Amoniaczki.doc

(20 KB) Pobierz
Amoniaczki

Amoniaczki

 

40 dag (2 szklanki) mąki,

10 dag margaryny,

15 dag (8 łyżek) cukru,

szklanka mleka,

2 jaja,

łyżeczka sypkiego amoniaku,

cukier waniliowy lub esencja zapachowa,

tłuszcz do blachy

 

Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin