Gospodarka wodna żywych organizmów.doc

(128 KB) Pobierz
Gospodarka wodna żywych organizmow

Gospodarka wodna żywych organizmow

 

W reakcjach asymilacji C02 jednym z substratów jest

woda. Stanowi ona ponadto bardzo ważny składnik

każdej żywej komórki, choć zawartość wody w różnych roślinach, a nawet w posżczególnych ich organach" waha się od kilku do ponad 90"% /tab. 4.12).

Wod„ stanowi ważny składnik wszystkich struktur

komórkowych, choć występuje w nich w różnych

proporcjach. Najmniej jest jej w ścianie komórkowej,

więcej w cytoplazmie, natomiast w soku komórkowym

wody jest ponad 90"%. Jest ona nie tylko ważnym

komponentem struktury komórek, lecz również rozpuszczalnikiem wielu substancji organicznych, np.

cukrów i aminokwasów, oraz różnych soli mineraInych.

 

Tabeła 4.12

Zawartość wody w różnych organizmach i tkankach wyrażona w procentach świeżej masy

 

Badany obiekt %

 

Płatki kwiatów  90-95

Grzyby   80-90

Liście /różne/  75-95

Bulwy i korzenie  70-90

Owoce soczyste  80-95

Nasiona i owoce suehe 10-15

Zboża /ziarniaki/  12-15

Drewno   40-50

 

Pobieranie wody z podłoża

 

Pęcznienie i osmoza

 

Omawiając właściwości fizyczne białek, cukrowców i

tłuszczowców, zwracaliśmy uwagę na powinowactwo

tych związków do wody. Ma to szczególne znaczenie

np. dla wyjaśnienia mechanizmu pobierania wody

przez wysuszone nasiona, akumulujace - poza tłuszczami - białka lub skrobię. Obie te grupy zwiazków

mają zdolność wchłaniania dużej ilości wody-pęcznienia. Zjawisko to znamy z życia codziennego.

Nasiona grochu lub fasoli zalane wodą zwiększają

bardzo znacznie swą objętość w wyniku pęcznienia. W

żywej komórce napęczniałe są nie tylko białka i ziarna

skrobi, lecz również inne substancje mające powin*owactwo do wody, np. celuloza występująca w ścianie

komórkowej. Wodą wysycone są też cytoplazmatyczne błony komórkowe zawierające białka o dużym

ůpowinowactwie do niej. Stanowią one, wraz ze ściana

komórkową, bariery oddzielające komórkę od środowiska zewnętrznego. Błona zwana plazmalema,

występująca na powierzchni protoplastu, stanowi

barierę uniemożliwiającą z jednej strony wyciekanie

substancji z wnętrza komórki, a z drugiej - niekontrolowane wnikanie różnych substancji ze środowiska do

komórki. Wymiana oczywiście zachodzi, ale jest pod

stałą, bardzo precyzyjną kontrolą, której mechanizm

do dziś nie jest jeszcze poznany. Plazmalema, stanowiąca taka selektywną barierę, najłatwiej przepuszcza

stosunkowo małe cząsteczki wody; taką błonę nazywamy błoną półprzepuszczalną. O tym czy komórka

pobierze, czy wydzieli do środowiska wodę czy też

woda będzie przenikać do sąsiedniej komórki decyduje wiele czynników. Dominującą jednak rolę

odgrywa stan energetyczny cząsteczek wody znajdujących się po obu stronach błony. Stan ten określa tzw.

potencjał chemiczny, który w danym uktadzie jest

miarą zdolności danej substancji (np. cząsteczek

wody) do wykonania pracy. Stąd cząsteczki o wyższym potencjale chemicznym wody, charakteryzują się

większa ruchliwościa i przemieszczają się tam, gdzie

cząsteczki wody mają niższy potencjał chemiczny.

Na podstawie różnicy pomiędzy potencjałem chemicznym wody w roztworze, np. w soku komórkowym,

i potencjałem chemicznym czystej wody można obliczyć potencjał wody (zwany też niekiedy potencjałem

wodnym) w danyrri środowisku, np. w komórce. Oznacza się go symbolem * (psi) i wyraża w jednostkach

ciśnienia, np. w hPa (hektopaskalach). Czysta (destylowana) woda ma najwyższy potencjał, oznaczony

umownie wartością zero. Cząsteczki wody w jakimkolwiek roztworze, zawierającym rozpuszczońe czasteczki cukru lub innych zwiazków oraz jony np. IC* lub

N03, mają potencjał niższy od zera, czyli ujemny.

Wartość ta jest zatem zależna m.in. od stężenia

roztworu; im wyższe stężenie, tym. niższa (bardziej

ujemna) jest wartość potencjału wodnego. Dlatego też

najczęściej woda osmotycznie przenika do roztworu o

wyższym stężeniu, gdzie potencjał wody jest niższy.

Osmoza jest szczególnym przypadkiem dyfuzji; przegrodą oddzielającą dwa środowiska jest błona cytoplazmatyczna, przez którą przenika tylko rozpuszczalnik, czyli woda. Tak więc osmoza polega na wyrównywaniu potencjałów chemicznych roztworów

przedzielonych błoną półprzepuszczalną

     Jeśli korzeń lub jakakolwiek komórka znajdzie się

w otoczeniu wody- destylowanej, gdzie potencjał jest

wysoki (równy zeru), woda będzie wnikać do komórek,

których potencjał jest mniejszy. W miarę pobierania

wody w komórce stopniowo wzrasta ciśnienie turgorowe zwane turgorem lub potencjałem ciśnienia, Zmiany wielkości komórki uzależnione oznaczonym 'I' P. Wraz ze wzrostem turgoru zwiększa od jej turgoru się też objętość komórki, rozciągane są błony i ściana

komórkowa; mogłoby to grozić ich uszkodzeniem, a w

skrajnych przypadkach nawet rozerwaniem, gdyby

ściana komórkowa nie wywierała na cytoplazmę ciśnienia. równego co do wielkości, lecz o przeciwnym kierunku w stosunku do ciśnienia turgorowego Ilość pobieranej ze środowiska wody uzależniona jest m.in. od stężenia soku komórkowego; to

stężenie określane jest wartością zwaną potencja łem osmotycznym (*YS). Im większe jest stężenie

soku komórkowego, tym bardziej obniża się potencjał osmotyczny roztworu, który stanie się bardziej ujemny. Pomiędzy potencjałem ciśnienia (`ł'P), komórka zwanym też turgorem potencjałem osmotycznym pozbawiona turgoru (4'5) i potencjałem wody (*ł') istnieje matematyczna

zależność, przedstawiona wzorem.

W każdym przypadku o kierunku przepływu wody decyduje różnica potencjałów wody w obu środowiskach. Ruch ten odbywa się zawsze w kierunku niższego potencjału wody, nawet wówczas gdy dotyczy to komurki o niższym potencjale osmatycznym czyli o wyższym stężeniu soku komurkowego. Komórka nie może jednak osmatycznie pobierać wody z rostworu o stężeniu wyższym od stężenia jej soku komórkowego.

 

Absorpcja wody przez korzenie

 

Woda pobierana jest z pożywki lub z gleby przez gęstą sieć korzeni, które sięgają często na znaczna głębo kość, wynoszacą u drzew nawet kilkanaście metrów

Silnie rozgatęziony system korze niowy ułatwia roślinie pobieranie wody z większej

objętości gleby. Wielkość powierzchni tego systemu

wzrasta dzięki występowaniu na najmłodszych jego

częściach małych /ok. 0,3 mm) wypustek komórek

skórki, zwanych włośnikami, których na odcinku

korzenia długości 1 cm może być nawet do 10000.

tączna długość systemu korzeniowego jest cechą

gatunkową, jednak zależy również od warunków środowiska. Na glebach suchych roślina wykształca dłuższe korzenie, często bardzo rozgatęzione, dzięki czemu

może pobierać więcej wody.

 

Transport wody w roślinie

 

Woda pobrana przez korzenie przemieszcza się przez

komórki miękiszowe do naczyń, skąd przenika do

łodygi, ogonków i blaszek liściowych. Transport ten

ułatwiają siły kapilarne, występujące w cieniutkich

"rurećzkach" stanowiących naczynia. W ruchu wody

dużą rolę odgrywają też siły spójności między cząsteczkami wody. Głównym jednak motorem warunkującym stały przepływ wody przez naczynia jest jej

parowanie z powierzchni rośliny, zwane transpiracją.

Dzięki transpiracji powstaje tzw. siła ssąca liści,

powodująca stały przepływ wody (zwany prądem

transpiracyjnym) z szybkością od kilku do kilkudziesięciu metrów na godzinę /rys. 4.56). Na wiosnę transpiracja jest zbyt mała, aby być wystarczającą siłą motoryczną warunkującą ruch wody. Nie ma wówczas jeszcze liści, a rozwijające się pączki mają duże zapotrzebowanie na wodę. Wtedy system korzeniowy

"pompuje" wodę do naczyń; zjawisko to nazywamy

parciem korzeniowym. Można je łatwo zademonstrować po ścięciu części nadziemnej obficie podlanej

fasoli; po kilkunastu minutach na powierzchni cięcia

pojawiają się kropelki wypieranego przez korzenie

soku.

 

Transpiracja

 

Rośliny pobierają z gleby. bardzo duże ilości wody.

Pomidor w ciągu doby absorbuje około 1 dm3 wody,

duża brzoza około 400 dm3 a hektar lasu brzozowego

30-50 tys. dm3. Z tych dużych ilości tylko mały

procent wody zatrzymywany jest w tkankach roślin;

pozostałą część roślina wytranspirowuje do atmosfery. Intensywność transpiracji wyraża się w odniesieniu do jednostki powierzchni liści i jednostki czasu.

Przykładowo podajemy i2tensywność transpiracji

kilku roślin w mg H20ůdm ůh :

szczawik zajęczy 400

słonecznik 700

buk 400

Intensywność transpiracji zależy między innymi

od grubości kutykuli pokrywającej liść, występowania

na jego powierzchni włosków lub nalotu woskowego

oraz od liczby i rozmieszczenia szparek /tab. 4.14), a

także sprawności mechanizmów umożliwiajacych

odpowiednio szybką, polegajacą na zamykaniu i otwieraniu szparek, reakcję na zmieniające się warunki. Na 1

mm2 obu powierzchni liści jest od ok. 50 do 300

szparek.

Szparki są to maleńkie otworki umożliwiajace

kontakt rośliny ze środowiskiem zewnętrznym /rys.

4.56D). Pr2ez szparki, poza parowaniem wody, zachodzi wymiana gazów, tlenu i dwutlenku węgla, warunkujaca normalny przebieg fotosyntezy i oddychania.

Przez otwartą szparkę w pogodny dzień w ciągu 1

sekundy wnika do liścia 10-20 miliardów cząsteczek

C02, czyli 10-20 razy tyle, ile upłynęło minut od

początku naszej ery. Otwarta szparka stwarza jednak

w taki dzień zagrożenie nadmiernej utraty wody z

liścia. System korzeniowy, nawet przy dobrym zaopatrzeniu gleby w wodę, nie jest w stanie uzupełnić tak

dużej ilości wody. Stąd wynika konieczność zamykania

szparki w godzinach południowych w upalne dni.

Zamknięcie szparki jest jednak równoznaczne ze

zmniejszeniem intensywności fotosyntezy, co powo=

duje zmniejszenie produkcji związków organicznych, a

więc i zahamowanie wzrostu. Roślina staje więc przed

dylematem wyboru "mniejszego zła". Jeśli otwarte w

dzień szparki stwarzają niebezpieczeństwo zbyt dużej

utraty wody, grożacej śmiercia rośliny, szparki się

zamykaja. Klasycznym przykładem zabezpieczenia

roślin przed zbyt dużą utratą wody jest mechanizm

asymilacji CO2 u roślin kwasowych - sukulentów - przystosowanych do klimatu goracego. U tych

roglin szparki otwarte są zwykle tylko w nocy i właśnie

wtedy zachodzi asymil„cja C02. W dzień roślina

zamyka szparki, co obniża transpirację. Odbywa się

wówczas tylko parowanie z powierzchni rośliny, czyli

tzw. transpiracja kutykularna. Intensywność transpiracji

kutykularnej jest jeszcze bardziej zróżnicowana niż

intensywność transpiracji szparkowej. U sukulentów,

np. u opuncji, jest ona stosunkowo mała, gdyż powierzchnia organów jest chroniona przed nadmiernym

parowaniem grubą warstwą kutykuli. Jeżeli przyjmiemy transpirację kutykularną opuncji za jedność, to

wielkości odpowiadające tej transpiracji roślin z różnych środowisk będą następujące:

opuncja 1

igły sosny zwyczajnej 15

rozchodnik 50

liście buka 250

liście kaczeńca 470

     Wosk na powierzchni owoców, np. jabłek, śliwek,

lub liści wielu gatunków roślin, spełnia podobną funkcję jak gruba kutykula - chroni przed nadmierną transpiracją. Różnicę między ilością wody pobranej i

wytranspirowanej /czyli między przychodem i rozchodem) nazywa się bilansem wodnym. Ponieważ transpiracja nasila się wraz ze wzrostem temperatury i

spadkiem wilgotności powietrza (równoczesnym ze

wzrostem niedosytu wilgotności), jest ona zawsze

najintensywniejsza w południe, a najsłabsza w nocy.

Dlatego też w dzień roślina często ma jemny bilans

wodny, a dzienne niedobory wody uzupełniane są w

nocy (rys. 4.57).

Z rolniczego punktu widzenia duże znaczenie ma

porównanie ilości wody pobieranej z gleby z ilością

wyprodukowanej suchej masy. Taki wskaźnik określajacy, ile wody roślina wyparowuje przy jednoczesnej

syntezie 1 g suchej masy, nazywa się współczynnikiem transpiracji lub współczynnikiem wykorzystania wody (tab. 4.15). Waha się on w szerokich

granicach, od ok. 300 nawet do 2000. Wielkość ta jest

nie tylko cechą gatunkowa, lecz zależna jest również

od warunków środowiska.

Przystosowanie w toku ewolucji wielu gatunków

roślin do suszy spowodowało zmniejszenie współczynnika

transpiracji. Oszczędną gospodarką wodną

charakteryzują się nie tylko sukulenty, lecz również

kserofity. Mają one, w przeciwieństwie do sukulentów,

bardzo duża odporność na częściowe odwodnienie

komórek spowodowane ujemnym bilansem wodnym,

charakteryzują się na ogół mniejszą liczbą szparek,

umieszczonych najczęściej na dolnej stronie liścia,

rozgałęzionym systemem korzeniowym i dużą możliwością szybkiej zmiany stężenia soku komórkowego

w korzeniach. Wzrost stężenia soku komórkowego

ułatwia osmotyczne pobieranie wody z gleby (nawet

wysuszonej) do komórek korzenia.

 

Gospodarka wodna zwierząt

 

Funkcjonowanie wielokomórkowego organizmu zwierzęcego jest wypadkową współpracy tworzących go

komórek, znajdujacych się w środowisku wewnętrznym organizmu. Odpowiednie środowisko wewnętrzne jest warunkiem optymalnej pracy komórek. Podstawowym składnikiem zarówno samych komórek, jak i otaczającego je środowiska wewnętrznego jest

woda, stanowiąca 50-90"% zawartości żywych organizmów.

 

Rozmieszczenie wody w organizmie

 

Woda wchodzaca w skład organizmu zwierzęcego

występuje w dwu przestrzeniach: wewnątrzkomórkowej /w obrębie samych komórek) i zewnątrzkomórkowej (v*r płynie śródtkankowym i krwi). U dorosłego mężczyzny objętość wody występującej w pły3 nie wewnątrzkomórkowym wynosi średnio 22,5 dm,

a w płynie zewnątrzkomórkowym -17,5 dm3. Woda

może swobodnie przenikać z jednej przestrzeni do

drugiej, ale tempo i kierunek jej przenikania bywają

różne i zależą od wielu czynników. Podstawowe z nich

to nierównomierne rozmieszczenie cząsteczek

substancji rozpuszczonych oraz zmienna przepuszczalność błon komórkowych dla wody, modyfikowana na przykład przez niektóre hormony.

Zagadnienia związane z przenikaniem wody przez

błony zostały omówione szczegółowo w części dotyczacej gospodarki wodnej roślin

Jeżeli błona rozdzielająca dwa roztwory /lub przestrzenie wewnatrz organizmu) jest przepuszczalna

także dla cząsteczek niektórych substancji rozpuszczonych, to i one będą przez nią przenikać. Przenikanie to może być procesem biernym, przebiegającym zgodnie z prawami dyfuzji i nie wymagającym energii, lub transportem aktywnym, odbywajacym

się ze zużyciem energii metabolicznej. Bierna dyfuzja

zachodzi wówczas, gdy przenikanie substancji odbywa się zgodnie z kierunkiem wyznaczonym przez

różnicę stężeń danej substancji (czyli od roztworu o

stężeniu wyższym do roztworu o stężeniu niższym) lub

ładunki elektryczne (przyciaganie się ładunków różnoimiennych) występujące po obu stronach btony. Jeżeli

proces ten zachodzi wbrew tym kierunkom /od stężenia niższego do wyższego), to mamy do czynienia z

transportem aktywnym. Polega on na przenoszeniu

substancji przez błonę za pomocą systemu przenośników, które łączą się z substancją przenoszoną po

jednej stronie błony, a są uwalniane po drugiej stronie.

Proces ten wymaga energii, której dostarczają wysokoenergetyczne wiazania ATP.

Wymiana wody pomiędzy płynami wewnątrzkomórkowym i

zewnatrzkomórkowym (płynem śródtkankowym i krwią) dokonuje się na poziomie włosowatych naczyń krwionośnych, których ściany działaja jak błony półprzepuszczalne.

 

Rola wody w organizmie zwierzęcym

 

Zawartość wody w poszczególnych typach tkanekjest

różna, ale jej obecność jest zawsze nieodzowna do

prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość

bowiem reakcji zachodzących w żywych organizmach

przebiega w roztworach wodnych, a wiele z nich z

bezpośrednim udziałem cząsteczek wody. Wskazuje

to zatem na podstawową funkcję wody, jaką jest

stwarzanie odpowiedniego środowiska reakcji

chemicznych.

Nie tylko obecność, ale również ilość wody w

komórkach i płynie pozakomórkowym ma istotne

znaczenie, bowiem decyduje ona o utrzymaniu odpowiednich wymiarów i ksztahu komórek. Ilość wody

w komórce określa jej turgor, a zarówno nadmiar, jak i

niedobór wody jest dla komórki niebezpieczny. Nadmiar wody grozi komórce spęcznieniem, prowadzącym nawet do pęknięcia; również odwodnione

komórki funkcjonują nieprawidłowo.

Woda stanowi także płynne środowisko, niezbędne do usuwania końcowych produktów metabolizmu (wydalania). Ilość wody zużywana przez zwierzęta do tego celu jest różna i zależy od rodzaju metabolitów końcowych.

Ze względu na dipolową budowę częsteczek /rys.

4.58) i właściwość powodowania dysocjacji elektrolitycznej, woda wraz z rozpuszczonymi w niej solami

stanowi rodzaj przeuvodnika prądu elektrycznego.

Dzięki temu w organizmie mogą zachodzić różne

zjawiska elektryczne, z których najważniejszym jest

*przewodzenie impulsów nerwowych.

Duże napięcie powierzchniowe wody sprawia,

że spełnia ona ważną rolę w tworzeniu błon cytoplazmatycznych.  W związku ze zwilżaniem powierzchni przez

roztwory wodne w organizmie mogą zachodzić różne

zjawiska mechaniczne, takie jak: ochrona gałki ocznej

przed zanieczyszczeniami dzięki obecności łez, czy

zwilżanie jamy ustnej przez ślinę, umożliwiajace przełykanie, żucie, mówienie.

Wysokie ciepło właściwe wody ogranicza duże

wahania temperatury ciała, umożliwia zatem regulację

ciepłoty ciała w zmiennym środowisku zewnętrznym.

Regulacja ta ma podstawowe znaczenie dla zwierząt

stałocieplnych.

 

Źródła wody dla zwierząt

 

Wobec tak licznych i zasadniczych funkcji, jakie woda

spełnia w organizmie, jest oczywiste, że musi być ona

dostarczana zv*iierzętom w odpowiednich ilościach.

Jest to ważne tym bardziej że organizm zwierzęcy traci

wodę różnymi drogami.

Podstawowym źródłem wody dla zwierząt jest

woda pobierana w płynach. Picie wody możliwe jest

jednak tylko w przypadku nieograniczonego dośtępu

do wody słodkiej. Tylko niektóre zwierzęta morskie

oddzielają sól od wody i tylko te mogą pić wodę

morską - p. rozdz. 4.5.2.5.2. Wiele zwierzat lądowych

żyje w warunkach, w których dostęp do wody jest stale

niewielki lub ogranicza się do krótkich okresów w

ciągu roku. Dodatkowym, a niekiedy jedynym, zewnętrznym źródłem wody dla zwierząt jest zatem pokarm

przyjmowany przez zwierzęta. Jeśli są to miękkie

części roślin lub bezkręgowce o wysokim stopniu

uwodnienia, to wówczas pokarm stanowi dostateczne

źródło wody.

W utrzymaniu równowagi wodnej organizmu

dużą rolę odgrywa także woda powstająca wewnątrz

organizmu, jako koncowy produkt utleniania związków

organicznych. Jest to tzw. woda metaboliczna, której

produkcja zależy od rodzaju i ilości utlenionych związków.       Jak wynika z tabeli 4.16, najbogatszym źródłem

wody metabolicznej są tłuszcze. Oznacza to, że

zwierzęta żywi*ce się pokarmem bogatym w tłuszcz2

(np. nasiona roślin oleistych/ badź wytwarzające duże

ilości tłuszczu zapasowego (np. ptaki przed okresem

migracji, wielbłądy w garbie) mogą wykorzystywać te

związki jako jedyne źródła wody. Podobnie, tłuszcze

zawarte w żółtku jaj skorupkowych dostarczają wody

niezbędnej do rozwoju zarodka.

Bez względu na to, z jakich źródeł pochodzi woda,

może być ona utracona przez zwierzę w następujący

sposób:

- przez narządy wydalnicze wraz z końcowymi produktanii metabolizmu i jonami (mocz);

- z powierzchni oddechowej przez parowanie (płuca)

bądź przechodzenie do środowiska zewnętrznego o

wyższym niż w środowisku wewnętrznym stężeniu

soli (skrzela zwierząt morskich);

- przez skórę, zwłaszcza jeśli występują gruczoły

potowe (parowanie);

- przez przewód pokarmowy wraz z nie strawionymi

składnikami pożywienia (kał).

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy od

utrzymania odpowiedniego bilansu wodnego, czyli

równowagi między ilością wody zdobytej a utraconej.

 

Narządy osmoregulacjii wydalania

 

Zachowanie stałej objętości i ciśnienia płynów ustrojowych zależy od utrzymania równowagi w procesie

osmoregulacji, czyli wymiany wody i zawartych w niej

elektrolitów między organizmem a jego otoczeniem.

Aby utrzymać tę równowagę, zwierzęta musiały

wykształcić odpowiednie mechanizmy regulujące,

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin