Opieńki marynowane
SKŁADNIKI:
Opieńki
4 szkl.wody
1 szkl. Octu
Przyprawy:
1 łyżeczka soli
5 łyżeczek miodu
Ziele angielskie
Pieprz ziarnisty
Liść laurowy
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby ( kapelusze lub małe grzybki z trzonami) gotujemy około 10 minut z dużą ilością soli: na 4 litrowy garnek wypełniony prawie po brzegi wodą i grzybami ( grzyby powinny być zakryte wodą) dajemy 3 kopiate łyżki soli. Grzyby powinny być tak właśnie nasolone. Typowy błąd przy marynowaniu to mało soli w fazie obgotowywania. Produkt jest wtedy mało smaczny i zazwyczaj czuje się że jest zbyt kwaśny.
Opieńki odsączamy na sicie. Zalewę zagotowujemy i zalewamy dobrze odsączone grzyby w słoikach. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy (po ostygnięciu słoików) ok.20 min.
tatanka.com