PRZEPIS NA SOS TATARSKI.doc

(24 KB) Pobierz
PRZEPIS NA SOS TATARSKI

PRZEPIS NA SOS TATARSKI

Nieodzowny dodatek na Wielkanoc do świątecznego mięska i jajeczka.

Składniki:

·  ogórki konserwowe

·  grzyby marynowane (np. pieczarki)

·  jajka

·  szczypiorek

·  1-2 łyżeczki tartego chrzanu (np. takiego ze słoiczka)

·  1 część śmietany

·  2 części majonezu

·  sól

·  pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z majonezem i śmietaną. Drobno kroimy konserwowe ogórki, grzybki, szczypiorek oraz białka jajek. Wszystko dodajemy do masy majonezowo-śmietanowej. Doprawiamy do smaku chrzanem, solą i pieprzem.

Sos tatarski najlepiej smakuje zimny.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin