Stefania Korżawska -Prosta droga do zdrowia.pdf

(4150 KB) Pobierz
Stefania Korżawska
PROSTA DROGA
DO ZDROWIA
WARSZAWA 2010
Otrzymaliśmy niezwykle misterne ciało, a do jego utrzymania
zdrowe, życiodajne pożywienie. Nikt do tej pory nie zmienił na­
szego ciała, nie uczynił go genetycznie mocniejszym, ale za to
nieustannie trwają prace nad zmianą pożywienia - modyfikuje się
genetycznie, chroni środkami chemicznymi, nawozi sztucznie.
A więc dzieje się coś dziwnego na naszych oczach, jakby rozmon­
towuje się doskonały plan Boży - delikatne ciało karmimy agre­
sywnym, przetworzonym, sztucznym pożywieniem. Nie jest ono
w stanie przyjąć i przerobić na życiowe soki czegoś nienaturalne­
go, obcego, stąd coraz groźniejsze schorzenia dotykają człowieka.
Nikt rozsądny do samochodu na benzynę nie wieje wody - jeśli
więc nasze ciało zostało stworzone na zdrowe pożywienie, musi
tak pozostać, bowiem w przeciwnym wypadku trzeba pogodzić
się z wyniszczeniem organizmu, jego degeneracją i fizyczną,
i psychiczną.
Jednak do ziół i właściwego trybu życia nowoczesnemu człowie­
kowi trudno powrócić - zdążyliśmy nawet maleńkie dzieci przy­
zwyczaić do chemicznych smaków, stąd podnoszą bunt, gdy coś
zdrowego znajdzie się na talerzu. Ludzie coraz odważniej powta­
rzają, że w zioła nie wierzą, a życiodajne pożywienie to dziwaczny
przeżytek - negują tym samym zdrowe podstawy świata dosko­
nale stworzonego. I budują świat chory, odarty z miłości, radości
i piękna. Świat pusty, smutny, w którym pierwsze miejsca zaj­
mują cierpienie, samotność i lęk przed życiem, a w konsekwencji
lęk przed samym sobą.
Warto więc postawić «Stop!». Stop mnożącym się w przerażają­
cym tempie chorobom. Nadszedł czas na zdrowie, na mądre i od­
powiedzialne gospodarowanie własnym ciałem.
Droga do zdrowia, którą przedstawiam w książce, z pewnością dla
nowoczesnego człowieka nie jest łatwa, bowiem wymaga wielu
wyrzeczeń i rezygnacji z przyzwyczajeń. Trzeba jednak pamiętać,
że choroba nie wzięła się znikąd. Często pracowaliśmy na nią
całymi latami - niewłaściwe odżywianie, zanieczyszczona woda,
nieodpowiedni styl życia, wyziębienie organizmu - wiele przy­
czyn składa się na ostateczny bilans naszego zdrowia.
Gdy więc choroba zacznie dokuczać, nie należy wpadać w panikę,
ale uważnie przyjrzeć się własnemu organizmowi, wyeliminować
błędy, które doprowadziły do braku harmonii, blokad, zanieczysz­
czeń czy guzków. W jakimkolwiek stanie będzie nasze ciało,
zawsze można zacząć od początku, czyli zdrowego odżywiania
i odpowiednich ziół, które będą kuracje wspomagały. Chory nie
może pozwolić sobie na błędy, ponieważ mogą one kosztować
zbyt wiele.
Książka moja pozwoli dokonać spokojnej analizy własnego ciała,
razem z nią można powoli wracać do zdrowia. Droga, którą Pań­
stwa prowadzę jest prosta, przejrzysta - wszak wróciłam do pol­
skiego, zdrowego, ciepłego odżywiania i herbatek ziołowych,
które Polakom nigdy nie były obce.
Stefania Korżawska
Oddech Ziemi
Matka, Ziemia, Polska dumna i piękna - zroszona krwią tych,
którzy nie zawahali się oddać życia za jej wolność - wciąż żyje,
wciąż jej serce pulsuje i wciąż wiosną zakwita, żeby latem i jesie-
nią można było zebrać obfite plony. Pożywienie, którym obdarza
nas Matka-Ziemia daje nam siłę, energię, zdrowie i życie. Należy
je odpowiednio przygotować, więc powrót do tradycyjnego, cie­
płego, gotowanego odżywiania jest podstawowym obowiązkiem
tych wszystkich, którzy pragną żyć zdrowo. Niech w naszej diecie
nie zabraknie drogocennych zup, rosołów, kasz, ciepłych gotowa­
nych warzyw. Z odpowiednio dobranych produktów spożywczych
organizm buduje krew i wszystkie soki ustrojowe. Aby proces ten
mógł się odbywać, śledziona i nerki, czyli narządy odpowiedzialne
za jakość płynów ustrojowych, muszą mieć energię, tę zaś otrzyma­
ją tylko z pożywienia ciepłego, gotowanego. Pożywienie zimne,
surowe nie przekaże energii, bowiem jej nie posiada. Z pewnością
w takim pożywieniu jest wiele witamin i mikroelementów, ale są
one bezwartościowe w momencie, gdy organizm nie ma siły do
ich przetworzenia. Stąd ludzie spożywają coraz więcej surowizny,
żeby poprawić stan zdrowia, a choroby atakują z coraz potęż­
niejszą siłą. Potrawy surowe powinny stanowić w naszej diecie
jedynie niewielką część posiłku.
Recepty zdrowego życia znane były w Polsce od wieków - prze­
kazywano je ustnie z pokolenia na pokolenie. Nowoczesnym ko­
bietom coraz częściej brakuje czasu na gotowanie. Dawniej gospo­
dynie miały czas nie tylko na gotowanie, sprzątanie, karmienie
inwentarza, ale przede wszystkim na ciężką pracę w polu - często
Zgłoś jeśli naruszono regulamin