Smacznego 08-2014.pdf

(23643 KB) Pobierz
M24-
Wygraj
80o!
za
przeprs
2u,
I
'ze
swiętna
I
pnWEt
BOCEROWE
r-ucytrn
jesienny
obad
r
^-a? .VBill--
_(*
-..ź-&rł>Ę
AA:
_..:='}'.
- -
łą
o,A.*:iL_{-, -=
- 1'. ?qr-1 \
slr.
5u.5
t
\
s0sffiych
p'episowl
Po
latach
różnych
mód kulinarnych kasza wraca
do
l
dobrze,
bo można
z
niej przygotować
wiele
spa
sycących
i,
co ważne, zdrowych
i
niedrogich
oknem
hula
w
najlepsze
jesienny wiatr,
będą
jak
'..
Ju
-/
-,łF*--
'}
Przygotowanie ok.
50
min
Przepis
dla 6
osób
.
.
.
Porcja
270 kcal
Kosń porcjiok.
3'90
zl
@a
Kaszę
wyplucz iugotuj
aI
dente
posolonej
wodzie.
Następrrie
odcedz
i
osącz.
Grzyby
namocz
w
zimnej wodzie.
Wędzoną
karkóu,kę
pokrój
w kostkę'
Marchervkę
oczyśc
i
pokrój
w
półplastelki.
Cebule obierz
i
posiekaj.
Razem
z
krninkiem
obsrnaż
na 2
lyzkach
oleju.
1rĄ
Dodaj wędzoną karkówkę,
marchew
i
odcedzone
grzyby.
Podsrnaż rł'szystko razem
i dodaj do kaszy. Doprarł'
całość
solą, pieprzenr.
t
T
czosnkiem przeciśniętym
przez praskę i majerankiern.
I
-
tr
50
!
dag
kasry
perlowej
40,dag wędzonej karkówki
Wymieszaj.
Przelóż
rł,szystko do
natłuszczonej
brytfanny
lub
naczynia
zaroodpornego.
Wyrównaj powierzchnię
i skrop olejem. Wstaw do
piekarnika
nagrzanego
do
180"C.
Zapiekaj około
30
minut.
Zapiekankę
podawaj
posypaną
świezyrni
ziołami
(natką
pietruszki. tymiankiem).
l
46
kobieta
i
zycie
LISTOPAD
2014
bardzohwQ
nwv@@
pracochtonny@A@
!
'ti"
"#lirął
,ff
|ł6xfttlsi
;,
'!::
.,ą
D
ę51ł,
Przygotowanie
55
minut
.
Porcja
130
kcal
.
Koszt porcji ok.
3,10
zl
.
Przepis dla 6
osób
Prrygotowanie
70
minut
.
Porcja
180
.
Koszt
porcji ok.
4,3o
z|
'
Przepis
dla
4
osób
kcal rr)rĄ
\:1\:1
!
o
o
.9
L
I
t
3/4
szklanki
ugotowanego
pęczaku
!2lbulionuwarrywnego
J
Ll2kurczaka
o
N
r
=
o
m
o
ffi
!
4
pomidory
!
tyżka koncentratu
pomidorowego
!
2
karotki
!
4 lodygi selera naciowego
!
większa cebula
!
papryczka
chili
!
łyżkaslodkiej papryki
0regano
!
!
!
15dagkasrygryczanej
12 liści
kapusty
10 dag
bekonu
tr 40
dag
grubo mielonego
mięsa mieszanego
!
!
!
!
!
sól
piepn
cebula
3 ząbki czosnku
olej
o
2gałązki
:
.E
i
s.<=v
lekko
przyrurnieni'
Dołóz
seler
i
oczyszczoną. pokrojo-
w
pierścionki papryczkę
chili.
Wsyp
słodką
paprykę
Ptzesmaż chwilę wszystko
razem, mieszając.
ZaIej
całość
bulionem.
wlóż
pornidory.
gotrrj na
rnałyrn
ogniu. Gdy pomido-
o
o
!
i
o
N
E.
ś
.9
!o
o
f
o
co
f-
o
L
Kurczaka
umyj, osusz,
odetnij
mięso
od
kości
i pokrój
je
na
kawałki'
Cebulę obierz
i
przekrój
na
pół' Pornidory sparz'
zdejmij
skórkę,
wytnij
zdrewniałe
częŚci.
Łodygi
selera
pokrój
w grubsze
plasterki.
Karotki
pokrój
w
słupki
lub grubszą kostkę.
W rondlu
z
grubym
dnem
rozgrzej
olej.
zeszkli1
na
nim
cebulę, dodaj
karotki
i pokrojone mięso,
smaŻtazem.
az mięso się
LiŚcie kapusty umyj'
usuń twarde nerwy.
Włóz
liście
do
posolonego
wrzątku
na 3
minuty.
odcedz.
osącz.
Kaszę gryczaną
ugotuj
według przepisu
na
opakowaniu. Dobrze
osącz.
Bekon pokrój
w kostkę.
cebtrlę
obierz
i
posiekaj.
W
głębszej
patelni
mieni. Dołóz
mielone
mięso
i,
mieszając,
jeszcze chwilę
podsmażaj.
Na końcu
wmieszaj
kaszę
i
przeciś-
nięty
przez
praskę czosnek.
Dopraw
solą
i
pieprzem'
i
jeszcze przesmaŻ'
Gotowy
t'arsz
nakładaj
(możesz
przewiązać nicią)'
Gołąbki
ułóz
w
natłusz-
czonej
brytfannie.
podlej
niewielką
ilością
wody.
Piecz
w
l80'C
około
30
minut.
na
liściei zwijaj
ry zmiękną. przelrzyj
je
przez
sito
wraz
cebulą.
Dołóz
koncentrat, kaszę.
zagotuj.
Dopraw
do
smaku
solą
i
pieprzem. Posyp
listkami ziół.
rozgrzej olej
i
krótko
podsmaz
na
nim
bekon.
Dodaj cebulę i smaż
razem'
az bekon
lekko
się
ptzyfu-
kobieta
,
zycie
LISTOPAD
2014
47
ł'-{'"
-s
i
t'
'Ę,
łę'
l
,
"S
r.
3{'$'ł;4
Przygotowanie
55
minut
.
Porcja
300
kcal
.
Koszt
porcji ok.
3
zl
.
Przepis dla
4
osób
@@
Przygotowanie
70
minut
.
Koszt porcji ok.
2,7o
.
Porcja
310
kcal
zl
.
Przepis dla 6
osób
@@
!
tr
2 szklanki
kaszy
jaglanej
4
bioderka kurczaka
!
2
marchewki
tr
pietruszka
!
maly seler
!
1/2 szklanki bulionu
drobiowego
!
sól
!
pieprz
!
slodka papryka
tr
tr
10 dag kaszy gryczanej
o
Ll2
kg
białego
sera
tr
jajko
!
!
!
!
!
!
!
!
!
łyżeczka soli
plaska tyżka masla
jajko
szklanka cieplej wody
2
lyżki
posiekanej natki
sól
2 szklanki
mąki
fl
olej do smażenia
tyżka soku z cytryny
oraz
tr
pieprz
większa cebula
2 tyżki masla
:.r
'r"
ib'
.,/
Kaszę jaglaną
ugotuj
na
sypko według
przepisu
na
opakowaniu.
Bioderka umyj,
osusz.
Natrzyj
solą.
pieprzem
i
słodką
papryką' Obsmaz
na
rumiano
na
rozgrzanym
oleju.
Zdejmij
z patelni.
Marchewki. pietruszkę
i
seler
obierz,
pokrój
w grube
słupki.
Na
tym
samym
tłuszczu,
na
którym
smazyły
się
bioderka.
podsmaż
pokrojone
warzywa. cały
czas
rnieszając.
Kaszę wymieszaj
z
podsmazonymi
w'arzywami
i
natką,
dopraw do snraku solą
i pieprzem.
przełóż
do
natłuszczonego
naczynia
żaroodpornego.
Na
wierzchu ułóż
bioderka.
Wstaw do
piekarnika
i
zapiekaj
w
180'C
około
30
minut. W trakcie
pieczenia
polewaj
mięso
bulionern.
Kaszę gryczaną
ugotuj
według
przepisu
na
opakowaniu.
Dokładnie osącz'
Mąkę przesiej
na
stolnicę. Pośrodku
zrób
wgłębienie.
wsyp
sól. dodaj masło
oraz
roztrzepane
jajko. Stopniowo
dodawaj
ciepłą
wodę
i
wyrabiaj gładkie,
elastyczne ciasto.
Gotowe
przykryj
ściereczką.
Przygotuj
farsz.
Ugotowaną kaszę
wymieszaj
z
rozgniecionym
r'r,idelcem
białym
Serem'
Przed
podaniern
kazdą
porcję skrop
sokiem
z cytryny.
jajkiem
i
posiekaną natką.
wyrób
jednolitą
masę.
Dopraw
do
smaku
solą
i
pieprzem.
Ciasto rozwałkuj,
szklanką wycinaj
kółka. Na
kazde nakładaj
porcję
farszu
i
zlepiaj pierogi'
Wrzucaj
je
partiami
na
wrzącą
posoloną wodę.
Gotuj około
3
minut.
Odcedz.
Na patelni rozpuść
masło.
wrzuć posiekaną
cebulę i
na
malutkim ogniu
przesmaż
jąna
złoto.
Pierogi
podawaj polane
masłem z
cebulką.
4a
kobieta i
zycie
LISTOPAD
2014
nardzonw@
hwy@@
pracochtonny@@@
s"
ł
*"
il
6
.9
L
L
E
tNi
N
.9!
:m
i
;
:
.9
Przygotowanie ok.
90
minut
.
Porcia
350
kcal
.
Koszt
porcji ok.
4,3o
d .
Przepis dla
4
osób
@A
Przygotowanie
70
minut
.
Koszt
polcji
ok.
3,2o
d
.
Porcja
190
kcal
.
Przepis
dla
4
osób
o
L
t
o
o
20
dag nieprażonej
kaszy gryczanej
40
dag
wołowej lopatki
!
!
O2
,+
tr
2 cebule
D
4
ąbki
czosnku
tr
majeranek
tr
olej
jaika
!
!
2/3
szklanki
kuskusu
4
duże papryki
trsól
*
!
pieprz
-:
tl
czerwona cebula
D
1/2 mięsistej
żóttej
papryki
2 tyżki fety
pokrojonej
w dtobną kostkę
bulion
!
!
!
!
!
!
mata
cukinia
sól
E.
N..
L
D
oliwa
pieprz kolorowy
ś
j
!
E
o
;-.
11
.
a,ł
I
!
E
.9
Ń
.9
@
-
c0
=
o
E
o
o
-
C
Ń
t
ś
a
E.
ś
o
o
:
o
o
o
f
6
do
miski.
lekko
posól
i zalej
wrzątkiem
l
cnl
ponad
powierzchnię
kaszy.
Przykryj
kocen.l
i odstaw
na 30
rninut
do
napęcznienia.
odsącz
na
sitku z
nadmiaru wody
Mięso
zmiel
razern
z
cebulami. Dodaj
do niego kaszę,
czosnek
Kaszę
grYczaną
wsyp
Masę
uforrrruj q,
pod-
łuzny
boclrenek i rvłóz
do
brytfanny.
Posmaruj
olejem
i
wstaw do
piekarni-
ka
nagrzanego do
200"C
i
piecz
l0
rninut.
Zrnnieisz
temperaturę
do
l80"C.
podlej
pieczerr rnałą
ilościa
u,ody i
systematycznie
polewając
wypieczonym
sosem, piecz
jeszcze
około
60 rninut.
Pieczeń
podawaj
pokrojoną
w grubsze
plastry
z
ziemniakami
i
kwaskowatą
surórł,ka'
Całe papryki
urrryj.
osusz.
zetnij
górne
częściz
ogonkami
i
oczyść
z
nasion.
Wnętrza
'ł'ysmaruj oliwą.
Kuskus wsyp
do
miski. zalej wrzącym
bulionern
I cm ponad
powierzchnię
kaszy.
Kuskus wymieszaj
z
podsmazonyrni
warzywami
i
serem
feta.
Dopraw
do smaku
koloro-
wym
pieprzern
i
solą.
Farszem
napełnij papryki
blasze
wyłozonej
papierem do
pieczenia. przykry
j
odciętym
i
.,z
górką''. Ustaw je
na
Przykryj
i odstaw do
przepuszczotly przez
praskę
i
jajka.
Doprarł'
co
o
L
.:
jednolitą
masę.
do smaku solą pieprzenr
i
majerankiem. Wyrób
wchłonięcia
całego
płynu.
Czerwoną cebulę
pokrój
w
piórka.
cukinię
w
półplasterki.
zółtą
paprykę w kwadraty.
Wszystkie
warzywa
króciutko
obsmaz
na
oliwie.
rł,ierzclrołkanri,wysmarowa-
nymi oliwą.
Następnie wstaw do
piekarnika
nagrzanego
do
l80'C
i
zapiekaj
około
30 minut
-
papryka powinna
zmięknąć.
ale
pozostać
jędrna.
kobieta
izycie
LISTOPAD
2014
49
Zgłoś jeśli naruszono regulamin