kolokwium-III.docx

(17 KB) Pobierz

1.       Chemiczne zanieczyszczenia żywności

-          Nie powodują ostrych zatruć

-          Niekorzystne efekty zdrowotne pojawiają się z dużym opóźnieniem (od kilku miesięcy do kilkunastu lat)
 

2.       Oszacowywanie pobrania zanieczyszczeń chemicznych

a)      Dane o spożyciu

·         Racja pokarmowa rodziny przeciętnej rodziny jako reprezentanta statystycznego konsumenta

·         Indywidualna struktura spożycia dla niektórych grup ludności tj. wegetarianie, sportowcy

b)      Ilość zanieczyszczeń chemicznych

·         Oznaczenia analityczne zawartości w poszczególnych produktach i grupach produktów

·         Zawartość zanieczyszczeń w produktach spożywczych pochodzących z różnych regionów kraju

·         Analiza rozkładu stężeń badanych substancji w poszczególnych próbkach tego samego produktu

*         Rozkład symetryczny (normalny): w przypadku metali ciężkich i DDT, wyliczone średnie stężenie pokrywające się ze stężeniem najczęściej spotykanym, najbardziej prawdopodobnym

*         Rozkład asymetryczny: dla lindanu, wykres częstotliwości poszczególnych stężeń ma najczęściej kształt krzywej wykładniczej, najczęstszym przypadkiem jest nieobecność danej substancji, a występujące w produkcie ilości są małe. Wyliczona średnia zawartość zanieczyszczenia nie pokrywa się ze stężeniem najczęściej spotykanym. Średnia wartość stężenia jest zawsze większa od stężenia najczęściej spotykanego

3.       Poziomy skażeń w zależności od celu badań

-          Najbardziej prawdopodobny

·         Przy szacowaniu pobrania jednorazowego lub przez krótki okres, np. dzień, tydzień

-          Średni

·         Przy szacowaniu pobrania skażeń przez dłuższy okres, rok np. przy przetwarzaniu żywności i łączeniu produktów w racje pokarmowe

-          Skrajnie wysoki (maksymalny)

·         Najczęściej 90 percentyl rozkładu stężeń lub średnia z 10% wyników o największej wartości

·         W szczególnych przypadkach

·         Przy spożywaniu pokarmów z jednego źródła, gdy żywność pochodzi z terenów o dużym stopniu zanieczyszczenia lub wytwarzana i przechowywana jest w niewłaściwy sposób

·         Żywność wytwarzana na terenach rolniczych (mniej skażonych) przewożona jest do miejsc jej konsumpcji (aglomeracji miejskich, bardziej skażonych) co jest zjawiskiem korzystnym, gdyż obniża prawdopodobieństwo kupulacji zanieczyszczeń

·         Plony z ogródków działkowych położonych w obrębie miasta na terenach o znacznym zanieczyszczeniu, a spożywanych przez rodzinę właściciela działki
 

4.       Analiza chemiczna racji pokarmowych

-          Informują o całkowitym pobraniu oznaczonej substancji

-          Nie wykazują które grupy produktów spożywczych wnoszą najwięcej zanieczyszczeń

-          Kosztowniejsza i bardziej pracochłonna niż metoda szacunkowa

-          Podstawa do uwiarygodnienia danych otrzymanych na podstawie szacunków

-          Pozwala uchwycić niewielkie ilości substancji toksycznych, na poziomie poniżej wykrywalności metody stosowanej do oznaczenia

-          Poddaje się jej racje pokarmowe odtwarzane na podstawie danych o spożyciu np. wg badań GUS oraz duplikaty racji pokarmowych pobieranych z zakładów żywienia zamkniętego (domy dziecka, szpitale)
 

5.       Określenie stopnia zagrożenia dla zdrowia człowieka

-          Oszacowuje się pobranie substancji toksycznych i porównuje z odpowiednimi limitami

·         Pestycydy chloro organiczne à dopuszczalne dzienne pobranie ADI

·         Pierwiastki szkodliwe à tymczasowe tolerowane pobranie tygodniowe PTWI

-          Przy oszacowywaniu przyjmuje się w przypadku racji pokarmowych średnią ważoną masę Ciała przeciętnego członka rodziny w każdym z typów gospodarstw domowych

-          Można stosować przeliczanie limitów na osobę dorosłą o średniej masie ciała 70kg lub na Umowną masę ciała 60kg

-          Średnia masa ciała różni się w zależności od płci oraz wieku
 

6.       Ocena bezpieczeństwa polskiej żywności pod kątem zanieczyszczeń chemicznych

-          Badania monitoringowe oraz urzędowa kontrola żywności na wszystkich etapach jej produkcji przez inspekcje podległe Ministerstwu Zdrowia oraz Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi

-          Badaniami obejmuje się powietrze, glebę, wodę, rośliny, tkanki zwierząt i ludzi

 

ĆWICZENIA

1.       Opis procedury

-          1. Jak szkodliwe są substancje będące zanieczyszczeniami?

a)      Badanie zwierząt

b)      Metody alternatywne (np. in vitro)

c)      Badania epidemiologiczne.

-          2. Wyznaczyć dawkę bezpieczną dla ludzi

a)      ADI ( dopuszczalne dzienne pobranie),

b)      TDI (dopuszczalne tygodniowe pobranie),

c)      TWI (tolerowane tygodniowe pobranie),

d)      BMDL10

-          3. Poziom zanieczyszczenia produktów

-          4. Struktura diety, jakie produkty i jakie ilości

-          5. Ile zanieczyszczenia jest pobierane z dietą przeliczając osobę/porcję

-          6. Porównujemy szacowane spożycie

-          7. Wnioski, interpretacja

-          8. Znajomość masy ciała (przeciętny Polak 60-70kg)
 

2.       Analiza ryzyka

-          Ocena ryzyka (nadania na zwierzętach)

-          Zarządzanie ryzykiem (rozporządzenia)

-          Informacje o ryzyku

 

3.       Kolokwium

-          W punktach przedstaw ocenę ryzyka w podanej populacji

a)      Każdy punkt rozwinąć w sposób padujący do podanej populacji

·         ankiety, dane GUS

Oszacowanie pobrania metali ciężkich i węglowodorów polichlorkowych z racją pokarmową

Zgłoś jeśli naruszono regulamin