Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną
Czas pieczenia: 90 min
Temperatura pieczenia: 180 °C
Składniki:
· 1,5 kg ziemniaków
· 0,5 kg tłustego twarogu
· 0,5 kg kaszy gryczanej
· 3 jajka
· 1/2 l śmietany
· 100 g masła
· sól, pieprz
Wykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Formę wysmarować masłem.
Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopione masło. Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.
Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1,5h.
tatanka.com