Opieńki marynowane.docx

(12 KB) Pobierz

Opieńki marynowane

 

SKŁADNIKI:

 

Opieńki

4 szkl.wody

1 szkl. Octu


Przyprawy:

 

1 łyżeczka soli

5 łyżeczek miodu

Ziele angielskie

Pieprz ziarnisty

Liść laurowy

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Grzyby ( kapelusze lub małe grzybki z trzonami) gotujemy około 10 minut z dużą ilością soli: na 4 litrowy garnek wypełniony prawie po brzegi wodą i grzybami ( grzyby powinny być zakryte wodą) dajemy  3 kopiate łyżki soli. Grzyby powinny być tak właśnie nasolone. Typowy błąd przy marynowaniu to mało soli w fazie obgotowywania. Produkt jest wtedy mało smaczny i zazwyczaj czuje się że jest zbyt kwaśny.

Opieńki odsączamy na sicie. Zalewę zagotowujemy i zalewamy dobrze odsączone grzyby w słoikach. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy (po ostygnięciu słoików) ok.20 min.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin