curry kalafiorowe z orzechami nerkowca
Składniki:(na dwie porcje)½ nie dużego kalafiora4 małe ziemniaki2 marchewki¼ główki średniej kapusty½ szklanki nerkowców (lub więcej jak kto woli)1 większa cebula0,5 cm plaster świeżego imbiru starty na tarce1 papryczka chilli bez pestek1 puszka mleka kokosowego1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody½ łyżeczki mielonego kuminu½ łyżeczki mielonej kolendry1 płaska łyżeczka kurkumy1 łyżka oleju kokosowegosól
Warzywa myjemy i obieramy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, marchew w plastry, kapustę w grubsze paski. Cebulę kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy przyprawy: mielony kumin, kolendrę, kurkumę, starty imbir i drobno pokrojona papryczkę chilli. Smażymy parę sekund cały czas mieszając. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy kilka minut, dodajemy sól do smaku a na koniec wlewamy mleko kokosowe i gotujemy całość parę minut.Przygotowane wcześniej warzywa oraz orzechy nerkowca wrzucamy do wolnowaru, zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy odrobinę soli. Nastawiamy wolnowar na 3 godziny w trybie HIGH lub 5 godz. w trybie HIGH. Mleko kokosowe z cebulą i przyprawami możemy dodać od razu lub po 1 godz. gotowania. I to tyle! Po 3-5 godz. macie gotowe aromatyczne curry. Smacznego!
tatanka.com