Sos borowikowy.docx

(11 KB) Pobierz

Sos borowikowy

 

Składniki:

·         500 g świeżych borowików

·         3 łyżki suszu warzywnego

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

·         30 g masła

·         1 mała cebula

·         150 ml śmietany 30%

·         sól, pieprz

 

 

Wykonanie:

Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby, cebulę, susz warzywny wodą i gotujemy, aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin