Sadowska H. - Najsmaczniejsze Zupy.pdf

(10666 KB) Pobierz
WIADOMOŚCI OGÓLNE
ZUPY W NASZYCH JADŁOSPISACH
Zupy, jedne z najpopularniejszych dań, odgrywają dużą
rolę w naszym codziennym żywieniu. Stanowią nieodłączną
część każdego obiadu i to zarówno najskromniejszego, jak
również bardzo wykwintnego. Zupy mleczne jako potrawy
o dużej wartości odżywczej podawane być mogą (szczególnie
dzieciom) na pierwszy posiłek — śniadanie.
Zwyczaj podawania zupy do obiadu, jako dania pierw­
szego, nie jest rzeczą przypadku; ma swoje głębokie uza­
sadnienie w działaniu tej potrawy na ustrój człowieka.
Wywary z mięsa, ryb i jarzyn, na których przyrządzana
jest znaczna część zup, pobudzają w przewodzie pokarmo­
wym człowieka wydzielanie soków trawiennych, a tym
samym wzmagają apetyt oraz zwiększają przyswajalność
składników odżywczych pokarmów.
Zupy posiadają ponadto wysoką wartość odżywczą, choć
w większości nie odznaczają się dużą kalorycznością; zaspo­
kajają głód tylko na krótko. Z zupą wprowadzamy do orga­
nizmu różne składniki odżywcze: białka, węglowodany,
tłuszcze, sole mineralne, witaminy.
Białko zwierzęce zawierają zupy mięsne i mleczne, białko
roślinne znajduje się w dużych ilościach w zupach fasolo­
wych i grochowych. W węglowodany bogate są zupy z ka­
szą i dodatkami mącznymi (makarony, kluski itp.). Zupy
z jarzyn i owoców dostarczają organizmowi dużą ilość soli
mineralnych, np. zupa z zielonego groszku czy fasoli szpa­
ragowej bogata jest w żelazo i fosfor, zupy ziemniaczane
posiadają dużą ilość potasu. Poza tym zupy owocowe i ja ­
rzynowe są źródłem witamin, w które można je jeszcze
wzbogacić, dodając do gotowej zupy surowe soki z mar­
chwi, pomidorów, buraków, kapusty czy owoców, w zależ­
ności *od rodzaju przyrządzanej zupy. Zielone jarzyny do­
dawane do zup w stanie surowym (koperek, zielona pie­
truszka, szczypiorek) również są bogate w witaminy.
Śmietana, masło, żółtka jaj, którymi przyprawiamy wiele
różnych zup, podnoszą ich wartość kaloryczną oraz sma­
kową.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin