Obiad w pół godziny.pdf

(17598 KB) Pobierz
I1
11clo1
r
n.is niejedno-
l1
111l11IC'
~
Lawa
ł
a
przed
dy-
li
11i.1ll'm
-
co
z
robić
jutro
11i1 ohl,1d?
I
c
hoć
w
każ
­
d1•j iodrlnlc
dania-le-
111•111ly1
d
;i
ni
a-s
pecjalności
!111111111
dania Za
Które Ro-
drln.1
Da
S
i
ę
Pokroić,
cza-
•„11111
po prostu
mamy
111
hut~·
na
coś
innego.
I
wl.i
111
na takie
sytua-
<
jl'
p1
Lygotowaliśmy
nasz
clod,1Lck.
W rozdziale
\1yhki
dania proponuje-
my przepisy
na potrawy,
kt61y
h przygotowanie
lrw;:i
naprawdę
niedługo
I
w
których
wykorzystu-
j{•my
wrześniowe
bogac-
two owoców
i warzyw.
Wystarczy
zajrzeć
na
grządkę
w
ogródku
albo
na targ,
by
znaleźć
do-
rodne
kabaczki, cukinie,
ba
kłaża ny
i
pomidory.
Proponujemy
też
dania
przeznaczone
specjalnie
dla dzieci.
nie tylko
pyszne
i
zdrowe,
ale
też
wyg lądają
tak smakowi-
ci
e
i kolorowo,
że sku
s
nawet
najbardziej zde-
klarowanego
niejadka.
Nie
zapomnieliśmy
też
o
słodkościach
-
owoco-
we
ciasta,
kremy i desery
ą
ł
atwe
w przygotowa-
niu, lekkie
i
dosłownie
1
01p
lywaj
ą s
w ustach.
/I
n.1
Zi'l
kończenie
-
trady-
<
yjnlr
-
trona
z
przepisa-
1111
C/yt
lniczck.
Przysy-
l1
1ld1•
\Woj
przepisy,
po-
il1lt•h
li' •,11
<lo§wiadcze-
:
11 11111 /.1111.1\1,uny!
Szybkie dania
jednogarnkowe
Flaczki
c
i
e
l
ęce
na
bulionie
wołowym
Zupa chili
Garnek prowansalski
Kuskus z sosem paprykowym
L
eczo
węgierskie
Ratatouille
Potrawka z kurczaka na
słodko
9
Kartoflanka wyborowa
z
kiełbasą
Flaczki drobiowe
10
Gulasz po mazursku
10
jesienna potrawka
z kurczakiem
11
Kotlety
mięsne
i jarskie
z
metką
12
Z
płatkami
owsianymi
13
Mielone z
wołowiny
14
Mielone z
cukinią
i szczypiorkiem
14
z
żółtego
sera
15
z ciecierzycy
16
Soczyste mielone
17
Mielone z selerem
i ogórkiem
17
Mielone z kalafiorem i
kapustą
pekińską
18
Zsoczewicy
18
Ziemniaczane
19
z
zioła mi
Rybne z boczkiem
z kaszy
jęcz mi
e
nn
ej
Zapiekanki
Zpieczywa i sera
z
rybą
i
śmi
e
ta n
ą
Ziemniaczana
z
kurc1
11111
'
,if<i
z
łososiem
i
szpinakh•111
z kaszy jaglanej
Z
kaszanką
Rybna z
cykori
ą
Ziemniaczana
z
Io
o•,ft
1
1
11
Z
wątróbkami
i boczkiem
Shepard's pie
Rybna z
ryżem
i
brokułami
Makarony
Spaghetti
z
soscn1
.11
11111•
11
Wstążki
z sosem
tymiankowo-picl111•,1l·11wy111
I
Wołowe
1
1
1•,I
11•
SLpinakiem
32
l'.ipparde\le
z
szałwią
33
\11
•11nc
zapiekane
34
/, ipi
kany
z
kalafiorem
I~
rem
35
1,wlderki
z
sosem
.iwokado
35
\'i1ppmde\le
ze szparagami
1111•,11~1
m
36
1•1•11111
1
/
boczkiem
i
papryką
37
1
.11.i11ki
z
grzybami
i
cebulą
38
l'lq.itonl
z
kurczakiem
38
I
.i~.1qne
lte
z
ki ełbasą
1q11ybami
39
1
•1111
1
1
L
tuńczykiem
40
•.p.1qhetti
aglio
olio
41
t
.11111
\\oni z warzywnym
1
,11vcm
41
1.iqliatelle
z
ricottą
42
'1
pt1ghetti
a
la carbonara
42
lfl•lone
tagliatelle
z serem
pl
•Sniowym
43
Cukiniowe ruloniki z farszem
rybnym
46
Cukinia marynowana w occie
balsamicznym
47
Roladki z oscypka z
cukinią
i bekonem
48
Placek z cukinii po grecku
49
Cukinia w imbirowym syropie
49
Kabaczek i oscypek na
cieście
francuskim
50
Babeczki
z
cukinii i fasolki
50
Zupa kabaczkowa
z rozmarynem
51
Frittata z
cukinią
52
szaszłyki
drobiowe z
cukinią
53
Chłodnik
z cukinii
53
Terrina z kurczaka i cukinii
54
54
Tarta cukiniowa
Kabaczki zapiekane
55
z
mozzarellą
Kabaczki faszerowane
56
jabłkami
Cukiniowe
łódeczki
57
z
mięsem
i
ryżem
57
Cukinia z
marchewką
m4Mti.p4.!§lnh
Tarta
jeżynowa
Malinowe ptysie
Wyborny placek ze
śliwkami
Tarta z brzoskwiniami
strucla brzoskwiniowa
Panna colta byskawiczna
Sernik morelowy
Czekoladowe tartaletki
z malinami
Poziomki mille-feuille
Galaretka porzeczkowa-
-malinowa
śliwki
pod
pierzynką
owocowa niespodzianka
Królewska galaretka
purpurowa
creme brGlee z jagodami
68
69
70
71
71
72
72
73
74
75
75
76
76
77
Przepisy
ł)aszych
czytelniczek
owocowe tiramisu
Naleśniki
z parówkami
Placuszki serowo-jajeczne
Zrazy z pieczarkami
i ogórkiem
Zupa czekoladowa
z biszkoptami
Bananowy gulasz z kurczaka
Łososiowe pyszności
78
78
79
79
80
80
81
81
82
Przysmaki
dla dzieciaków
Ryżowe
lartaletki
z
kabaczkiem
I
dymką
44
45
46
Kwiaty
cukinii
faszerowane
owczym
serem
Sa
łatka
z cukinii
i kaparów
babeczki
58
Gnocchi dyniowe
59
Zupa waniliowa
z truskawkami
59
Zawiniątka
z szynki i serka
60
Ryżowa
szarlotka
60
Warzywna wycinanka
61
Ciasto scrabble
62
Zupa krem z dyni
63
Różowa
kaszka
63
jajeczny
jeżyk
64
Wiśniowa
legumina
64
Klopsiki drobiowe z
kolendrą
65
Kanapka na
ciepło
66
Grzanki
a
la gofry
67
Kisiel malinowy
67
Ziemniaki w koszulce
z boczku
Pieczarki w
cieście
FLACZKI
CIELĘCE
NA BULIONIE
WOŁOWYM
li
1l
11111ch•k
PROWANSALSKI
kurczaka
(bez
kości)/50
dag
ziemniaków/łyżka
soku
z
wt1yny/ 2
ły~eczki ziół
l'"'w
111
,
1
1\klch/
szklanka
bulionu
drobiowego/pół
szklanki bia!ego
wy.tr~w~ego
wma/1~2
cebtde
1
i.Jhkl
uo
nku/
2
łodygi
selera naciowego/
3-4 marchewki/
3-4
łyzk1
ohwy/ 2-3
łyzk1
drobn
ł'"
h
1„
111 ,
J
11
.itki
pietruszki/sól/
pieprz
r
11
,11
1
1111yć,
osuszyć,
1111 111
w
kos
tkę
o
boku
1
11
~
1 ,
1
1,
~kropić
sokiem
1
'
y1 1y
11
y,
1
osypać
solą
1 1111.11111 prowa
nsalskimi,
y1111t"o1t1ć.
w
rondlu
,11 ,1
tiy111
dnem
mocno
111 q
11
o1l
o
liwę, włożyć
111 11,„.o,
obs
mażyć
na
du-
1y
11 1
oqniu
.
Wlać
win?
.
/
1 kg gotowanych krojonych flaków
cielęcych/duża cebula/duży strąk
czerwo-
nej
papryki/
5-6 szklanek bulionu
wołowego (może być
z kostki)/ 3
łyżki
sklaro-
wanego
masła/4-5 łyżek
koncentratu
pomidorowego/łyżeczka
suszonego
majeranku/łyżka
mąkijpęczek
natki pietruszki/
1-2
ząbki
czosnku/ 5 dag startego ostrego
żółtego
sera/ sóljpioprt
/Paprykę
umyć, przekroić,
oczyścić
z gniazd
nasien-
nych i
pokroić
w cienkie
paski.
Obrać
i
posiekać
cebulę
oraz czosnek. Wron-
dlu z
grubym
dnem
stopić
klarowane
masło,
1t".t i Iii
cebulę
z czosnki
em,
d1
11
1d,
paprykę
i
smaży
ć
ki
lk.i
minut,
mieszają
c
od 11.i
1
1
do
czasu.
Oprós
zy
ć
111iil
.1
dodać
koncentrat
po1
111il1111
wy,
flaki i bul
ion. Go111w.i1
ok.
15
min na
maly111
11
1p111
pod przykryciem Poli
I
11
niec
gotowania
dop1.iw11
solą,
pieprzem, maJ
C'1.i11
kiem.już
na
tal
er7rHl1
1
111
pać
startym serem
i
posiekaną
nat
i
gotować
do chwili,
mniej
więcej połowa
pły-
nu
odparuje. W
tym
cza-
sie warzywa i ziemniaki
obrać, umyć, osuszyć.
Ce-
bulę
i czosnek
posiekać,
marchewkę pokroić
w
ta-
tarki,
ziemniaki
-
w
grubą
kostk-ę,
a
łodygi
selera
na~jowegÓ
-
w
denkie
plasterki.
Dodać
warzywa
do
mięsa. Doprawić solą
i· pieprzem,
wymieszać,
J
9
tać
gorącym
bulionem
i
dusić
do
miękkości
na
małym
ogniu pod
przykryciem. Gotowe
danie
posypać
jeszcze
w garnku
posiekaną
~'atką
pietruszki.
25
min
/
70
dag
pomidorów/
3 cebule/ czerwona,
zielona
i
żółta
papryka/ 15 dag
wędzonego
boczku/
'•11
t
nu
metki/ puszka czerwonej
fasoli/pół
litra
bulionu z kostki/ 4
ząbki
czosnku/strączek
papryczki
chUI
/słodka
mielona
papryka/ sól/oregano
/
Boczek
pokroić
w
kos
tkę
i
wytopić
ttuszcz. Z
metki
zdjąć osłonkę
i
uformować
mate
klopsiki
Dodać
do
bo-
czku
i
lekko
obsmażyć
Wrzucić pokrojoną cebulę
skórkę, rozgnieść
ZUPA CHILI
~~~gotownuln
widelcem
lub
posiekać,
usuwając
twardą
część
przy ogonku
i
dodać
do garnka.
Gdy zupa
się
zagotuje,
dodać
osączo­
ną fasolę
i drobno posieka-
ny
strączek
ch
ili
.
Jc'1,
11
11
q11
ma
być
bardzo
os
\1.i,
11 1
111
posiekać
razem
1111",
\1
,11111
Gotować
kilka
mi11111
,
il1q•1
wić
do
smaku
sol,1 "1
,
111111
papryką
i orega no.
i
zmiażdżony
czosnek. Pa-
z gniazd na-
siennych,
pokroić
w paski
i
wrzucić
do
garnka.
Zalać
bulionem
i
dusić
pod
przy-
kryciem kilka minut.
w
tym
czasie
zalać
pomidory
wrzątkiem,
zdjąć
z
nich
prykę oczyścić
4
poradnik domowy
SZYB1~1l
WĘGIERSKIE
~~g;;;1;{~
,11
11
1
wt1J
(ltlpryki/
70 dag pomidorów/ SO dag cebuli/ 25 dag
kie~basy
.zwyczajnej . .
.
11111
1 ,1 111
w
iltniu•go
boczku
lub
wędzonej słoniny/1-2 łyżki smalcu/łyzka
mielonej
słodkiej
papryki
.1 1111111111.1
O\tra
papryka
q.11111•1,
11t1Jlcpiej
iii
111
d111•111
p
os
l
a
w
i
ć
t1111l
11
.
w
l
111yć
l
y
ż
1d
11 1111111•k
lub
s
l
o
nin
ę
11111
w
111',lkc:,
wrz
u
c
i
ć
111111
.i
I
'>
l11
,1i
y
ć
bez
I
1y11.1,
11·liy
wytop
i!
s
111 1 W
1
uasie
o
b
rać
y111
111111
p11kio
i
ć
w
grube
11,
lly
il11tlr1ć
do
skwa
rek.
J
11111
1 11
jes
t
zbyt
mato,
'.111
111
y1
Ji''./C/C
lyż
k
ę
111.11111
W>y
p
m
i
e
lon
ą
1
1111yl1:,
.i
11
as
t
ę
pnie
1 1
1
J11k
1
oj
o
111!. 1
d11'.yi
q1ube
plasterki
I
11
11
1,1'.i:
1
pap
ry
k
ę
pokroJo -
111
w
p
.
1
~k
i.
Pomidory
po-
I
11111
w
ć
w
i
a
rtk
i (wyc ią
ć
I
1.i1il1 •
ut;ś
c
i
przy
ogonku),
il11d.1t
do garnka
.
Wlać pół
I
l.11
1 wody
i
dusić
pod
k1
111
yl1yc
icm
kil ka
mi
nut
1111111
,
1
w
i
ć
do
smaku
so
l
ą
1m
11.1
p
a
p
ryką
/
2 szklanki kuskusu/ 2 szklanki bulionu warzywnego
(może być
z kostki)/ 2
łyżki
wiórków
parmezanu.
Sos:
5
strąków
kolorowej paprykif3
łyżki
sklarowanego
masła/1/4
szklanki
śmietanki/łyżeczka
sosu tabasco/ 2
łyżki
posiekanych listków bazyliifsólfpieprz/ natka pll'll
U
1k
/
Kuskus
wsypać
do
duże­
'
,
go naczynia,
zalać gorą­
ł
cym bulionem,
przykryć
:
odstawić
na kilka minut.
myte i oczyszczone
gniazd nasiennych
apryki
pokroić
w
dosyć
rubą kostkę
i
dusić
lka minut na skla
rowa-
.
~11!9
ym
maśle. Zmiksować
blenderem na niezbyt
puree.
Resztę
masła stopić
w rondlu,
dodać
sos tabasco,
posiekaną bazylię,
puree
z papryki. Starannie
gładkie
wymieszać, zagotować,
6
~
r
Czy
wiesz,
ie...
...
legenda
głosi,
jakoby
to
właśnie
ostra
papryka
zagrzewała
do
boju
a
rmię
Attyli?
Tak
naprawdę
papryka
t
rafiła
na
Węgry
dopiero
w czasach
napo
leońs kich.
doprawić
do smaku
solą
i pieprzem.
Zmniejszyć
_ _ _ _
miesza-
_ _ _ _
_
ogień, przykryć
i,
poradnik domowy
po
radni k
domo
w
y
7
SZYBKl_E
RATATOUILLE
/
Spory
bakłażan
/2
patisony lub cukinie/ ok. 1 kg
mięsistych
pomidorów/ 3
różnokolorow(•
papryki/
2-3
łyżki
koncentratu pomidorowego/
3
średnie
cebule/ kilka
łyżek
oliwy/ 1-2
bki
1111
/liść
laurowy/garść świeżych
listków tymianku i bazylii albo 1-2
łyżeczki ziół
prowansal
khh
/n
pietruszki/ pieprz/ sól/ szczypta cukru
/
W
dużym
szerokim garnku
rozgrzać o
l
iwę,
wrzucić
po-
krojone w
dosyć
grube
pół
­
plasterki cebule i
smażyć, aż
się
zeszkli.
Następnie dodać
czosnek,
zioła
prowansal-
skie
i
liść
laurowy.
Dusić
2-3
minuty pod
przykryciem na
malym ogniu. Pomidory za-
lać wrzątkiem, zdjąć skórkę,
pok
roić
KA Z
KURCZAKA NA
SŁODKO
ł
1
20mm
\....:)
~l}goto~ania
( ' ;
.
\
..
U
l'I
,
w
ćwiartki
i
dodać
do garnka.
Oczyścić paprykę
z
gniazd
nasiennych,
pokroić
w
dość duże
kawałki
i
szyb-
ko
obsmażyć
na ostrym
ogniu.
Gdy
tylko
się
zrumie-
n
ią,
dodać
do garnka. W
ten
sam sposób
obsmażyć
ko-
lejno
patisony
i
bakłażana.
Dusić
wszystko
razem
kilka
minut,
pod koniec
dodać
koncentrat pomidorowy,
do-
prawić solą,
picpr
1
•1
1
11
1
1
i
odrobiną
cukru. 11
1il
1
daniem
posypa( 1
~
111„11
natką
pietruszki.
Uwaga1
Starsze
0!11
111.111
bakłażanów
moq, 1l1y1
'i
ka
we. Wtedy tr11
11
•li.i
yi',
olirać,
ze-
111111
, J.iuyiiowe)
1111111
tl
.ii
li.
W
l
ożyć
11 111
ilirdi1(
pokrojone
1111
1
111 11:• 111,
wym
i
eszać
111
111111
ydt
11 ,
kórki
migdałów/3 łyżki
śmietany/łyżka
mąk1/cuk1er/p1eprz/soljnatka
p1etruszk1
i
wlać
tylko
tyle
wody,
żeby
przykryła
wszystkie
składni-
ki. Gdy woda
się
zagotuje,
przykryć
garnek
i
zmniejszyć
płomień.
W tym czasie po-
1
I
Indyka/marchewka/pietruszka/kawałek
selera/c~bula(po~arańcz~/po
garści.
rodzyn:
marańczę
umyć
i
sparzyć
wrzątkiem, zetrzeć :kórkę,
a z owocu
wyc1snąc
sok.
Mąkę wymieszać
ze
śmreta-
ną,
wlać
2-3
łyzk1
nm.neJ
wody oraz sok
wyciśnięty
z
pomarańczy.
Dobrze
wy-
mieszać
i
dodać
do
mięsa
·
Gdy
tylko
potrawa
się
zago-
tuje,
wrzucić
przygotowane
bakalie
oraz
skórkę otartą
z
pomarańczy. Doprawić
solą
i cukrem,
gotować
na
małym
ogniu jeszcze
s
min. Na talerzach
posypać
posiekaną natką. Podawać
z
białym
pieczywem,
np.
bagietką,
ryżem
lub
kaszą krakowską.
l<1i
lh
mnlaków/
40
dag cienkiej
kiełbasy
lub
parówek(pęcz~k_wł~szczy~ny/ceb~la(2
kostki
1
1 1
wolowego/
3
łyżki
oleju i
łyżka
masła/2 łyżeczki słodk1e1
m1elone1 papryki/
sol
111 1111111
1t1.1ly 111l1•lony
pieprz
l11
1Ji
11
IH
<1Ć
i
pokro
w
j,1snym garnku
11111 .11
/
lyiki
oleju
z
ma-
'' 111
w
1111t1
ć
ce
bu
l
ę,
a
po
111111111 11
1
1
11c'
l
o
n
ą
p
a
prykę.
1111
y1,
cit:
to
m
i
eszając,
~
11
111:
l'·ililYkil
>
i
~
rozp
u
śc
i,
11 1 .iJ.11,
liy
jej
nie
przypa-
111 (il\,1\1·qo
garn
ek
musi
być
11 11y)
W
l
t1ć
ok.
1,5
litra
I
o
li,
tclgO
lO WaĆ.
W tym
Jll
czasie
umyć
i
obrać
wiosz-
czynę
i
ziemniaki.
Pokroić
i
dodać
do zupy.
Na
patelni
rozgrzać
resztę
oleju, pod-
smażyć
pokrojoną
w talarki
kiełbasę
i
dodać
do zupy.
wrzucić
kostki bulionowe.
Gotować
10
minut, az
marchewka
zmięknie.
D~prawić
do smaku
solą
i
białym
pieprzem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin