Kapuśniak z pieczarkami.docx

(13 KB) Pobierz

Kapuśniak z pieczarkami

Składniki:

·         3 łyżki oliwy

·         1 duża cebula

·         1 łyżeczka kminu rzymskiego

·         2 łyżeczki suszonego oregano

·         1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

·         ½ szklanki suszu warzywnego

·         ½ szklanki koperku (świeży lub mrożony- na pewno niesuszony)

·         1 papryka

·         Sól

·         5 ziaren ziela angielskiego

·         3 liście laurowe

·         10 pieczarek

·         Pieprz czarny świeżo mielony

·         1 łyżeczka papryki wędzonej

·         1 kg kapusty białej

·         1 korzeń pietruszki

 

Wykonanie:

 

·         Do garnka wlać olwę, dodać drobno posiekaną cebulę, pietruszkę i paprykę. Dodać kmin rzymski, oregano, paprykę słodką i wędzoną i smażyć na niedużym ogniu przez chwilę. Następnie dodać pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć ok. 1 minuty.

·         W drugim garnku nastawić poszatkowaną kapustę z suszem warzywnym, zielem angielskim i liśćmi laurowymi gotować do miękkości, od czasu do czasu zamieszać.

·         Dodać przygotowane wcześniej dodatki.

·         Pod koniec gotowania dodać przecier i doprawić pieprzem i solą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin