Masło klarowane
· masło, dowolna ilość.
· niewielki garnek najlepiej z grubym dnem
· sitko
· kawałek gazy
· zamykany pojemniczek w którym będziesz przechowywać masło
Rozdrobnij kostkę masła na mniejsze kawałki i umieść w garnku. Wstaw na bardzo mały ogień i pozwól aby masło się roztopiło. Nie mieszaj- niech ten proces zajdzie samoistnie, jednak pamiętaj o bardzo małym ogniu- aby masło się nie przypaliło.Po roztopieniu na wierzchu zostanie biała piana, pod nią klarowna, żółta ciecz (nasze czyste masło) a na dnie biała warstwa białek i wody. Zestaw masło z ognia. Za pomocą łyżki zdejmij delikatnie całą pianę w wierzchu. Następnie na pojemniczku w którym będziesz przechowywać masło umieść sitko wyścielone gazą. Bardzo delikatnie, małym strumieniem przelej do pojemniczka żółtą część, starając się aby biały osad został w garnku. Resztki piany i drobinki białka powinny osadzać się na gazie, dzięki czemu Twoje masło będzie całkowicie czyste.Przerwij czynność, gdy już nie da się przelać masła bez osadu (nigdy nie uda się oddzielić masła w 100%, zawsze trochę zostanie razem z osadem).Od tej chwili w pojemniczku masz już gotowe masło klarowane- możesz od razu wykorzystać go do smażenia, lub schłodzić- masło przyjmie wtedy formę stałą i zmętnieje.Przechowuj w lodówce. Spokojnie wytrzymuje kilka miesięcy.
tatanka.com