Chleb gryczany.docx

(12 KB) Pobierz

·         s 400 g mąki gryczanej

·         3 łyżki siemienia lnianego

·         3 łyżki łuskanego słonecznika

·         2 łyżki pestek z dyni

·         2-3 łyżki soli

·         1 łyżka cukru (żeby drożdże miały na czym urosnąć)

·         40 g świeżych drożdży

·         450 ml ciepłej wody

Opis: Do miski wrzuć mąkę, ziarna (możesz użyć tych które podajemy, lub użyć innych które lubisz), sól. Wodę podgrzej w garnuszku (ma być ciepła, nie gorąca!), wrzuć łyżeczkę cukru i rozpuść w niej drożdże, po czym przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj, starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Ciasto odstaw na 20 min w ciepłe miejsce (my korzystaliśmy z ciepłych promieni słonecznych i postawiliśmy miskę na oknie:)). Po tym czasie po raz kolejny wymieszaj w ten sam sposób ciasto i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy - keksówki i odstaw na kolejne 20 min. Chleb piecz w temperaturze 220 stopni przez 50 minut (przed wsadzeniem do pieca polej chleb z góry 2 łyżkami wody).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin