Pieczony kalafior z puree.doc

(20 KB) Pobierz
Pieczony kalafior z puree

Pieczony kalafior z puree

Guy Fieri proponuje doskonały sposób na kalafiora!

Pieczony kalafior z puree kalafiorowe


Składniki:

2 główki kalafiora

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

960ml pełnotłustego mleka

14g masła

Garść szczypiorku do przyozdobienia

 Przygotowanie:

1.     Nagrzej piekarnik do 180  st. C. Na papier do pieczenia wyłóż ¼ kwiatów kalafiora, skrop oliwą, dopraw solą i piecz aż się skarmelizują, około 25 minut.

2. W międzyczasie do pozostałego kalafiora dodaj mleko i pół łyżeczki soli. Gotuj     w garnku przez 20-25 minut, aż kalafior będzie miękki.

3.     Odcedź kalafior, zostawiając mleko. Przełóż do blendera. Dodaj masło, sól i połowę pozostawionego z gotowania mleka. Blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy.

4. Jeśli puree będzie zbyt gęste, możesz dodać jeszcze trochę mleka. Dopraw do 

    smaku. Podawaj w dużej misce z pieczonymi kwiatami kalafiora na wierzchu,  

          posypane szczypiorkiem.

 

 

 



 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin