Kalafior zapiekany z serem.docx

(12 KB) Pobierz

Kalafior zapiekany z serem

 

Składniki:

·         duży kalafior

·         sól, cukier

·         łyżeczka masła

·         filiżanka utartego żółtego  sera

Składniki na sos:

·         łyżka masła

·         łyżka mąki

·         filiżanka utartego  żółtego sera

·         1/2 szklanki śmietany

·         łyżka tartej bułki do posypania

·         łyżka masła

Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior podzielić na małe części, przełożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotować na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować. W tym czasie przygotować sos. Na roztopionym maśle zasmażyć mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzić zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę i przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć dokładnie odsączony kalafior, zalać sosem, posypać żółtym serem, tartą bułką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin