Flaczki z opieniek.pdf

(17 KB) Pobierz
Flaczki z opieniek
- składniki
kilka kapeluszy opieniek (lub małe grzybki)
2 czerwone cebule
wywar rosołowy z udka kurczaka (z udkiem)
kostka grzybowa
2 marchewki
3 – 6 ziemniaków (zaleŜy jak mają być gęste)
sól
pieprz
świeŜo
mielony
2 łyŜeczki koncentratu pomidorowego
1,5 łyŜki majeranku
Flaczki z opieniek
- sposób przygotowania
Opieńki oczyścić, opłukać i gotować około 30
minut. Odcedzić i pokroić w paski (jak flaczki).
Do gotowego wywaru rosołowego dodać kostkę
grzybową, marchewkę pokrojoną w kostkę lub
talarki, pieprz i chwilę gotować. Gdy marchewka
będzie się robiła miękka dodać obrane i pokrojone
w kostkę ziemniaki. Całość gotować do miękkości
wszystkich warzyw.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić
na odrobinie oleju.
Do podsmaŜonej cebuli dodać pokrojone opieńki
i smaŜyć około 5 minut.
Dodać całość do zupy i wymieszać. Pod koniec
dodać koncentrat pomidorowy (moŜna zrobić
flaczki bez koncentratu) i majeranek. Doprawić do
smaku solą, pieprzem. Na koniec dodać podrobione
mięso z udka. Gdy flaczki wyjdą za rzadkie, moŜna
zrobić zasmaŜkę z mąki.
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin