Ogórkowa.docx

(12 KB) Pobierz

Zupa ogórkowa

 

Składniki:


3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarenka czarnego pieprzu
4 ziela angielskie
2 słoiczki przecieru kiszonych ogórków (ok. 0,7 litra własnej roboty)
3 ziemniaki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki majeranku
sól, czarny pieprz do smaku
2 łyżki oliwy do smażenia
3l wody
świeży koperek

Wykonanie:
 

·         Wszystkie warzywa obieramy. Jedną z cebul kroimy na pół i przypalamy nad palnikiem lub w piekarniku

·         W garnku umieszczamy marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę, przypaloną cebulę i przekrojone na pół dwa ząbki czosnku. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalewamy wodą i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

·         W garnku rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu, smażymy do momentu aż cebula zacznie się złocić

·         Dodajemy przecier ogórkowy.

·         Zupę gotujemy jeszcze ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku

·         Podajemy ze świeżym koperkiem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin