Smaki Turcji - ponad 100 najlepszych przepisów.pdf
(
24570 KB
)
Pobierz
Smaki
Turcji
ws tę p
4
z
upy
drób
owoce
morza
sa
ła tki
m
ezze
m
i
ęso
6
ry
by
da nia
w
egetar
i
a
ń
s
ki
e
desery
ind
eks
ciast
a
54
106
144
194
240
wstęp
Iureja
;c
wLględu
na
historie;
jak i
połoic
Podstawowym
skła
dniki
e
m
kuch1
lu
1i
1cck1cj
jest
ryt.
Ulubionym dodatkiem
<Jo
wiciu potraw jest
tutaj
prosty
pilaw
1
hialee;o
ryiu
ugotowanego w
bulionie
kur'Claka.
C1ęsto
nic
tego
kraju
sta
ła
się
intrygu
jącą
mie-
s1an
ką
róinycł
1
wpływów.
1
dodaje
się
do niego
Z jednej
strony
ostr
e pr7yprawy korLennc
lub warzyvva.
W1bogaca
ją
granic;y
/
kilkoma krajami Bliskiego
Wscł1odu
, stąd
smak
i
kolorystykę
potrawy.
w
jej
kulinarnym repertu-
NajbardLiej
popularnym
gatunkiem
mi9sa w
Turcji jest
jagn ięcina,
ale
cl19lnie
sma
ku ją
pr;yr7ądza
s
ię
ar
1c
znala1ły się
lradycyjne
dania arabskie
lub
ich
odmiany. /..
drugiej
nale;ty
do
kręgu
krajów
śród1icmnomorskich,
w
Lwią1ku
z c;ym
moż
na
male7ć
w
jej kuch
11i
pewne elementy prostej, 1drowej diety.
Owo
połączenie
tu
również
wołowi
ng.
Oba gatunki
doskonale
;
mielone
w
kebabach
hrh
j<łko
farsi
do warzyw.
Kurczak jest
smażony,
równie CLQSlo
podawany, opieczony tub
wem.
Na
specjalne
oka1jc
1
ro1drobniony
z
pila-
lrndycj1 Wschodu i
/..achodu daje
wi9c
makomity re?L1
llat.
pr1yr1ądza
się
kurctaka
po
c;crkiesku,
wło
Tureckie potrawy
są
pika
ntne,
ale
nic
palące.
Smak
nadają
im
głównie
papryka, piepr;,
cynanion
i
Licie
angielskie. Slosujc
się
w
nich
lakie
1iola.
Najbard1ie1
popularne lo natka pielrustk1,
mi9ta,
koperek
ora7
l
iście
sosem 7 orLechów
włoskich
i
skropionego
olejem
z orzechów
skicl1
i papryki
w
proszl~u.
W
kuchni tureckiej bard;o
ważną
grywają
rolę
od
pa-
laurowe.
Jeśli
lo
motłiwe,
upra-
war1ywa.
Ba
kłai;:iny,
słodką
wiajmy w
domu
nalkg
pielrusLki
i
mi9-
t9.
choćby
tylko
w donicLcc
na
słoncc1-
11ym
parapecie.
Ich
świeży
pryk9
i
pomidory Turcy pr
tyw,id1ają
na
wiele
różnych
sposobów.
Najczęściej
po
smak
oraz
uLu-
daje
się
je fas;erowane
migsem. Do
CLęsl o
wykortyslywanych warzyw
naleią
wspaniała
1ie
leń
są
doskonałym
równiei
pcłnieniem
większości
potraw.
nc,
włók nist
e
szpinak, cebulka
dymka oraz okra, dtiw-
war1ywo
na1ywane
w
Turcji
„p;ilus;kami
damy"
.
mezze
zupy
Do
naiw1r;:kvycłl
smakolykiJW
kud1111 tt11
k1cj
rk lcli,J
„me11c"
C/yh
l
spo~r
(l(I
p11ystawki
pobuclz<1j<,1Cc
apetyt.
Zapewne
ndJbill
d11ci
m<i11;;1
nK
t1
11~t
fdYcrow,111y
l1;1klatan,
1m1111biyaldi.
co
Lnac1y
„rnncll,Jly
ka
pk1n"
Nic
l.kJrcJ;n
w1aclomo.
/
1
nl11c1.ro
J')OWOclu
k.<1plan
0111cll.:il.
Mo1c
żo11il,
prl)'golnw1wic
1e.
111<1c1yco p11pkroc;yladomov..y bucl7rl?
Iłów
111e
i>111akow1ty1
pr
l)">ldwkarni
'YJ
tnk.!:c
las1crowm
1
cul1
111
a
1111.1,
tv1rc1ochy
/
J
501
1las1crow;1
,1
9
nc
ll';CIC
Wll)()l(J<,fl
111(.''>iety,
hr<1kt1JC
1
nrygin<ihlCj
Jl<l/VVY'
m
Do
11lut1ionycłl
g1 cl1
„
1
tX'.k1
w11c"
natc>ą
te>
<
lipy.
W
lym
ro1cl11c1lc
m1J(l11c111y
prz<'i~Sy
cylrynftł..ym
11<1
dip1
t>c1kł.-1i<111"
u
'>w~,>yrn.
'>ll1
.1k11.
a
łilk>C'
na
l1umn1
c1yh
clip
/
c1<X:1(•r1y
us,
cy
po:Jdw<111y
w
wielu
kr,w1cl1
w
lq
c1~1 św1ałil
orc11chp1
ikry
clClrst.t
Swic10
pK'C1011y
lurce
k1
chich
pKk'
(p1
iest
<.Jo
ruch
icle.:ih1y1n
doo,llk1
tc1)
c"n.
Po1a lym 1
cJośc
fal"'Y
w
pr.>:ygoluwa
cst
111u.
Pr1cp1
1n<J1du1c
s1
11.i
~li onie
192
<;
9
W
lurqi
l><11d10
ll0fltli<1r11c
'")
1IN1111 /Lipy.
c;
rrnes1an111,1
16łtka
1
~k1
1
1
C11~slo
1agr;:S1Clil
podaje~.~
s1
je
chdrakteryslyclną
9
cytryny.
/UtJ\!
wr..-;clną
tradycyj
nie
tuz
flO
1.iślubi1'1JCll,
a1
1
TI
b\)d1ic
~lllclkOWdĆ
rlilWCI
VI
C'hlocJny,
0
\.H
1wyc1aj11y
cJ11cr'1,
gdy;
f(!'>I
han.I/Il
SY\:iJ'-"
'
ru1gr1cw.1j.,ica.
Gdy
1<1·
oknem
pan11je 1,1-.
1
1p11ł,
111c
111c
or1c1w1 lld,..
l;1k
1.ik
chlocl111k
/
ogór
kc'm poclc1wt111y
/
koo;lk,11111
lodu
1pr1yl)r,1ny
gal<)tk.1111i
~w1C7c•1111icty.
tl
!l
lC'//i..'
I
l
ll
PY
imam
ptyaldi
s
kł
a
dniki
4 PORCJE
1
du~c
!Jnkl.1ż,111y
lx:1
le<
1
ly;:
)
spo sób
1Hzy
gotow ani a
1
Bakłai..any
naciąć
wzd\uż
w trzech
sill
rnorsl<'1
150
1111
oliwy
~
iynlwotly
2
lytki
sok11
/
cylryny
I
1y>ee1k.1
cukr"
lutl
n11otl11
miejscach,
starając
się
nie
pr7ekroić
icl1
do
końca.
Włożyć
do
durszlaka,
posypać
solą.
przykryć
taler7em,
a
na nim
postawić
odważnik. Zostawić
na
1
godzinę.
2
Przygotować
farsz. Na
patelni
na
średnim
ogniu
rozgrzać
oliwę.
Wrzucić
cebulę
i
smażyć
przez
5
minut,
od
czasu
do
czasu
mieszając .
aż
zeszkli
się,
ale
nie
zrumieni.
Dodać
czosnek
i
mieszając ,
smażyć
ieszcze
przez
minutę.
Zdjąć
z ognia.
Dodać
pomidory
i
natkę pietrusz.l~i
oraz
ziele angielskie.
Doprawić
do
smaku
solę
i pieprzem.
Odstawić
na
cl1wilę
do
przestygn
ięcia.
3
Bakłażany
op\ukać
pod
zimną
l)ieżącą
wodą.
Osuszyć
p(lpierowym
ręcznikiem.
Nacięcia
napełnić
farszem.
Bakłażany
ułożyć
na
dnie
duże1
patelni.
4
Oliwę
wymieszać
z
wodą,
sokiem
z
cytryny.
cukrem
lub
miodem.
Polać nią baktażany.
F>rzykryć patel nię
i
przez
45-60
minut
dusić
warzywa
na
wolnym
ogniu
do
miękkości
.
W razie
potrzeby
dodać
więcej
wody.
farsz
2
ly1k1ohwy
2
rc1J11lc
pok101onc
w
ciP.nki~
1.11
rk1
.
1
2
drubno !)0$1
kOllU
n)OKI
C
C/OSllkU
4
duże
ol1r.111c
pn1111001y
po;l)<1Wi()llC
gniM<I
nas1
c1111ycl1.
1
JOr,1ok..:m<.:
•i:
lylcc11'1
rnicloncgo
;l<
!ld
,111P,1cl~K1~eo
p0s1ekany
duły
p()CZCK
~wie1e1
natki
pietruszki
,01
,
p1
cpr1
5
Zdjąć
z ognia
i
odstawić
na
patelni do
ostygnięcia.
Przelożyć
na
półmisek
i
nadawać
na
zimno.
Plik z chomika:
Ceslaus
Inne pliki z tego folderu:
Encyklopedia Sztuki Kulinarnej - Pizze i tarty.pdf
(21216 KB)
Wielka Księga potraw wegetariańskich.pdf
(154847 KB)
103 Ciasta Siostry Anastazji.pdf
(20354 KB)
173 Specjały Siostry Anastazji.pdf
(23021 KB)
Najlepsze przepisy na knedle, naleśniki, pierogi.pdf
(46297 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
26 lat KRP - Koncert ks. Stefana Ceberka
André Rieu
Audiobooki dla każdego
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin