Żywność jako lekarstwo.pdf

(138668 KB) Pobierz
Earl
Mindell
Żywność
jako
lekarstwo
Earl Mindell jest autorem
BIBLII WITAMIN
bestsellera 1993 roku w Polsce
m
Przedmowa
Trzeba było długich lat, wypełnionych trudnymi i kosztow-
nymi badaniami naukowymi, aby współczesna medycyna doce-
niła znaczenie żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób,
występujących na skalę epidemiczną w drugiej połowie dwu-
dziestego stulecia. Zgodnie z licznymi raportami Światowej
Organizacji Zdrowia do chorób tych zalicza się: choroby
sercowo-naczyniowe, nowotwory, otyłość, cukrzycę insulino-
zależną, próchnicę zębów, osteoporozę oraz alkoholowe uszko-
dzenie wątroby i mózgu.
Wymienione choroby są główną przyczyną zgonów oraz in-
walidztwa w krajach rozwiniętych. Wiążą się one z nieprawi-
dłowymi nawykami żywieniowymi, które stały się jednym
z elementów obecnego stylu życia.
Współczesna medycyna zapobiegawcza kładzie duży nacisk
na konieczność partnerskiego w niej udziału każdego członka
społeczeństwa. Rola nauk medycznych sprowadza się do opra-
cowania zasad postępowania profilaktycznego, rola lekarza do
umiejętnego przekazywania tych zasad pacjentom, jednakże
wdrożenie ich do praktyki pozostaje sprawą każdego z nas.
Fachowe opracowania przystosowane do wymogów oświaty
zdrowotnej są wyjątkowo przydatne dla osiągnięcia tego celu.
Książka Earla Mindella
Żywność jako lekarstwo
może
być wartościowym wkładem w rozwój działań profilaktycz-
nych. Publikacja nie jest podręcznikiem akademickim, ale
w sposób bardzo przystępny przybliża Czytelnikowi zagadnie-
nia racjonalnego żywienia i żywności. Autor przyjął logiczny
układ prezentowanych zagadnień. Po krótkim wprowadzeniu
5
w epidemiologię chorób na tle nieprawidłowego żywienia
i omówieniu wybranych zagadnień dotyczących fizjologii dzia-
łania pokarmu na organizm, poświęca dużo uwagi roli wita-
min, składników mineralnych i bioflawonoidów w profilakty-
ce chorób. Następnie omawia najważniejsze produkty żywno-
ściowe, podkreślając ich znaczenie w zapobieganiu chorobom,
z uwzględnieniem specyfiki płci i wieku. Poświęca również
dużo uwagi zagadnieniom nurtującym opinię publiczną, jak
bezpieczeństwo dodatków do żywności, konserwowanie żyw-
ności metodą napromieniowania oraz dietom wegetariańskim.
Wiele cennych i aktualnych informacji, podanych w sposób
usystematyzowany, ułatwia Czytelnikowi podjęcie decyzji co
do wyboru sposobu żywienia.
Earl Mindell koncentruje się na prezentowaniu zagadnień
nowych, nie do końca przez naukę rozstrzygniętych, lecz
mogących mieć ogromne znaczenie dla profilaktyki chorób
cywilizacyjnych. Większość sugestii autora już dzisiaj znajdu-
je potwierdzenie w wynikach badań naukowych. Na ich pod-
stawie autor wskazuje właściwy kierunek zmian nawyków ży-
wieniowych, mając na względzie poprawę zdrowia społeczeń-
stwa.
Polecam tę książkę jako bogate źródło informacji o aktual-
nych problemach profilaktyki chorób cywilizacyjnych poprzez
zmianę sposobu odżywiania się.
Prof. dr hab. Wiktor B. Szostak
Żywność - skuteczne lekarstwo
Zgłoś jeśli naruszono regulamin