Hygina Seheń - Kuchnia rosyjska 1975.pdf
(
21230 KB
)
Pobierz
WYDAWNICTWO »WATRA«
WARSZAWA 1975
Recenzent m gr inż. A leksandra O brębska
R edaktor BarbaTa Sokołow ska
Projekt okładki i opracow anie graficzne
Stanisław Szczuka
Książka zaw iera przepisy n a po traw y charak tery
styczne dla kuchni rosyjskiej. Poszczególne roz
działy zaw ierają krótkie omówienie produktów oraz
sposób ich przygotow ania i sposoby w ykończania
potraw .
Pozycja je st przew idziana dla szerokiego krągu od
biorców, zwłaszcza kobiet, które chciałyby urozm ai
cić codzienne menu domowe.
WSZELKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
PRINTED IN POL AND
Redaktor techniczny K alina Grzechocińska
K orektor D anuta Dzikiewicz
WYDAWNICTWO „ W A T R A ”
W arszaw a 1975. W ydanie I. N akład 30 000+250 egz.
Ark. wyd. 16,0. Ark. druk. 13,79. Form at 125 X 200.
Symbol 10147/RK. Rękopis oddano do składania 23.X.
1974. Podpisano do druku 9.VI.1975. Druk ukończono
czerwiec 1975.
Zam. 812/A.
C ena zł 40,—
B-30
Łódzkie Zakłady Graficzne, Łódź, ul. PKWN 18
„Kuchnia rosyjska" jest pom yślana jako książka,
kucharska o charakterze poradnika, przeznaczona do
praktycznego u ży tku gospodyń polskich. Zawiera
ona p rzepisy na daw ne i współczesne potraw y ku c h
ni ro sy jsk iej (Rosji Centralnej) przydatne do zasto
sowania w w arunkach polskich; w ybór potraw zo
stał dostosow any do produktów dostępnych na na
szym rynku. W iększo ść potraw ju ż od łat znana jest
w naszej gastronomii; w iele z nich różni się od po
w szechnie znanych i stosow anych u nas ty lk o w
szczegółach w ykonania i podprawiania oraz w spo
sobie podania.
Na początku rozdziałów podano m inim um wiado
m ości ogólnych, dotyczących naukow o uzasadnionej
w spółczesnej techniki sporządzania u jętych w tym
rozdziale potraw.
Poszczególne przepisy, uwzględniając n a w y ki tra
d yc yjn e kuchni rosyjskiej, biorą rów nież pod uwagę
zm ianę w arunków ich przyrządzania, mającą na ce
lu zachowanie wartości o dżyw czej potrawy.
W
książce podano kilkaset przepisów w w yborze
rep rezentatyw nym dla poszczególnych rodzajów po
traw. Pomimo jednak starań w tym względzie, w y
bór potraw nie daje pełnego obrazu bogatego asor
tym en tu ku chn i rosyjskiej. Stanow i jed yn ie próbę
Plik z chomika:
kasia999kkk
Inne pliki z tego folderu:
Cymes czyli kuchnia żydowska 1988.pdf
(20425 KB)
Anna Czerni - Włoskie potrawy na polskim stole 1973.pdf
(14282 KB)
Grażyna Strumiłło-Miłosz - Kuchnia narodów Kaukazu 1978.pdf
(15496 KB)
Maciej E. Halbański - Domowa kuchnia francuska 1975.pdf
(15151 KB)
Maciej E. Halbański - Co jedzą nad Dunajem 1977.pdf
(19326 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chwila dla Ciebie przepisy kulinarne
Ciasta
Ciasta Domowe
Dobre Rady przepisy kulinarne
Gotuj krok po kroku
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin