Bigos wegetariański
Składniki: - 80 dag dobrej kapusty kiszonej- 1/4 główki kapusty białej ( lub połowa, jeśli kapusta jest mała) - ok. 2- 4 dag suszonych grzybów- 30 dag pieczarek- dwie duże cebule- cztery kulki ziela angielskiego- trzy listki laurowe- kilka kulek pieprzu- ew. 3-4 kulki jałowcaDo moździerza:
- sól (ok. 1/4 łyżeczki), mielony pieprz lub 3-4 ziarenka, szczypta ostrej papryki, pół łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki ziarenek kolendry, spora szczypta kminku, pół łyżeczki rozmarynu, kuminu, 1/4 łyżeczki ziarenek gorczycy, pół łyżeczki majeranku, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki ( jeśli nie mamy wszystkiego, dajemy co mamy)
Wykonanie:Kiszoną kapustę należy spróbować, czy nie jest zbyt kwaśna. Jeśli jest, wypłukać w zimnej wodzie, odcisnąć nieco. Spróbować ponownie i czynność powtarzać, jeśli chcemy uzyskać jeszcze delikatniejszy smak. Kiedy będzie kwaśna jak trzeba, odcisnąć i pokroić nożem na desce do krojenia. Zalać wodą do 1/3 wysokości kapusty, dodać ziele, listki laurowe i pieprz. Pokruszyć na wierzch suszone grzyby, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 30 - 45 minut). Białą kapustę poszatkować nożem, zalać wodą w osobnym garnku (również do 1/3 wysokości), osolić ok. łyżeczką soli. Gotować, aż będzie miękka (ok. 20 -30 min). Kiedy kapusty się gotują, pokroić w niezbyt drobną kostkę cebulę, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzać ok. łyżkę oleju, wrzucić cebulę, lekko osolić i smażyć aż się zeszkli. Przełożyć do garnka z kiszoną kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć krótko pieczarki, dorzucić do garnka. Jeśli słodka kapusta już ugotowana, dodać do kiszonej, wszystko wymieszać. Można dodać łyżkę pasty pomidorowej. Dodać przyprawy z moździerza, wymieszać, zagotować. Najlepiej smakuje, kiedy przygotuje się ją dwa, trzy dni wcześniej i podgrzewa kilka razy mieszając, by nie przywarła do dna. Ci, którzy się zupełnie nie odchudzają i nie są na żadnej diecie, mogą dodać do kapusty pół łyżki masła. Mocno wzbogaci smak.
tatanka.com