2018-N06 Moje Gotowanie.pdf

(46295 KB) Pobierz
curry w stylu fit
zdrowe i lekkie dania dla aktywnych
PYSZNIE, Z PASJĄ, Z PRZYJEMNOŚCIĄ
obiad z młodych
warzyw
w 20 minut
nasz przepis
na grillowy sos
TERAZ
NAJLEPSZE
BBQ
CZERWIEC 2018 nr 6 (283)
Cena 9,99 zł
(w tym 8% VAT)
ISSN 1233-4847
INDEKS 329746
truskawki
i mięta
jak zrobić z nich
lody, sorbety, ciasta,
koktajle i sosy
06
9
771233
484806
Mistrzowskie inspiracje.
Doskonałe rezultaty
pieczenia.
Nowa linia piekarników Serie |
8
z czujnikami
PerfectBake
automatycznie
ustawia i reguluje czas oraz temperaturę
podczas całego procesu pieczenia.
Odkryj więcej wysmakowanych detali
na
www.bosch-home.pl
Łatwy przepis
na
perfekcyjny efekt
Akademia
Smaku
+
+
STR. 9
STR. 26
STR. 33
MOJE
W CZERWCU
pysznie, z pasją, z przyjemnością
KRÓLOWA SEZONU
Jedno z najpiękniej pachnących ziół, które przynosi orzeźwienie w upalne dni. Kiedy gorąco – jedzmy ją garściami! ...
str. 8
Mięta
SZYBKO, ŁATWO, PYSZNIE
Delikatne, słodkie i chrupiące. Dekoracyjne i zdrowe.
Skąd je wziąć, jak używać, dlaczego warto je jeść ........
str. 18
Młode kartofle i kapusta oraz świeżutki zielony groszek
i ogórki małosolne to podstawa naszych propozycji dań na
szybki obiad w domu i do pracy ........................................
str. 20
DO SMAKU
Pędy groszku
W 20 MINUT
Gdy goni nas czas
Dwie wersje: mięsna i jarska, pysznych kotletów z bobem
w roli głównej. Można je zamrozić, odgrzać lub zjeść na
zimno , a także podać z różnymi dodatkami .................
str. 28
Słynny amerykański sos w trzech wersjach smakowych.
Niezastąpiony do mięs i warzyw rusztu ..........................
str. 32
NA ZAPAS
Mielone z bobu
PO PROSTU ZRÓB TO!
BBQ, czyli sos do grilla
NA LUZIE, Z PASJĄ, ZE SMAKIEM
Stawiamy na smakowitą współpracę między porcją
lekkiego mięsa, a sporą dawką sezonowych warzyw.
Inspiracji dostarczyły nam kuchne innych krajów ........
str. 36
Przypominamy dania kuchni polskiej, którym możemy dać
nowe życie, robiąc je według unowocześnionego przepisu.
Na początek chłodnik i jego poprzednik – chłodziec ...
str. 46
SAM KONKRET
Koalicja dobrego smaku
Znakomita alternatywa dla masła z mleka krowiego:
zdrowe, naturalne i aromatyczne.
Wzbogaci smak nie tylko deserów ....................................
str. 48
Tarty, torty, trifle, placki, crumble i babeczki z truskawkami,
malinami, rabarbarem i czereśniami, w sam raz
na czerwcowy deser lub podwieczorek ..........................
str. 50
ZBLIŻENIE NA
Masło migdałowe
RETROKUCHNIA
Chłodnik litewski
SAMA SŁODYCZ
Owocami lato się zaczyna
moje Gotowanie
3
STR. 68
STR. 71
STR. 82
W KUCHNI Z MISTRZAMI
Jurek Sobieniak powie nam wszystko, czego jeszcze nie
wiemy o tym świetnym kawałku mięsa
............................
str. 62
Czyli wszystko, o czym nie pomyślelibyście, że można zrobić
z tymi owocami, począwszy od sałatki z łososiem
......
str. 64
SAMO MIĘSO
Konkretnie o łopatce wieprzowej
Co z nimi zrobić, podpowie Kinga Błaszczyk-Wójcicka
zainspirowana wizytą na ekologicznej koziej farmie
...
str. 70
Jak jeść, by nie stracić radości życia, za to zyskać na zdrowiu
i urodzie nauczy trener personalny Beata Grątkowska
.....str.
76
PO WEGETARIAŃSKIEJ STRONIE STOŁU
Sery od kozy
KUCHNIA AGATY WOJDY
Truskawki na zawsze
W DOBREJ FORMIE
Być fit! To proste
DO POCZYTANIA PRZY STOLE
Prezentujemy i polecamy książkę Anki Dziedzic, idealną
dla wszystkich chcących zmienić styl życia
....................
str. 80
Zapraszamy do Osaki, metropolii jak z filmu s-f
i jej najlepszej w Japonii tradycyjnej kuchni
....................
str. 82
BIBLIOTEKA SMAKOSZA
Dieta na luzie
Przedstawiamy niezwykłą rodzinę Muzyków i ich pomysł
na wiśniową manufakturę
....................................................
str. 88
Czego warto szukać, aby domowe gotowanie
było łatwiejsze i smaczniejsze
............................................
str. 92
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW
Wiśniowy sad
ŚWIAT NA TALERZU
Kuchnia narodu
NOWOŚCI
ze sklepu
ZNAJDŹ, CO LUBISZ, CZEGO POTRZEBUJESZ
Menu
Redakcyjne propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne czerwcowe okazje ...
str. 98
Indeks
Obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru ...
str. 96
przekaski
salatki
zupy
salatki
dania
/
/
dania
ciasta
ciasta
one
przez magazyn
„Moje Gotowanie”.
lody
przekaski znakomite zupy wyt
s
e
ciasta
worne eka
lody
lody znakomite zupy pyszne dania wytworne przekaski lekkprzsa atki pys atki pyszne dania wspania
ie
wytworne przekaski lekkie sa ’
ania
i
dania
a
zne ciastawspaniale ciasta kolo
l
atki pyszne
wspanie
kolorowe lody wytw
Sprawdz
/
kl
m
ty
P
y
Z
n
/
Patroni medialni:
Zeskanuj kod
i pobierz
darmową
próbkę książki
Zamówienia
burdaksiążki.pl
tel. +48 22 360
ISBN 978-83-8053-05
37 77
8-4
ISBN 978-83-8053-05
obiad z młodych
warzyw
w 20 minut
168 ZŁ
l
infolinia: 22 360 37 77
l
e-mail:
bok@burdamedia.pl
87
ŁATWO ZAMÓWISZ
l
www.burdamedia.pl
zakładka prenumerata
l
przelew: 32 1140 1977 0000 4186 6900 1017,
8-4
ISBN 978-83-8053-101-7
9 788380 53058
4
Cena 59,90 zł
9 788380 53058
4
TERAZ
NAJLEPSZE
BBQ
nasz przepis
na grillowy sos
w tytule pełne dane adresowe
CZERWIEC 2018 nr 6 (283)
Cena 9,99 zł
(w tym 8% VAT)
ISSN 1233-4847
INDEKS 329746
truskawki
i mięta
h
jak zrobić z nic
sta,
lody, sorbety, cia
koktajle i sosy
23/04/18 14:51
Dane osobowe będą przetwarzane przez Burda Publishing Polska Sp. z o.o. Sp. Komandytowa, 02-674 Warszawa, ul. Marynarska 15 w celu
prawidłowego wykonania zamówienia oraz dla celów marketingowych. Dane osobowe będą chronione zgodnie z ustawą o Ochronie Danych
Osobowych (tj. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Przysługuje Państwu prawo do wglądu i poprawiania swoich danych osobowych.
06
9
771233
484806
4
moje Gotowanie
6_hr_p001
1806_okladkaRC-20
1
ZDJĘCIE NA OKŁADCE: ARTUR ROGALSKI
Zaczynamy od zup
– kremy, musy, chłod
niki,
warzywne i owoc
owe, bardziej tradyc
yjne
(jak barszczyk ze
szczawiem czy botwi
nka po
polsku) i odważniejs
ze (jak zielone gazpa
cho
czy cytrynowa z
kurczakiem i kusku
sem).
Potem zachęcamy
do przyr ządzenia
przekąsek
– tartaletek, rolade
k, placuszków, prost
ych
i szybkich (jak smaż
one figi z cebulą)
i bardziej
pracochłonnych
(jak sformatino
z bakłażana).
Czas na sałatki
– m.in. z wędzonym
pstrągiem,
z młodą marchewką
i brzoskwiniami,
a nawet
z kurczakiem i truska
wkami.
Dalej pojawiają się
dania główne – mięsa
, ryby,
tarty, makarony,
pieczone, smażone,
zapiekane, grillow
ane i gotowane,
od kurczaka
na kilka sposobów
i steku ze szparagam
i,
przez tadżin, spagh
etti z pomidorami
i risotto
z owocami morza
po racuchy z kaszy
jaglanej
i placki z kuskusu.
I wreszcie na końcu
obłędne desery
– sorbety,
torty, rolady, zawija
ne babeczki, rożki
z kruchego ciasta
i domowe jagod
zianki,
orzeźwiające smoo
thies i likiery.
Czerwiec 2018
MIĘTA
BÓB
TRUSKAWKI
120 pomysłowych przep
isów na
curry w stylu fit
rewelacyjne zupy, przek
ąski, sałatki, dania
główne i desery. Świetne
wnych
do przyrządzenia
i lekkie dania dla akty
zdrowe
letnią porą, z wykorzyst
aniem sezonowych
owoców i warzyw. Na niem
al każdą okazję,
łatwiejsze i trudniejsze
, dla zupełnych
debiutantów i osób, które
niaejedno
w swoim życiu upiekły
czy ugotowały,
CIĄ
ale czasami po prostu braku
je im inspiracji.
Z PASJĄ, Z PRZ YJEMNOŚ
PYSZNIE,
ROCZNA
PRENUMERATA
P
y
sZ
n
e
kl
i
m
a
ty
MOJE GOTOWANIE + książka „Pyszne Klimaty”
w prezencie
www.mojegotowanie.pl
Tradycyjneeceptury
r
RZEMIEŚLNICZE
METODY
Zgłoś jeśli naruszono regulamin