Pytania
Odpowiedzi
1.
Produktami ogrzewania tłuszczów ze stężonym roztworem NaOH są:
A. kwas tłuszczowy i glicerynaB. mydło sodowe i glikol etylenowyC. mydło sodowe i glicerynaD. estry i wodaE. prawidłowe odpowiedzi B i D
Odpowiedź C.
2.
Zmydlanie tłuszczów to:
A. hydroliza tłuszczówB. nadanie mieszaninie tłuszczu i wody postaci emulsjiC. działanie stężonym roztworem NaOH lub KOH na tłuszczeD. oddzielenie gliceryny od mydła
3.
Działanie myjące i piorące mydeł polega na:
A. rozpuszczaniu tłuszczów wchodzących w skład cząstek bruduB. hydrolizie zasadowej tłuszczów wchodzących w skład czvstek bruduC. wytworzeniu piany w wyniku zmniejszenia napiecia powierzchniowego na granicy faz pomiędzy wodą a powietrzemD. zmniejszeniu napięcia powierzchniowego na granicy faz pomiedzy wodą a stałymi substancjami organicznymi wchodzącymi w skład cząstek bruduE. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Odpowiedź D.
4.
Kwas aminoetanowy to:
A. alaninaB. kwas mlekowyC. glicynaD. kwas glutaminowyE. prawidłowe odpowiedzi B i C
5.
Kwas (beta)-aminomasłowy jest produktem reakcji NH3 z:
A. CH3-CH2-CH2-COOHB. CH2Cl-CH2-CH2-COOHC. CH3-CHCl-CH2-COOHD. CH3-CHCl-COOH
6.
Podczas przepuszczania prądu elektrycznego przez mocno zakwaszony roztwór aminokwasu jego cząsteczki przemieszczają się w kierunku:
A. anodyB. katodyC. anody lub katody zależnie od budowy cząsteczkiD. cząsteczki organiczne nie poruszają się w polu elektrycznym
Odpowiedź B.
7.
Dipeptyd można otrzymać w wyniku:
A. kondensacji mocznika z formalinąB. kondensacji fenolu z formalinąC. kondensacji aminokwasówD. polimeryzacji aminokwasów
8.
Produktem hydrolizy związku o wzorzeH2N-CH(CH3)-CO-NH-CH(CH3)-COOH są:
A. dwie cząsteczki glicynyB. dwie cząsteczki alaninyC. cząsteczka glicyny oraz cząsteczka alaninyD. cząsteczka alaniny oraz cząsteczka leucyny
9.
Asymetrycznego atomu węgla nie ma cząsteczka:
A. kwasu 2-hydroksypropanowegoB. kwasu 3-aminopropanowegoC. 2-butanoluD. aldehydu 2,3-dihydroksypropanowego
10.
Izomerów optycznych nie ma:
A. aldehyd glicerynowyB. dihydroksyacetonC. dezoksyrybozaD. kwas mlekowy
11.
Cząsteczki cukrów nie zawierają grup:
A. ketonowychB. aldehydowychC. karboksylowychD. hydroksylowych
12.
Wskaż związki dające pozytywny wynik próby TollensaI. HCHO, II. CH3CHO, III. HCOOH, IV. CH3COOH, V. CH3CH2CHO, VI. CH3COCH3:
A. wyłącznie I, II, VB. I, II, III, VC. I, II, III, IV, VD. wszystkie
13.
Aby rozróżnić glukozę i fruktozę wystarczy wykonać:
A. próbę TollensaB. próbę TrommeraC. próbę Trommera i próbę TollensaD. próbę odbarwiania wody bromowej
14.
Do czterech próbówek zawierających roztworyI. gliceryny, II. glukozy, III. formaliny, IV. acetonudodano Cu(OH)2Intensywnie niebieskie zabarwienie przybrały roztwory:
A. I, IIB. II, IIIC. I, IIID. IV
Odpowiedź A.
15.
Wskaż prawdziwe dokończenie zdania: Cukry proste, w odróżnieniu od złożonych:
A. mają słodki smak i są rozpuszczalne w wodzieB. ulegają estryfikacjiC. mają właściwości redukująceD. nie ulegają hydrolizie
16.
Wskaż prawdziwe zakończenie zdania: Disacharydem redukującym jest:
A. sacharozaB. sacharynaC. maltozaD. mannoza
17.
Wskaż fałszywe zakończenie zdania: pozytywny wynik próby Tollensa daje roztwór:
A. glukozyB. fruktozyC. etanaluD. sacharozy
18.
Który z wymienionych związków nie redukuje amoniakalnego roztworu tlenku srebra:
A. glukozaB. fruktozaC. sacharozaD. etanal
19.
Wskaż fałszywe zakończenie zdania: Celulozę lub jej pochodną stanowi tkanina:
A. lnianaB. bawełnianaC. wełnianaD. z jedwabiu sztucznego
20.
Utworzenie cząsteczki polisacharydu z cząsteczek cukrów prostych można nazwać:
A. polimeryzacjąB. addycjąC. polikondensacjąD. hydrolizą
21.
Wskaż fałszywe dokonczenie zdania: Fruktoza i glukoza:
A. są produktami hydrolizy skrobi i celulozyB. mają słodki smakC. dają dodatni wynik próby Trommera i próby TollensaD. są dobrze rozpuszczalne w wodzie
22.
W wyniku działania stężonego HNO3 na celulozę otrzymuje się :
A. nitropochodneB. estryC. produkty hydrolizyD. cukry proste
dziubusek30