Przecier ogórkowy.docx

(10 KB) Pobierz

                                           Przecier ogórkowy

 

1 kilogram ogórków
płaska łyżka soli
kilka kwiatostanów kopru
2 spore ząbki czosnku

Przygotowanie:


Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o szerszych oczkach, ścieramy do nich czosnek, dodajemy nasionka kopru, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Wkrótce pojawi się w masie sporo soku i to jest właśnie super, bo nie trzeba dodawać wody, tak, jak do całych ogórków, które lubią się psuć. Nakładamy przecier do wyparzonych słoiczków (dekielki także warto wyparzyć), ubijamy tak, by sok był na wierzchu, ale nie powinien dotykać zakrętek. Zakręcamy przeciery mocno, ale z wyczuciem, stawiamy na tacy i czekamy aż skończy się fermentacja. Z reguły, po tygodniu ustają burzliwe procesy a po dwóch tygodniach, słoiczki warto obmyć, wytrzeć do sucha i schować do piwnicy.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin