Ciasta czytelników 05-2014.pdf

(49208 KB) Pobierz
{ntko
rainAa
TrxcPisg
Ę'!
*
ć
;5-
-.
w
#L
#o.n*t
Łt
',{
.'{.b
l'
n
'
Pyszne
nieeo
r{!a
rtlałyekl
i
dużyełł
łnsuel'lów
em
ffinoedżowee
mraz
elasia
z
czekoladouvą
l'}utą
\sdypEe!<i
z
;:elletłlą onaz
na
Bąrułeh\urrt
spoe|zie
:n*
-^
-tN
-l\
o.
Drodzv
CzyteńicyI
Cdy
organ
zują rodzinną uroczystość,
ZaW
sze
najwięcej przyjemności
spra_
wia mi planowanie słodkoścido
kawy'
7''"
,
<,e
stawiam
na
|radycyjne
przepisy:
roladę
i
ciasto
:.:czdzowe
lub kruche.
Pamiętam
leŻ
o
oryginalnej po-
lewie
i
apetycznej
dekorac.1i
- dzięki
nim
nawet zwyVłe
ciasto
moŻe
się
stać cukier-
niczy
m
dziełem
sztu
ki.
Wypróbowane
desery
wyróŻniono znaczkiem.
i
Wieniec
z
bakaliami
s.6
Tak
;i;^iitió"tit
możecie
sie
tować
J{qł;io,
{,r<'rś*
Pocztą: Wystarczy
przysłać do
nas
przepis
na
Wasze
ulubione ciasto wraz
z
wymiarami formy
na
adres,
"Ciasta
czytelników',
ul.
oławska
11,50-123
Wrocław.
Pamiętajcie
o
dołączeniu
wypełnionego
kuponu,
który
znajdziecie
na
stronie
50!
Ciasto
orzechowe
s.
34
WWW
Przez
stronę internetową:
Przepisy
przysyłajcie
za
pośrednictwem formularzana
naszej
stronie
www.przepisyczytelni
kow
.pl
kzczegóły
na
stron
ie
50
).
NZ
-.ź
L!
Telefonicznie:
Macie
jeszcze
pytania
lub
wątpliwości?
Chcecie
dowiedzieć
się
więcej? Czekamy
na
Wasze
telefony|
Dzwońcie
pod numer
71
344 98
03.
PH0EN lX
oDPoWlEDZIALNosclĄ'
Adres
redakcji:
ul.
Otawska
,,pnorux
PREss
5p6lx4Z66RAN;CZONA
WYDAWCA,
PRESS społrn
KoMANDYToWA
11,50123
Wrodaw,
"Ciasta
czytelników"
01
7
tel. 71
344 98
03,
faxl1
346
4,
Piecz
ciasta
i
wygrywai!
wyślii
do
nas swói
ulubiony przepls
na
ciasto,
a
my
zapłacimy
Ci
gotówką!
e-mail: ciasta@phoenix.pl
Dyrektor wydawniczy: Urszula Kaszubowska
Po'
redaktor
naczelnej:
MagdaIena Dziekońska
Redakcja, PauIina
Mańka,
|\4ańa
Trybalska'
Marta
Wolniewicz
Korekta,
Wioletta Potrzebka
9
.
za
przepis
bez
zdjęcia
E
dostaniesz
nagrodę
!
.9
t
l J
ru
Ekspeń
kulinarny:
Maria Krężołek
Opracowanie
grafi
czne:
lzabela Owsianny
Zdjęcia:
Mio|\łedia Monika Stefaniak
Redakcja techniczna:
Marcin Kolenkiewicz
Druk Drukarnia
Prasowa
włodzi
Dział
nagrod: Beata
Tymon'
tel.71 77261 63
Biuro Reklamy,
ul.
Sienna
93
m.
1,
00-815 Warszawa,
tel'llax:Z2
654 79 16,65Ą 79
11
,654 2811
e-mail, Barbara
łagodzka
-
blagodzkaophoenix'p|'
Elżbieta Bielińska
-
ebielinskaophoenix'pl,
Jolanta Ratkowska
-
jratkowska@phoenix.pl
reklama@phoenix.pl
$
?
p
f
.;"Lto..bić?Toploste:
1.
Upiecz swoje popisowe
ciasto.
którym chcesz
się
pochwalić'
2'Przyśli1do
nas
przepis
-
najlepiej
ze
zdjęciem ciasta
i
informacją
o
wymiarach
formy
3.
opublikowany
przepis nagrodzimy gotówką'
4.
Przepis
i
zdjęcie możesz wysłać pocztą
lub
przez stronę internetową.
Szczegółyna stronie 50.
Ńą
zamieszczonych reklam
i
ogłoszeń' Materiałów
niezamówionych
redakcja nie zwraca'
Zastnega
sobie również moż|iwosc dokonywania zmiań
i
skrotów
w
tekstach
i
opatrywania
ich
własnymi
tytułami
i
srodtytułami' Zabroniona jest
bez_
umowna sprzedaż numerow bieżących
i
archiwal_
nych
'Ciast czyteInikdw'
po
cenie niższej
od
ceny
detalicznej ustalonej
pzez
wydawcę'
Printed
in
Poland
Redakcja nie
ponosi odpowiedziaIności
za
treść
H
;:ffJ
":':;:;.::
CiasŁ
a
C
z,gŁeLu'ikó
0$l'
Ciasto
z
kruszonką
orzechową
s. 7
Austriackie
pierożki
s'
8
lio.tttt
"'
t
ł/
I
Tradycyjny
wieniec
z
bakaliami
s.
6
z
kruszonką
s.
9
Drożdżowe
Drożdżówka
z masą
śmietanową
s.
1o
#t
','
ąf'
:'Ł'Ł
i
l"
ś*
Ciasto
z
kruszonką
.
ą'__:-
'
iowocami
s.
l1
Bułeczki
z
budyniem
ananasem
s.
12
isff
Czekoladowa
drozdżówka
s.
13
,da
.-
li
drożdżowe
s'
14
S{'
tl
/;i.:
Oryginalna
rolada
zebrowa
s.
17
Rolada
bezowa
g'
z
mandarynkami
s.
'l
5
Miodowy zawijaniec
z
powidłami
s.
16
Effi
E
Rolada
_.;
o
=
ś
I
Wyborny
tort
z masą
malinową
s.
22
z
pianką
s.
19
Bardzo
puszysty
murzynek
s.
2O
o
o
o
o
>
I
o
Raffaello
na
ciemnym
spoozle
s.
l
l
Ń
"3,
Ciasto mocno
kakaowe
s.
23
4
Apetyczne
brownie
s.
24
Smakowita
wuzetka
s.
25
Tarta
jabłkami
i
budyniem
s.26
z
Ciasto
z
masą
krówkową
s'
27
Tartaletki
karmelowo-czekoladowe
s.
28
Apetyczny
kokosowiec
s.
29
Smietanowiec
z
kokosową nutą
s.
30
Tarta
z
gruszkami
s.
31
o
smaku
toffi
s.
32
Sernik
z
dynią
Czekoladowy
piernik
s.
33
Ciasto
orzechowe
s.
34
ia'.]
l
';Ą'.:
*8.'
#
*
Pomarańczowy
sernik
s.
3
5
Sernik
kokosowo-
-krówkowy
s.
36
t;
s-
..&
x&.
eklerkis.
39
Pyszne
z
kremem
Miętowe
rurki
s.40
z
makiem s.41
jogurtowa
:.'
Babka
s.
42
Wyśmienity
cytrynowiec
s.43
l:,.*;.,'
,
,.
'E1--L
. b-
cytrynowe
s.44
,tf'''s
n €
-r
Placek
mleczny
s. 4
5
-#*,
Ucierane
minibabki
Biszkopt
z piankąs'
46
Apetyczne
babeczki
s.47
Ciasta
drozdŻowe
Nie ma
nic przy1emniejszego niz Wspomnienie smaków
dzieciństwa. Dlatego Wypróbujcie przepisy
na
?Yszne
droŻdzowce
Elżbieta Pawelec
zElbląga
Mąkę połączyć
z
drożdżami,50
ml
ciepłego mleka
i 2
łyżkami
cukru.
odstawić
na
20
min.
Z
laski
wanilii wydrą-
żyćmiąższ
i
wszystko zagotować
W
pozo-
stałym
mleku.
ostudzić
i
wyjąć laskę
wanilii.
Do rozczynu dodać
jajka,
tłuszcz, resztę
cukru oraz
sól.
Wlać
mleko z
wanilią, wy-
mieszać
i
wyrobić
ciasto.
Przełożyć
do
mi-
ski wysmarowanej
margaryną.
odstawić
w ciepłe miejsce
na
30
min.
Wyrośnięte
ciasto wyłożyć
na sto|nicę
oprószoną
mąką.
Dodać skórkę pomarańczową,
mig_
dały
oraz rodzynki
i
ponownie zagnieść.
Uformować 2
wałki.
okręcić je spiralnie
wokół siebie. Końce mocno zlepić, przy-
kryć
i
pozostawić na
15 min
do wyroś-
nięcia, po czym włożyćdo
formy
z
tuleją.
Zółtko
rozk!ócić
z 2
łyżkami mleka,
posmarować wieniec
i
piec ok.
30
min
W
temp. 18o"C. Posypać cukrem
pudrem.
d*
ą
t,
.-.-&
o
J
ś
o
ś
o
&
-:
1
{
a
o
.9'
i
&e
*
\*
...rS.
o
9
a
o
t:
B
.a
c
,ar
o
6
'-
.a
E
.9
o
ż
a
N
@
.o
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin