2014-N04 Kulinarne Hity.pdf

(52783 KB) Pobierz
Siosft
ffi,qffi
A
ff
WlELKAKslĘGA
SIOSTRYANASTAZJI
Ponad
400 sprawdzonyth
t
ko
1,30
'
s]i{ilttl jili: ]:i]iłj'
}i'''ri
l
,rl).{IłE
ł*{]ii ; li|:!lisj
zły,:W)
plzystawki,
zupy,
sałatki, dania
mięsną
rybne
i
warzywne.
A co
najważniejsze,
przyrządzisz
Ie
ze
składnikriw dostępnyth
w
kaźdym sklepie.To przepisydla każdego
i
na każdą okazję.
Waftoje
mieć pod
lęką!
t!K}
!i!l{{iA
\fdflĄl
format 200x280
mm,
papier kredowy,
kolorowe zdięcia, oprawa
twarda
$l$s1'RY
iT'AZ}I
irlti,tr"r.t
r
r,,l
format 245x340 mm, papier kredowy, kolorowe zdjęcia
WlEtKA KslĘGAClAsT
SIOSTRY
ANASTAZJI
Ponad 400
sprawdzonych
przePis w
na
))
Go,qro
pokro,
wuy'tkk
ksiqżki
siłstryAnlntzji.
Puepisy
ł/
nkh
/lwlrte
dzjq
ni
r0d0i z
przynqdmnia
puiłkw
-
1bi1d
j?k
r1wniPż
plzwllljq
ĄTskotzyc
w,
deser
w,
(iIst,
(iasta,tolty
i
ciasteczka. Codzienne
iWykWintne,
łatWe
W
wykonaniu
i
nokh
donownik
w
orazgośti
lIyginllnlkiq' prcstltq
wymagające wprawniejsze| ręki.
-
Wyk1
nani
0
i
nięZ1p1nn
i
Iny
m
smI ki
en.
WszystkiełączyIedno
format200x280
doskonały smak!
Dorota
z
Brzozowa
zr*u,
g*r1ę,
pnepis
w
mm, papier kredowY,
))
sitstry
Anłnuzji,
k0loroWe ŻdjęCia,
oprawa tWarda
sqnajlepsze.
Dzięki
nin noja
kuthniozaczęło
bo
rodzinko uwielbio daniI siostry Anast1zji.
Ąt,
Monika
z
Turośni Kościelnej
Piern
ł
,l,l
MUFFIIVIfl
kaŹdy
tytuł: format
146x202
mm, oprawa
llI{ZCrXiIgV
ĄNNlhŻtr
5la$tNłY
h-()1Y8
twarda, papier kredowy, koIorowe zdjęcia
I
:r'
tel21,2
6293
::::r
I
260
na
stronie:
e.wydawnictwowam.pl
mailowo:
ŻamoWienia@WydaWniCtWoWam.pI
Przyzam
wieniu
prosimy
podaćkod
HK3
Przyzakupie
od
50złwysyłka
w Polsce GRAT|S
SPIS
TRESCI
Te
i
imne
sprawdzome przep
sy
rB&
vl'WW.pĘyslllprcgpls"pl
',i'1,''ii]}i]iś!';
łi}]i:
|ł,$g':ł
.,:X:',.
,
.:.:''
.t':.t
fa:tetłłłiinadpai:
tą,
b.
'
b
w
rąlkp
:
pedąk}ą'Ę?, i
,
r,
Vł9!
Ws.pq
w,cjq!ł
|'t
bkp.,'.
.:,.
I
ąy
{!ą
l,
;.,.::','
:,
ffiffiW&
ffiffiffiWffiffiW&
f, ŁAtrĄl\{KAdbqł
*
1
*
|,:.
|.
:,
'
*
r,r,*,6i,
: ; ::
)
sKŁ&ffiN$K$
*
"
2-3
liście
laurowe
l,
pieprz
"
angielskiego
szklanka makaronu
łazanki
kilka ziaren
ziela
dodajemy liścielaurowe
i ziele
angielskie,
gotujemy
ok. 20 mi-
nut.
Grzyby płuczemy
i
wkłada-
włoszczyzny
*
9arść
suszonych
grzyb
w
-
2
łyżki
masła
-
3-4
łyżkiśmietany
200 9
pokrojonej
'
posiekana
natka
pietruszki
pffiffiYffi{3T{3WłA$d[ffi
&WM
s
my
do
wywaru,
gotujemy
ok.
15
minut. Doprawiamy
izabiela-
my
śmietaną.
m.Włoszczvzne
dusimv
na
ma-
Wffśle'
Przekładamy
do
dużego
garnka,
zalewamy
2,5 litra
wody,
dffh Makaron łazanki
gotujemy
Ww
osolonym
wrzątku,
odce-
dzamy.
Zupę podajemy
z
maka-
ronem, posypaną
natką.
',1/.i
ffik$ffi,ffiffrffiffiW"W
mm-mm;ff
Fglecąm sałatkę
ł|a
:ś*;.qtei
łi:,,,l
z
'Ął*
st ł,'Ęęjei|
.
:
,;
bil
dżci. d obra,:
'sK.ŁAffiB\'łH$q$
:',
- 100
wędzonego łososia
9
*1
octowej
* 1
średniburak
* 1
czerwona cebula
.4
og
rki
korniszony
.
1/2
puszki czerwonej
fasoli
*'l gruszka
-
1
jabłko
-
1
Ężka
soku
z
cytryny
*
*6matias wzzalewy
'3
*
łyżeczka
tartego chrzanu
łyżki
serka
śmietankowego
natka
pietruszki
+
do
dekoracji
65Matiasy
jemy
do
pokrojonych
warzyw
t#wy
odsączamy z zale
i
kroimy w paski. Doda
PF{trVffi#TffiWrYA&$$ffi
6ryBuraka
gotujemy w
osolo-
Wffne1 wodzie
do
miękkości'
obieramy
i
kroimy
w
kostkę.
obieramy
kroimy
w
kostkę. Dodaje-
my
sok
z
cytryny
i
mieszamy.
Korniszony
i
cebulę
kroimy.
iowoc
i
jonez,
chrzan,
posiekaną
natkę
odsączoną fasolę'
Doprawia
my,
mieszamy.
w.
Dodajemy jogurt,
ma-
s
l,
pieprz
- 2
łyżkijogurtu
greckiego
'
1
łyżkamajonezu
6ęJabłko
i gruszkę
Wi
lerz,
układamy
kawałki
łoso-
zwinięte
W
kwiatki.
Dekoruje-
sia
my
serkiem
i
natką.
gąSalatke
wykładamy na
tf
ta
7
WIGILIJNE KLl.tSKl
sKŁADNlKl
.3
szkl.
mąki
n
z
MAKTEM
Kluski
.1
lyżka
posiekanych
"
1
łyżkarodzynek
orzech
w
.
3
jajka
. ok.
1/4
szkl.
wody
szczypta soli
Masa
makowa
.
'100
g
maku
.
1
Ężka
miodu
PRZYGOTOWANIE
ciasto,
cienko
rozwałkowujemy.
Kroimy, np. radełkiem,
W
pas'
a następnie w szerokie kawałki.
Gotujemy
w
osolonej wodzie.
o[fT-,ffi:i:l'l's:*:
10
minut.
Gdy
przestygnie,
osą-
czamy
na
sitku
i
ucieramy
(najle-
piej
w
makutrze, eW.
można
przepuścić przez maszynkę)'
.2
Ężeczki
masła
.
kilka kropli aromatu
migdałowego
"
1
łyżka
kandyzowanej
sk
rki
pomarariczowej
Oczyszczony mak
zalewa-
my wrzątkiem
i
gotujemy
d
ichwilę
smażymy, miesza-
jąc.
Mieszamy
z
kluskami.
o
mi
xi'it
f:;:i:Hj
:,:T:1,
ZPULPECIKAMI
I
RosoŁz
KARPlA
wiamy do smaku solą
i
pieprzem.
Mięso
oddzielamy
od
ości,
mie-
limy.
Dodajemy jajko
itaką
ilość
bułki
tartej,
żeby
masa
nie
była
I
I
ri
.1
karp
.3
marchewki
.2
pietruszki
.
seler
n
sKŁADNlKl
PRZYGOTOWANIE
fil
i
.
kilka ziaren
pieprzu
.
s
l,
pieprz
.
przyprawa uniwersalna
por
Pulpety
'I
jajko
. kilka
łyżekbułki tartej
"s
iwkładamydo duze-
za
rzadka. Doprawiamy
solą
go
garnka.
Dodajemy
obrane
i
pieprzem. Formujemy
pulpeci-
w
arzyw
a.
Zalewamy
ta
ilością
ki
o
średnicy
2
cm.
W
garnku
wody,
aby przykryła rybę
i
wa-
zagotowujemy osoloną
wodę
i wkładamy
pulpeciki
na
Wrzą-
rzywa.
Dodajemy
ziarna
pieprzu,
doprawiamy
solą
i
przyprawą
do tek. Gotujemy, aż
wypłyną
na
powierzchnię'
smaku.
Gotujemy
na
małym
og-
niu
do momentu,
ryba
będzie
sze
kawałki
oczy
i
skrzela. Kroimy na mniej-
$gffi:ffffffir';
.
pieprz
l
miękka.
Oraz
.
posiekana
natka
pietruszki
Ugotowany
ros
ł
przece-
dzamy
przez
sitko. Dopra-
Posypujemy posiekaną natką
pietruszki.
ką.
oH:i::l,T,Ilillffi.
Temat
numeru
lmi
Z
KAPUSTĄ
l
PlECZARKAMl
. 450
9
mąki
.
30 g
drożdży
.
2
ż
łtka
PASZTECIKI
sKŁADNlKl
.
200 ml
ciepłego mleka
.
100 9
miękkiego
masła
.
1
Ężeczka
cukru
.
1
łżeczka
soli
w
kostkę.
Podsmażamy
na
siekamy
i
płuczemy
w
zimnej
wo-
dzie,
odciskamy. Pieczarki
kroimy
1/2
o)::iT::$$:i"jJ:T;
ffi
my
rulonikiłączeniem
do
spodu.
Nadzienie
.0,5
kg
kapusty kiszonej
.
300 9
pieczarek
.
2
masła, aż
sok odparuje. Dodaje-
my
przyprawy'
resztę masła
i
ka-
pustę.
Smazymy
ok. 20
minut.
o:Jtri-";'#::;,Tl,ll:J:.
.
1
liść
laurowy
Oraz
łżki
masła
.
2
ziarnaziela
angielskiego
.
s
l,
pieprz
ł
.
(35x45 cm)' Dzie_
limy
go
na 4
r
wne
paski
o
sze-
rokości
około
'|
'l
cm.
Wzdłuż
na
brzegu każdego
paska
wykłada-
|Elprostokąt
Ź\ciasto
rozwałkowu
jemy na
Następnie ostrym nożem
głębo-
ko
nacinamy każdy rulon w
po_
ż
łtkiem wymieszanym
z
mle-
kiem
i
posypujemy
sezamem.
przek
co
4-5 cm.
Smarujemy
.
1
łżka
mleka
ż
łtko
my nadzienie,
formujemy długi
rulon, sklejamy
ciasto na
dłu-
gości łączenia.
Zostawiamy na
30
minut.
Pie-
czemy
25 minut
w
piekarniku
rozgrzanym
do
temperatury
200
"C.
Studzimy, kroimy
na ka-
wałki w miejscach nacięć.
. sezam
lub
kminek
WIGILIJNA
TERRINA
l
PRZYGOTOWANIE
zwĘDZoNYM
ŁososlEM
l
rułkowity czas:30 minut
+
chłodzenie
mleka
i
2
czubate łyżki
mąki.
l!*r"..
;L,Drożdze
rozcieramv
z
cu-
Dooa1emy połowę
Mieszamy, przykrywamy
i
od-
,1
l,
$r
.
10
Plastr
w
wędzonego
łososia
sKŁADNtKl
PRZYGOTOWANIE
^a,
Prostokatna
foremke.
może
t!oy.
zwyKty
plas.Kowy po-
jemnik,
(szer.
B cm, dł.
12 cm,
wys.
6
cm)
wykładamy folią spo-
.
200
g
ricotty
.
50
g
fety
.
10
kapar
w+
do
dekoracji
miksujemy.
Doprawiamy
pie-
przem.
Farszem
napełniamy
f
or
o
Ł'".'ł'
i"JŁ[r:'
P
łilli'
folią.
stawiamy na 10-i
5
minut,
aż na
wierzchu powstanie gruba
pia-
na.
Do
rozczynu dodajemy
resz-
składnik
w
iwyrabiamy
gład-
.
szczypta
czarnego
lub
kolorowego
pieprzu
.
cytryna
żywczą,
aby
Wystawała dużo
poza brzegi.
Osiem
plastr w
łososia
układamy
w
formie
w
taki
spos
b,
aby
Wystawały
poza brzegi formy
(będziemy
nimi przykrlwać
farsz).
Cytrynę
przelewamy wrzącą wodą, osu-
szamy.
Sk
rkę
ścieramy
na
tarce
o
małych oczkach.
Z
opakowania
po
lososiu wyci-
namy
kawałek
tektury
wielkości
formy,
dociskamy
terrinę.
Formę
schładzamy
2
godziny.
mi
plastrami
łososia
i
mę.
rzykrywa my
wystający-
kie, lśniąceciasto. Formujemy
kulę,
wkładamy
do
miski
po-
smarowanej oliwą.
Przykrywa-
my ściereczką.
odstawiamy,
podwoi objętość.
cytryny
i
kaparami, kroimy.
o]"J:,-"rjł"';i:l'"','-'#i
ffi
znaiaziesz
nas
też
na
Facebooku
http:/iwww.facebook.com/PrzystijPrzepis
10
Zgłoś jeśli naruszono regulamin