Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną.docx

(13 KB) Pobierz

 

Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną

 

 

Czas pieczenia:  90 min

                    Temperatura pieczenia:  180 °C

        

Składniki:
 

·         1,5 kg ziemniaków

·         0,5 kg tłustego twarogu

·         0,5 kg kaszy gryczanej

·         3 jajka

·         1/2 l śmietany

·          100 g masła

·         sól, pieprz


 


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Formę wysmarować masłem.

Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopione masło. Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.

Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 1,5h.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin