeczka kuminu, 2 łyżki żółtej pasty curry, kawałek
papryczki chilli, 200ml mleczka kokosowego, 300g dyni pokrojonej w kostkę, 250ml
bulionu warzywnego, pęczek natki pietruszki, 3 liście limonki kaffir, garść liści szpinaku,
limonka, sól i świeżo zmielony czarny pieprz Rozgrzać łyżkę oleju na patelni najlepiej o
grubym dnie. Dodać pokrojoną pierś, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano,
następnie zdjąc z patelni i odstwicna bok. Na patelnię dać łyżkę oelju, dodać cebulę i
czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać dynię, papryczke chilli drobno
posiekaną, kumin, garam masalę i smażyć przez chwilę. Warzywa usunąć na brzeg
patelni a na środek dać pastę curry, mieszać aż się pasta chwilę podrzeje, następnie
wymieszać z warzywami, dodać usmażone piersi z kurczaka. Wymieszać smażyć
chwilę. Wlać mleczko kokosowe i bulion, liście limonki doprowadzić do wrzenia, gotować
na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec wymieszać szpinak, doprawić do smaku,
dodać sok z 1/2 limonki. Na talerzu podać z ryżem, ćwiartką limonki i posypać
wszystko posiekaną natką .
Zobacz więcej:
blogujemy, curry, dynia
PODZIEL SIĘ
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
Czytaj więcej na blogu
bernika.
magazyn-kuchnia.pl/blogi/bernika/2012/08/zolte_curry_z_dynia/1
1/2
09.01.2014
Żółte curry z dynią
ZOBACZ TAKŻE
Babeczki cynamonowe
Składniki na ciasto: 25 dag mąki 5 łyżek cukru 1
torebka cukru w aniliow ego 1 jajko 12 dag masła
s...
25 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w mojejkuchni
Kulebiak
Wykonany dw ukrotnie (że niby na próbę) przed
św iętami. Na stole w igilijnym rów nież się...
12 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/old-w hite-
table
Falafel z boczkiem
czyli przekąska na karnaw ałow e przyjęcie?
Dostałam od małżonka kolejną książkę. Uznał, że
to już ...
przedw czoraj
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w kuchnibezdubli
Krem z kalafiora na mleku
kokosowym
Na 4-6 osób: średni kalafior 1 litr mleka
kokosow ego 1/2 laski w anilii 1 łyżka pr...
w czoraj
magazyn-kuchnia.pl/blogi/azgotuj
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/bernika/2012/08/zolte_curry_z_dynia/1
2/2
Zgłoś jeśli naruszono regulamin