Zupa ogórkowa
Składniki:
3 marchewki1 pietruszka1/2 selera2 cebule3 ząbki czosnku3 liście laurowe3 ziarenka czarnego pieprzu4 ziela angielskie2 słoiczki przecieru kiszonych ogórków (ok. 0,7 litra własnej roboty)3 ziemniaki1 łyżeczka suszonego tymianku1/2 łyżeczki suszonego lubczyku1/2 łyżeczki majerankusól, czarny pieprz do smaku2 łyżki oliwy do smażenia3l wodyświeży koperek
Wykonanie:
· Wszystkie warzywa obieramy. Jedną z cebul kroimy na pół i przypalamy nad palnikiem lub w piekarniku
· W garnku umieszczamy marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę, przypaloną cebulę i przekrojone na pół dwa ząbki czosnku. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
· W garnku rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, smażymy do momentu aż cebula zacznie się złocić
· Dodajemy przecier ogórkowy.
· Zupę gotujemy jeszcze ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
· Podajemy ze świeżym koperkiem
tatanka.com