Thermomix - Przepisownia.pdf

(95577 KB) Pobierz
Ł\*
.t:1
3:!J|]ll
5*ł
il
,ii
PIKANTNY
sERNlK
12
CZAS
CAŁKOWITY: 4 godz.
20
min
CZAS
PRZYGOTOWANIA:
15
min
-
-
KAWAŁKóW
ŁATW
t
l1.1
na kawałek: białko: 8
g
węglowodany: 9
g
I
tłuszcz:
16 g
kJ
902
l
kcal
216
sKŁADNlKl
SPOSOB
PRZYGOTOWAN|A
130
9
krakersów,
solonych
3.
90s
masła, miękkiego,
pokro-
4.
jonego
na małe kawałki
2O0
g
tłustego mleka
60s
zielonych
oliwek,
bez
pestek,
plus 15-16
do
5.
8 listków zelatyny
(16 g),
1.
zimna
woda według
potrzeb
2,
plus
ozdobienia
ciasta
250
g
sera
ricotta,
dobrze
6.
7.
odsączonego
200
g
(lub
tłustego twarozku)
sera gorgonzola,
lub
8.
innego sera
z
niebieską
9.
pleśnią
szczypta
soli
1
szczypta
pieprzu, świezo zmielonego
1
Zelalynę namoczyć
w
zimnej wodzie,
Do naczynia miksującego
włożyc krakersy, rozdrobnić
7 slobr,7,
Dodać
masło,
wymieszać
25
s/obr.4.
Tortownicę
z
otwieraną
obręczą
(o
26
cm)wyłożyc
papierem
do
pieczenia,
obręcz dokładnie
zamknąc,
przełożyćdo
niej
masę.
wyrównać spód
dnem
miarki.
Tortownicę
włożyćdo
lodówki.
Nie
myjąc
uprzednio
naczynia
miksującego wlać do niego
mleko,
podgrzać
3
min/70.C/obr.
3.
Odsączyć
zelatynę, włożyc
do naczynia
miksującego,
wymieszać
30
s/obr.4.
Dodać
oliwki
(odłozyć
15lub
16
sztuk
do
dekoracji),
ricottę,
gorgonzolę,
sól
i
pieprz,
wymieszać
30
s/obr.4,
Wylać
masę do tortownicy na gotowy spód, wyrównać.
Przykryc folią
spozywczą,
chłodzić w
lodówce
co
najmniej
4
godziny
przed podaniem, podczas chłodzenia
lub
bezpośrednio przed
podaniem
udekorować odłozonymi połówkami oliwek.
Warianty
.
Oliwki można
zastąpić
B0
g
ozechów
włoskich.
Listki żelatyny można
zastąpić
16
g
zelatyny w proszku: namoczyć według
przepisu
na
opakowaniu
i
.
dodać w
.
punkcie
6,
Można podawać
na
przyjęciujako
przystawkę
lub z
dodatkiem krakersów.
Przydatne
przybory kuchenne
Papier do pieczenia,
torlownica
z
otwieraną
obręczą@ 26
cm),
folia
spożywcza
18
:a,:,$]:iŁ,*;,!
.
l],]laJiji,;:
necie
itrochę
zmien jlam
według własnego
smaku,
Muszę przyznać,
ze
wynik
był
rewelacyjnyI
na kolację
i
chciałam przynieść
ze
sobą przystawki,
które
byłyby
eleganckie
i
jednocześnie
niezwykłe.
Zainspirował
mnie
przepis, który znalazłam
w
Inter-
Niektórzy
mówią, ze
traktuję swolą
rodzinę jak króliki
doświadczalne
-
Iecz
mimo wszystko rodzina
jest
naprawdę zadowolona. Zostałam
kiedyś
zaproszona
kruszonych
krakersówjako
podstawy.
Po prostu
kocham gorgonzolę
i
pomyślałam,
ze
wymieszanie
jej
z
W
szczególności
spodobał się pomysł
wykorzystania
..
.
.]...
::::..:
l--
dowałam się nazwać ten przepis
,,sernik
gustosa''
ńo
włosku
gustoso
znaczy
zarlwnosłony, jak
i
smaczny,
Myślę,
źe
io słowo doskonale podsumowuje
moje
cjasto.
ollwkamjto
byłby
doskonały pomysł.
Późniejzlec:,y-
.:.::.
o_
:,\l
(!)
:,
Y
:
,'
tLl
]::,l'::,,
N
:-:]i]a'
ca
o-
a
e
i
ą
]i
I
t
:;
i,,
],i,!],
].]'
. ii:::al:';
PASZTET
Z
SOCZEW|CY
30
CZAS
CAŁKOWITY: 6 godz.
20
min
CZAS
PRZYGOTOWANlA: 35
min
-
-
PLASTRoW
tt
śnroNl
h.l
na plaster: białko: 3
g
węg|owodany: 9
g
I
tłuszcz:
1 g
kJ
232
| kca|
55
sKŁADNlKl
25O
g
zielonej soczewicy,
SPOSOB
PRZYGOTOWANIA
suszonej
140O g
wody
150
9
makaronu, suchego,
np.
świderki,
kolanka
lub
muszelki
260-280
g
cebuli, pokrojonej
na
połówki
1.
2.
ząbek czosnku
400
g
pieczarek,
oczyszczonych
(większe
pieczarki
przekroić
na połówki)
1
3.
4.
5.
6.
7.
8.
20g
masła
1
łyżeczka
majeranku,
suszonego
1
łyżeczka
pieprzu ziołowego
11/z
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
przyprawy
u
niwersalnej
1
łyżka
oliwy
z
oliwek, do
natłuszczenia formy
1
łyżka
bułki
tartej,
do posypania
formy
smaku.
Podłuzną formę keksową o
długości
ok.
35-40
cm
nasmarować
o|iwą
i
posypać
bułką tartą.
Masę
przełożyc do
formy.
Piec
ok,
40
min
(180.C).
Przed
pokrojeniem
całkowicie ostudzić
w temperaturze pokojowej
i
schłodzić
w
lodówce przez
2-3
godziny.
Namoczyć soczewicę
w
500
g
zimnej wody na
2
godziny.
Odsączyć
w
koszyczku.
Do naczynia miksującego wlać
900
9 wody,
dodać odsączoną
soczewicę,
gotować
23
min/100"Cldlobr.4.
W
tym
czasie
w
osobnym
naczyniu
ugotować makaron
zgodnie
ze
wskazówkami
na
opakowaniu,
odcedzić
i
odstawić.
Odsączyć
soczewicę w koszyczku,
przelożyc
do
innego
naczynia
i
odstawić do ostygnięcia. Opróznić naczynie
miksujące.
Do naczynia miksującego
włożyc
cebulę
i
czosnek,
rozdrobnić
8
sD<796r.5.
Kopystką
zgarnąć składniki
ze
ścianek
na
dno
naczynia miksującego.
Dodać pieczarki,
rozdrobnić
5
s/obr.
4
przy
pomocy
kopystki. Kopystką
zgarnąć składniki ze ścianek
na
dno
naczynia miksującego.
Rozgrzać
piekarnik do temp. 1BO.C.
Do naczynia miksującego włożycmasło
i
dusić
4
min/Varomatobr.1,
Odsączyć
pieczarki,
przytrzymuląc
koszyczek
w naczyniu miksującym
podczas
usuwania
płynu.
Do pieczarek
dodać
przyprawy
i
sól,
ugotowany makaron
i
ugotowaną
soczewicę. Zmiksować
40
s/obr.
8
przy
pomocy
kopystki. Doprawić do
O
wskazówki
r
,
,
.
podawać
na
zimno
z
chlebem
i
majonezem
lub
sosem czosnkowym,
pasztetzsoczewicymożna
jeść
jakowegetariańską,,pieczeń
rzymską",
podawanyna
przykład z pieczonymi ziemniakami.
i
pokroić w plastry
Sól warzywna
to
sól zmielona
z
suszonymi warzywami
i
ziołami. Możemy zastąpić
1
kostką bulionu
warzywnego
lub
1
|yzeczkąkoncentratu
bulionu wykonanego
w
TM.
8P
20
rrv
a^,tne
przybory
ku
c
hen
ne
Podłuzna forma keksowa
(dł.
ok.
35
cm)
!i
$
il
$
KREM ZWĘDZONEGO ŁOSOS|A
l
KOPERKU
.-
CZAS
CAŁKOWITY:
5
min
CZAS
PRZYGOTOWANlA:
5
mjn
10
]
10
-
PoRCJl
ŁATW
t
na porcję: białko: 10
g
węglowodany: 2
g
I lłuszcz: 21
g
kJ
963
|
kcal
230
[rI
sKŁADNlKl
400
g
wędzonego łososia,
w plastrach
SPOSOB
PRZYGOTOWANIA
1.
2.
3.
500
g
śmietany,
1
łyżka
koperku, świezego,
min.
30%
tłuszczu
posiekanego
Do naczynia miksującego
włożyc
łososia, rozdrobnić
10
s/obr.6,
kopystką zgarnąc
rybę
ze ścianek
na
dno
naczynia
miksującego.
Dodać
śmietanę, koperek,
sól
i
pieprz,
wymieszać
30
s/obr.3,5.
przelożyc masę do szczelnego
pojemnika
i
schować do
lodówki.
Propozycje
podawania we wskazówkach.
1
łyżeczka
soli
2 szczyply
pieprzu czarnego,
mielonego
9
.
w"m.orł"
Krem mozna podawać
natostach
lub
używĄąc
szprycy napełnić masą tartaletki,
babeczki vol-au-vent
(z
ciasta francuskiego)
lub
ptysie.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin