Ravnskov U. - Cholesterol naukowe kłamstwo.pdf

(62980 KB) Pobierz
To,
czy
dieta odgrywa
zasadniczą
rolę
w
chorobach
serca,
jest
pyta-
niem,
które interesuje nas wszystkich.
Uffe
Ravnskov, Autor
niniejszej
książki,
pokazuje swoim
Czytelnikom,
że
odpowiedź
na to
pytanie
jest
inna
niż
ta,
którą
zwykle
podają
nam
różne
książki
i media.
Organizacje
rządowe
i autorytety w dziedzinie
ochrony zdrowia
nie-
znużenie
przypominają
nam,
że
choroby serca
główną
przyczyną
zgo-
nów w krajach uprzemyslowionych.
Powtarzają też,
że
chorobom serca
można
skutecznie
zapobiegać
m.in. przez
zmianę
diety
i
ich
zdaniem
jest
to
najprostszy sposób.
Jeśli
tylko ludzie
zrobiliby
to,
co
im
się
zaleca,
tzn.
zredukowali
spożycie
tłuszczów,
szczególnie
pochodzenia
zwierzęcego,
wysoka
liczba zgonów
z
powodu
zawałów
serca
mogłaby
zostać
znacz-
nie
obniżona.
Mówią
tak,
jakby
bylo to takie proste!
Na jaki.eh naukowych podstawach glosiciele tego typu teorii
opierają
swoje
rady? Pomimo
że
w
wielu raportach eksperci
stwierdzają,
że
dieta
może
wplywać
na
choroby
serca na
co
najmniej kilka sposobów, propagowane
obecnie zalecenia
żywieniowe opierają się głównie
na
tym, co
dr Ravn-
skov
nazywa
koncepcją
„Dieta-serce".
Zgodnie
z
tą koncepcją
dieta bo-
gata
w nasycone kwasy
tłuszczowe zwiększa koncentrację
cholesterolu
we
krwi.
To
z
kolei
zapoczątkowuje
proces
powstawania
miażdżycy,
która
-
ograniczając
przeplyw
krwi
do
mięśnia
sercowego oraz
powodując
two-
rzenie
się
zatorów
-
prowadzi
do
zawalów serca.
Zdaniem dra Ravnskova koncepcja „Dieta-serce" jest
zamkiem zbudo-
wanym z piasku.
Przeprowadza
on
nas przez
historię
powstania tej koncep-
cji.
Pisze
interesująco
i
przystępnie.
Pokazuje
glębię
i szeroki zakres swojej
wiedzy w tym temacie. Krok po kroku analizuje podstawy koncepcji „Dieta-
serce"
i krok po kroku
wykazuje,
że
podstawy te
błędne,
sprzeczne
z
wyni-
kami innych
badań,
które
-
niestety- rzadko
przytaczane i
cytowane.
3
Medycyna
jest
dziedziną
nauki powszechnie
poważaną
przez
społe­
czeństwo.
Z
tego powodu
rzadko
kwestionuje
się
jej od.krycia,
ponieważ
powszechnie
uważa się, że podnoszą
one
jakość
życia
ludzi. VWelu
czytel-
ników
może więc zaskoczyć
to, jak wiele
badań dotyczących
diety i chorób
serca
było
źle
zaplanowanych
i
źle
przeprowadzonych. W wielu przypad-
kach rezultaty
badań
byly niezgodne
z
rzeczywistością,
byly cytowane
bez
związku
z
tematem,
czy
też
po prostu
wprowadzaly
w
błąd.
Ponadto
opu-
blikowano wiele
badań,
których rezultaty
poważnie poddają
w
wątpliwość
lub
zaprzeczają słuszności
koncepcji
„Dieta-serce",
ale nigdy nie byly one
szerzej uznane lub
cytowane. Niektóre
tego typu
działania
nie tylko wpro-
wadzają
ludzi w
błąd,
ale
wręcz prowadzą się
do
oszustwa
naukowego.
Dr Ravnskov jest naukowcem o wysokich kwalifikacjach. Jest
także
lekarzem praktykiem, który
często
musi
doradzać
pacjentom
cierpiącym
na
choroby serca
lub
obawiającym
się, że
taką
chorobę
mogą mieć.
Dr Ravnskov i inni lekarze, tacy jak on,
poważnie
zaniepokojeni,
że
informacje
dotyczące
zdrowia calych
populacji
oparte
na
błędnych
podstawach naukowych.
Mogą
one
nie tylko nie
przynosić pożądanego
efektu, ale
Męcz wywolywać
niepotrzebny niepokój
wśród
ludzi zdrowych.
Dr Ravnskov, jako
praktykujący
lekarz, a
równocześnie
naukowiec,
który
opublikował
wiele
opracowań łącznie
z tymi, które
dostarczają
do-
głębnej
analizy literatury
dotyczącej
koncepcji
„Dieta-serce",
jest jed-
nym z
rosnącej
rzeszy naukowców, którzy
patrzą
z
obawą
na to, do
cze-
go doszli inni naukowcy w
swoich
analizach.
Dlaczego tak
mało
pisze
się
o
innych punktach widzenia?
Niewielu
naukowców ma
odwagę kwestionować
i
wystąpić
przeciwko
czemuś,
co
stało się
zaakceptowanym
dogmatem. Na
końcu książki
dr Ravnskov
wymienia kilku takich
odważnych
naukowców,
opisując
ich punkt wi-
dzenia i
osiągnięcia. Większość
z
nich, tak jak Autor, to ludzie o dociekli-
wych
umysłach,
którzy w
żaden
sposób
nie
powiązani
z
konkretnymi
badaniami naukowymi
dotyczącymi
chorób serca.
Mimo
że
niektórzy z nich
wysoko
cenionymi
badaczami medycznymi
w
dziedzinie
chorób ser-
ca, ich
nieugięta
postawa przeciwko konwencjonalnym punktom widze-
nia
często
powodowała,
że środowiska
medyczne odsuwaly
się
od
nich.
Dla kontrastu, wielu naukowców, którzy
podtrzymują
utarte
opinie,
dosłużyło
się
wysokiego
stopnia
reputacji w tej dziedzinie.
oni wspie-
rani przez dotacje naukowe, których
wartość
sięga
wielu milionów dola-
rów i
osiągają bezpośrednie korzyści
z
popierania i propagowania kon-
cepcji „Dieta-serce".
Niewątpliwym
walorem
książki
dra Ravnsko'va
jest
również podjęcie
problemu
obniżania
poziomu
cholesterolu za
pomocą
środków
farmakologicznych,
które prawie
zawsze
bardziej efektywne
4
====
niż
dieta. To powoduje,
że
odpowiednie
naświetlanie
negatywnego wply-
Cholesterol naukowe
kłamstwo
wu cholesterolu na zdrowie ludzi znajduje wielomilionowe (w dolarach)
poparcie
przemysłu
farmaceutycznego.
Jednakże różnica między
dziala-
niem
środków
farmakologicznych
obniżających
poziom cholesterolu, a
tym
jak dziala dieta zostala tak zatarta,
że
zwykli ludzie
często są
przekona-
ni,
że wprowadzając
modyfikacje w diecie
mogą uzyskać
te same efekty,
co
stosując środld
farmakologicznie, a to nie jest
prawdą.
Z drugiej strony
wiele osób jest przekonanych,
że
powinny
zażywać
leld
obniżające
cho-
lesterol, podczas gdy w
rzeczywistości
ich w ogóle nie
potrzebują.
Dr Ravnskov porusza
też
bardzo
ważny
problem: czy wysilld zmie-
rzające
do zmniejszenia
śmiertelności
z
powodu chorób ukladu
krąże­
nia
wieńcowego
przez
obniżanie
poziomu cholesterolu w
rzeczywistości
mogą być
szkodliwe? Kilku autorów zwraca
uwagę, że
tak
wlaśnie może
być
i
popierają tę opinię
stosownymi badaniami.
W niniejszej
książce
dr Ravnskov omawia
również niepokojące
wyni-
ld niektórych eksperymentów medycznych, w których
śmiertelność
spo-
wodowana
chorobą wieńcową
zmniejszala
się,
ale wielu uczestników
tych
badań
umieralo z innych powodów. Czasami
przyczyną
byl nowo-
twór, czasami samobójstwo lub inna forma przemocy- w rezultacie nie
obserwowano ogólnego zmniejszenia
się śmiertelności.
Eksperci ocenia-
jący
tal.de eksperymenty ignorowali to zjawisko lub twierdzili,
że
nie ma
w tym niczego niebezpiecznego i
może
ono
zostać pominięte.
I w tym
miejscu slowa
przysięgi
Hipokratesa, „przede wszystldm nie
szkodzić",
wydają się mieć
szczególne znaczenie.
l41elu z tych, którzy
popierają
obecnie
propagowaną teorię
leczenia
chorób serca
dietą,
nazwie dra Ravnskova dziwaldem. Taka opinia jest
jednak zdecydowanie nie na miejscu. Dr Ravnskov nie jest jedynym glo-
sem
„wolającym
na puszczy" i zasluguje,
żeby
go
potraktować poważ­
nie. Mamy
nadzieję, że książka
ta zainspiruje Czytelnika do wnikliwych
i
częstszych rozmyślań
nad
rolą
diety w zapobieganiu chorobom serca
oraz nad
jakością
informacji, które
przekazują
nam
wspólcześni
eks-
perci z zakresu medycyny.
Dr Michael Gurr
Profesor Technologii
Żywności
University of Reading,
Reading, Wielka Brytania
Profesor Nauki o Dietetyce
Człowieka
Oxford Brookes University,
Oxford, Wielka Brytania
St. Mary's,
stycz eń
1996 r.
5
Od Autora
Kiedy w
1989
roku, w Szwecji, wprowadzano
kampanię
antychole-
sterolową, byłem
tym
bardzo
zdziwiony.
Śledząc pobieżnie
literaturę
medyczną dotyczącą
cholesterolu i choroby
wieńcowej,
nie
mogłem
so-
bie
przypomnieć
jakichkolwiek
badań wskazujących
na to,
że
wysoki
poziom cholesterolu
był
niebezpieczny dla serca lub
naczyń
krwiono-
śnych
oraz,
że jakiś określony
typ diety
mógłby być
bardziej
korzystny
lub bardziej szkodliwy
dla
naszego serca
niż
inny.
Każdy,
kto
ma
stosowną
wiedzę
i krytycznie czyta
literaturę
dotyczą­
tych problemów, wkrótce
dostrzeże, że
„król jest nagi". Ja
również
to
zauważyłem.
W
związku
z
tym
wysyłałem
do twórców kampanii anty-
cholesterolowej krytyczne analizy i komentarze
dotyczące
tego proble-
mu, jednak
zostały
one
całkowicie
zignorowane.
Przesyłano
mi
kpiące
odpowiedzi na moje
listy.
Zacząłem więc
problem gruntownie
badać
i
zgłębiać. Niedokładności, błędne
interpretacje, wyolbrzymienia i wpro-
wadzające
w
błąd
cytaty z
badań
medycznych
dotyczących
poruszane-
go tematu
były
tak liczne,
że
-
żeby
konstruktywnie
można było
je omó-
wić
-
wymagało
to
napisania
książki.
Pierwsza edycja pt. „Cholesterolowe mity" (taki
tytuł
nosiła
ta
książ­
ka w wydaniu angielskim)
została
opublikowana w Szwecji w
1991
r.
i w Finlandii w
1992
r.
W Szwecji dziennikarze
zajmujący się
proble-
matyką naukową
po
przeczytaniu
tej
książki
konsultowali
się
z naukow-
cami
lub
organizacjami
rządowymi
odpowiedzialnymi za
opiekę
zdro-
wotną, którą
ja
krytykowałem.
W Finlandii
książka
ta
była
tematem
programu
telewizyjnego,
w którym
została ośmieszona
przez
fińskich
wyznawców koncepcji „Dieta-serce", a
następnie
... publicznie spalona!
6
Zgłoś jeśli naruszono regulamin