· s 400 g mąki gryczanej
· 3 łyżki siemienia lnianego
· 3 łyżki łuskanego słonecznika
· 2 łyżki pestek z dyni
· 2-3 łyżki soli
· 1 łyżka cukru (żeby drożdże miały na czym urosnąć)
· 40 g świeżych drożdży
· 450 ml ciepłej wody
Opis: Do miski wrzuć mąkę, ziarna (możesz użyć tych które podajemy, lub użyć innych które lubisz), sól. Wodę podgrzej w garnuszku (ma być ciepła, nie gorąca!), wrzuć łyżeczkę cukru i rozpuść w niej drożdże, po czym przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj, starając się wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Ciasto odstaw na 20 min w ciepłe miejsce (my korzystaliśmy z ciepłych promieni słonecznych i postawiliśmy miskę na oknie:)). Po tym czasie po raz kolejny wymieszaj w ten sam sposób ciasto i przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy - keksówki i odstaw na kolejne 20 min. Chleb piecz w temperaturze 220 stopni przez 50 minut (przed wsadzeniem do pieca polej chleb z góry 2 łyżkami wody).
tatanka.com