Składniki:
· 3 łyżki oliwy
· 1 duża cebula
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego
· 2 łyżeczki suszonego oregano
· 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
· ½ szklanki suszu warzywnego
· ½ szklanki koperku (świeży lub mrożony- na pewno niesuszony)
· 1 papryka
· Sól
· 5 ziaren ziela angielskiego
· 3 liście laurowe
· 10 pieczarek
· Pieprz czarny świeżo mielony
· 1 łyżeczka papryki wędzonej
· 1 kg kapusty białej
· 1 korzeń pietruszki
Wykonanie:
· Do garnka wlać olwę, dodać drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i paprykę. Dodać kmin rzymski, oregano, paprykę słodką i wędzoną i smażyć na niedużym ogniu przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć ok. 1 minuty.
· W drugim garnku nastawić poszatkowaną kapustę z suszem warzywnym, zielem angielskim i liśćmi laurowymi gotować do miękkości, od czasu do czasu zamieszać.
· Dodać przygotowane wcześniej dodatki.
· Pod koniec gotowania dodać przecier i doprawić pieprzem i solą.
tatanka.com