Sos pieczarkowy.docx

(10 KB) Pobierz

               Sos pieczarkowy

 


Składniki: 

- ok. 80 dkg pieczarek
- mała cebula
- masło do smażenia
- 200 ml śmietany

- 3 marchewki
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, ostra papryka
- posiekany koperek lub pietruszka

 

 

Wykonanie:

Masło rozgrzać na patelni. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz, podsmażyć na małym ogniu mieszając, aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć dwie, trzy minuty, wszystko wymieszać, dolać 3-4 łyżki wywaru warzywnego. Śmietanę wymieszać porządnie z mąką. Wlać na patelnię, dodać przyprawy,  posypać natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin