Cukinia faszerowana kaszą jaglaną.docx

(60 KB) Pobierz

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i suszonymi pomidorami

SONY DSC

 

Składniki na 2 cukinie:

·         1 cebula

·         10 cząstek suszonych pomidorów

·         2 ząbki czosnku

·         50 g surowej kaszy jaglanej

·         150 g piersi z indyka

·         kilka łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów

·         2 cukinie

·         przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, kmin rzymski, suszone oregano

·         oliwa z chilli

·         kulka mozarelli

·         natka pietruszki

Wykonanie:

W naczyniu Thermomix mielimy mięso. Pokrojoną pierś z indyka umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 6s/obr.6. Mięso przekładamy do innego naczynia

Cukinie kroimy na połówki i wykrawamy z nich miąższ. Miąższ umieszczamy w naczyniu Thermomix i miksujemy czas 5s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia.

W tym czasie ugotować kaszę jaglaną na miękko. Rozgrzać piekarnik.

Cukinie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą z chilli lub oliwą z zalewy z suszonych pomidorów.

Cukinie dajemy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy ok 15 min w temp. 180 stopni.

Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 cebulę i kroimy czas 6s/obr.5 Dolewamy oliwy z zalewy z suszonych pomidorów i podsmażamy czas 10 min/obr.1/Varoma. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, miąższ z cukini i podsmażamy czas 4 min/obr.1/Varoma. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mięso z indyka oraz kaszę jaglaną. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, papryką. Mieszamy pomagając sobie kopystką czas 30 s/obr.4.

Na podpieczone cukinie wykładamy farsz. Na wierzch dajemy plastry mozarelli i zapiekamy w piekarniku 30 min w temp. 180 stopni.

Podajemy z natką pietruszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin