Kalafior zapiekany z serem
Składniki:
· duży kalafior
· sól, cukier
· łyżeczka masła
· filiżanka utartego żółtego sera
Składniki na sos:
· łyżka masła
· łyżka mąki
· filiżanka utartego żółtego sera
· 1/2 szklanki śmietany
· łyżka tartej bułki do posypania
· łyżka masła
Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior podzielić na małe części, przełożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotować na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować. W tym czasie przygotować sos. Na roztopionym maśle zasmażyć mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzić zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę i przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć dokładnie odsączony kalafior, zalać sosem, posypać żółtym serem, tartą bułką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
tatanka.com