2017-03.pdf

(36222 KB) Pobierz
MARTA DYMEK ROBI KIMCHI
Z POLSKEJ RZEPY
Olej kokosowy – wszystko,
co chcesz o nim wiedzieć
RYBA PIECZONA W SOLI
– KROK PO KROKU
nr
03/2017
cena
9,99
zł w tym
8%
vat
UWAGA!
Konkurs
z cennymi
nagrodami
SIŁA SPOKOJU
rozmowa z japońskim
mnichem o kuchni
skoncentrowanej
DOMOWA
CUKIERNIA
jak zrobić
i wykorzystać
masę pralinową
PRIMITIVO
do czego podać
ulubione wino
Polaków
ZAMIAST
MAKARONU
zrób z nami
śląskie, pampuchy,
kładzione i inne
cudowne kluchy
5
TYLKO U NAS!
magazyn dla smakoszy
ZESZYT
p
p
z
PRZEPISAMI
KUCHNIA
rozgrzewających
potraw Mai Sobczak
Dania
z kiszonkami
POTRAWY
PEŁNE
WITAMIN
54
ekstra
24
strony
jedziemy do:
Belg na frytki
B e an na ost
ry
D bl na na piw gi
o
RED
E
K
O D
MARZ
A
C
C JI
EDYTORIAL
C
zdjęcie: MACIEJ ZIENKIEWICZ, portrety współpracowników, od lewej: ŁUKASZ GIZA, KATARZYNA BARTOSZEWSKA-PONETA, SŁAWOMIR KAMIŃSKI/AG
o pewien czas i z coraz większą częstotliwością atakują nas
informacje, żeby nie powiedzieć – newsy, o odkryciach, które
mają diametralnie wpłynąć na jakość życia każdego z nas.
Jednego dnia czytamy, że
kurkuma nie jest tak zdrowa
jak myślano
przez setki lat, a następnego – coś wręcz przeciwnego. Chaos
informacyjny zwiększa też odkrywanie na nowo dobrze znanych
metod, którym nadaje się nowe nazwy. Do najmodniejszych
warsztatów poprawiających nasze samopoczucie należą
np. te mające w nazwie mindfullness, podczas których
uczymy się – kolejne modne słowo – uważności. Po raz
kolejny wyważa się otwarte drzwi. Na drugiej półkuli
praktyce owego mindfullnessu oddają się nie od dziś
buddyjscy mnisi. Oni jednak nazywają to po prostu
koncentracją.
Proponują, by całkowicie skupić się na tym,
co w danej chwili robimy. I żeby było jasne – nie mam nic
przeciw ćwiczeniu uważności. Sama jednak wolę się
skoncentrować, za często zdarza mi się bowiem przewijać
obrazki w telefonie, słuchając wiadomości i pijąc kawę
jednocześnie... A co to ma wspólnego z kuchnią, zapytacie?
Zapraszam na rozmowę Katarzyny Boni z japońskim
mnichem Genbo Nishikawą, który tłumaczy, dlaczego warto
stać się... marchewką. Mnich proponuje również, żeby
szykując posiłek, myśleć o osobie, która będzie go jadła.
Możemy się tylko domyśleć, o kim myślała Maia Sobczak,
pisząc swoją
nową książkę kulinarną „Przepisy na
szczęście”,
ale piekąc w ognisku jabłka i pachnące warzywa
z pewnością myślała o czytelnikach „Kuchni” tęskniących za wiosną.
Jej rozgrzewające potrawy, idealnie dobrane do obecnej pory roku,
bez trudu zrobicie w domu lub – tak jak my – przy ognisku.
Dla odprężenia zapraszamy was jeszcze na lampkę włoskiego
primitivo – dobrym winem zajmie się jak zwykle Ewa Wieleżyńska.
A piwoszom przypominamy, że marzec to idealny czas na weekend
w Dublinie, gdzie hucznie obchodzony jest dzień świętego Patryka.
W MARCU ODWIEDZILI
KUCHNIĘ
ŁUKASZ BUDZIK
Bohater Ligi Mistrzów to szef kuchni
wrocławskiej restauracji Mennicza
Fusion w The Granary – La Suite Hotel.
Jest laureatem nagrody Młody Talent
2016 przewodnika Gault&Millau. Miesza
kulinarne style i poszukuje swojej drogi.
KATARZYNA BARTOSZEWSKA-PONETA
I TOMASZ PONETA
Duet w życiu i w pracy. Zakochani
w jedzeniu, porzucili ekonomię, by oddać
się prowadzeniu bloga Plate of Joy.
Uwieczniają piękno jedzenia. Dla nas zrobili
zdjęcia potraw z cykorią.
JACEK MARCZEWSKI
Zajmuje się fotografią newsową, polityczną,
społeczną, sportową i portretową od ponad
30 lat. Współtworzył „Gazetę Wyborczą”,
jest autorem plakatów, albumów, ilustracji.
W marcowej „Kuchni” sfotografował
plenerową sesję z Maią Sobczak.
MARZEC 2017
KUCHNIA
3
MARTA DYMEK ROBI KIMCHI
Z POLSKEJ RZEPY
Olej okosowy – wszyst o
co ch esz o n m w edz eć
RYBA PIECZONA W SOLI
– KROK PO KROKU
nr
3/20 7
ena
9 99
zł w
ym
8%
vat
UWAGA!
Konkurs
z cennymi
nagrodami
SIŁA SPOKOJU
r zmowa z ja ońsk m
mni hem o uchni
s oncen r w nej
DOMOWA
CUK ERNIA
ak zr bić
i wyk rz stać
masę p al nową
PRIMITIVO
do c ego po ać
u ub one wino
Po ak w
ZAM AST
MAKARONU
rób z nami
lą kie p mp chy
k ad ione  inne
udowne k uchy
5
TYLKO U NAS!
magazyn dla smakoszy
p
PR EP S MI
ozgrzewa ących
potraw Mai Sobczak
p
k
D
k
POTRAWY
PEŁNE
W TAMIN
54
jed i my do:
na fryt i
na os rygi
na p wo
zdjęcie
na okładce:
Katarzyna Barto-
szewska-Poneta,
Tomasz Poneta
3
4
6
8
10
Wstęp od redakcji, współpracownicy
spis treści
kalendarium
Co się dzieje w marcu?
słodko rysuje Zosia Różycka
Ciastka digestive
kalejdoskop
Trendy, nowości, ciekawostki
50
57
58
60
klasyka
Masa pralinowa nie tylko w domowych
czekoladkach
foodpairing
Jak dobierać wino do potraw
– rozmowa z Mateuszem Gesslerem
kuchnia debiutanta
Kluchy i kluski: pampuchy, śląskie,
szpecle, ndundari i przecieraki
jak to jeść?
Olej kokosowy
*
plateofjoy.blogspot.com
SPIS TREŚCI
w marcu
12
20
GOTUJ
przebój marca
Cykoria – zastrzyk witamin u progu
wiosny
szybko, szybko
Do marcowego koszyka Dominiki
Wójciak trafiły boczniaki, seler, grejpfrut,
musztarda i migdały. Co z nich ugotuje?
zielono mi!
Czarna i biała rzepa według
Marty Dymek
liga mistrzów
Łukasz Budzik, szef wrocławskiej
restauracji Mennicza Fusion
krok po kroku
Ryba pieczona w soli – porady Pawła
Zasławskiego
przy okazji
Maia Sobczak zaprasza
na przednówkowe przysmaki z ogniska
w pięknych okolicznościach przyrody
facet i kuchnia
Batat i szara reneta
kuchnia regionalna
Rolmopsy śledziowe z Kaszub
62
67
68
70
72
76
CZYTAJ
podróż
Voyage en Belgique, czyli nie tylko frytki
felieton Tessy Capponi-Borawskiej
Ośmiornica i jej bulion
felieton Anny Kwiatkowskiej
Ostrygi, czyli ocean smaku
48 godzin
W Dublinie
historia
Ryba (nie) po grecku i inne potrawy
o pseudoetnicznych korzeniach
wywiad
O jedzeniu przepełnionym filozofią
– z buddyjskim mnichem Genbo
Nishikawą rozmawia Katarzyna Boni
felieton Ewy Wieleżyńskiej
Primitivo, ulubione wino Polaków
felieton Marka Bieńczyka
i Tadeusza Pióro
O jedzeniu szybkim i powolnym
sposób na życie
Czysta Karma, czyli jak się pali kawę
w Krakowie
felieton Łukasza Łuczaja
Bluszczyk kurdybanek
lektury kuchenne
zakupy
redakcja tam była
Imprezy, pokazy, warsztaty
miejsca
Restauracje, bary, kawiarnie
prenumerata
Indeks przepisów – od A do Z,
w następnym miesiącu
zeszyt z przepisami
Dania z kiszonkami
24
28
34
36
80
82
84
88
90
92
94
44
48
Spośród wszystkich zdjęć nadesłanych na nasz styczniowy
konkurs to najbardziej spodobało się jury i całej redakcji.
Gratulujemy autorce,
Joannie Kowal-Jagodzińskiej
z Katowic.
Pełną listę zwycięzców konkursu znajdziecie
na naszej stronie:
magazyn-kuchnia.pl
ZDJĘCIE STYCZNIA
96
97
98
99
DANIA
Z KISZONKAMI
dodatek (od str. 99)
facebook.com/Kuchnia. Magazyn dla smakoszy
magazyn_kuchnia
zdjęcie: PAULINA JAKÓBIEC, stylizacja: DANUTA JAKÓBIEC
KONKURS
KONKURS!
Gotuj z Kuchnią
NAGRODA
GŁÓWNA
SPECJALNIE DLA NASZYCH CZYTELNIKÓW
PRZYGOTOWALIŚMY ROCZNY KONKURS Z NAGRODAMI
UFUNDOWANYMI PRZEZ
SMEG
. CO MIESIĄC BĘDZIEMY
PRZYZNAWAĆ JEDNĄ NAGRODĘ ZA NAJCIEKAWSZĄ
PRACĘ, A PO 12 MIESIĄCACH WSZYSCY WYRÓŻNIENI
LAUREACI BĘDĄ WALCZYĆ O NAGRODĘ GŁÓWNĄ,
KTÓRĄ W GŁOSOWANIU SMS-OWYM PRZYZNAJĄ
NASI CZYTELNICY.
NAGRODĄ GŁÓWNĄ JEST
MIKSER MARKI SMEG
Zadanie w marcu:
Czekamy na zdjęcia waszych potraw wykonanych według
przepisów z najnowszej „Kuchni”. Wybrany przepis i fotografię,
na której widoczna będzie również okładka marcowej „Kuchni”
przyślijcie na adres:
kuchnia@agora.pl.
Pod przepisem podajcie swoje dane teleadresowe.
Na zgłoszenia czekamy
do 20 marca 2017 r.
Autor najciekawszego pomysłu otrzyma:
Zwycięskie zdjęcie opublikujemy w numerze majowym.
Regulamin konkursu dostępny jest na stronie:
www.magazyn-kuchnia.pl.
Czajnik elektryczny marki SMEG
NAGRODA
MARCA
MARZEC 2017
KUCHNIA
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin