mieso 4 kolo 2013.odt

(421 KB) Pobierz

1)Transport i zasady analizy próbek pobranych w brojlerni

Transport:

-próbki są przesyłane niezwłocznie do laboratorium.

-Podczas transportu próbki chroni się przed działaniem temperatury powyżej 25 st. C. i promieniami słonecznymi

-Jeśli próbki nie dotrą do laboratorium w ciągu 24 godz. od ich pobrania, należy je przechowywać w chłodziarce

 

Analiza laboratoryjna:

-w laboratorium próbki przechowywane są w stanie schłodzonym, aż do badania, które rozpoczyna się w ciągu 48 godz od otrzymania próbek i w ciągu 4 dni od daty ich pobrania

-próbki kurzu bada się osobno. Właściwy organ może zdecydować o dołączeniu ich do badań razem z parą okładzin na buty

- pary okładzin na buty należy rozpakować, unikając odpadnięcia przywierających do nich odchodów i umieścić je w 225 ml zbuforowanej wody peptonowej (BPW)

-badanie mające na celu wykrycie Salmonella spp. – zgodnie z horyzontalną metodą wykrywania Salmonella spp.

 

2) Opleśnienie wędlin

Objawia się w postaci białawych, szarych, szarozielonych nalotów, które są grzybnią pleśni. Opleśnienie jest zjawiskiem niepożądanym z wyjątkiem niektórych kiełbas surowych np. salami.

3) Badania biochemiczne potwierdzające Salmonelle (wymienić)

1) Posiew na agar TSI (trójcukrowy)

a)posiew kłuty słupka

b)posiew na skos agarowy

2) Wytwarzanie ureazy na agarze z mocznaikiem

3)Wykrywanie dekarboksylacji lizyny

4)Wykrywanie B-galaktozydazy

5)Reakcja Vages-Proskauera (VP)

6)Test na wykrywanie indolu

 

4) Drogi wnikania i przebieg kliniczny Listerii monocytogenes

Drogi wnikania do organizmu:

-przewód pokarmowy

-bezpośredni kontakt z wydzieliną/wydaliną chorego zwierzęcia

-poprzez uszkodzoną skórę, błonę śluzową

-łożysko

 

Przebieg kliniczny:

-zapalenie węzłów chłonnych i spojówek

-infekcje skórne

-zapalenie kości, szpiku, stawów

-zapalenie wsierdzia, otrzewnej, żołądka, jelit i płuc

-zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu

-posocznica

 

5) Przygotowanie próbki do badan i etap namnażania Campylobacter

Przygotowanie próbki do badań- w celu przygotowania zawiesiny wyjściowej zmieszać określoną ilość x próbki z 9-ciokrotną (9x) objętością płynnej pożywki namnażającej bulion Boltona, aby otrzymać stosunek wielkości naważka/ pożywka równy 1:10 i homogenizować.

 

Namnażanie – inkubować zawiesinę wyjściową w atmosferze mikroaerofilnej w temp 37 st C przez 4 do 6 h, a następnie w temp 41,5 st C przez 44h.

 

 

6) Jakie są etapy wykrywania E.Coli 0157 (od ims w dół)

·                     Posiew

Używając pipety automatycznej przenieść 50 mikrolitrów przemytej zawiesiny cząstek magnetycznych do płytek z pożywką agarową MacConkey z cefiximem, tellurynem, sorbitolem (CT-SMAC) jak również do płytek z drugą pożywką izolacyjną.

Posiewy na pożywce CT-SMAC inkubować w temp. 37 st C przez 18 do 24 h, a z drugą selektywną pożywką inkubować w zalecanej temp i podanym czasie.

 

·                     Rozpoznawanie typowych kolonii E.coli 0157

Na pożywce agarowej CT-SMAC typowe kolonie są przezroczyste i słabo zabarwione, z żółtobrązową otoczką o średnicy 1 mm.

·                     Potwierdzanie

  1. Potwierdzenie biochemiczne :wytwarzanie indolu

Kolonie posiać do probówki z pożywką tryptonowo/tryptofanowi. Inkubować w 37 st C przez 24 h. Dodać 1 ml odczynnika Kovac’sa i pozostawić na 10 min.

Czerwona barwa- wynik dodatni

Żółtobrązowa barwa- wynik ujemny

  1. Identyfikacja serologiczna

Do badań serologicznych z surowicą E.coli 0157 wybrać tylko kolonie o reakcji indolowi dodatniej.

  1. Eliminacja wyizolowanych kolonii auto- aglutynujących

Na szkiełko przykrywkowe nanieść kroplę fizjologicznego roztworu soli. Ezą rozetrzeć kroplę roztworu z 1 kolonią pobraną z płytki z agarem, tak aby powstała gęsta zawiesina. Poruszać szkiełkiem 30-60 sek.

Wyraźne zmętnienie – szczep auto-aglutynujący i nie powinien być dalej badany

  1. Reakcja surowicy z E.coli 0157

Pojedyńczą kolonię zawiesić w kropli fizjologicznego roztworu soli i dodać kroplę surowicy E.coli 0157

Aglutynacja w ciągu 1 min. – reakcja pozytywna

 

7) Objawy zatrucia pokarmowego Clostridium perfringens

Zatrucie pokarmowe:

-nagła kolka jelitowa i biegunka

-wymioty (niezbyt często)

-wylęganie 8-22 godz

-przebieg choroby jest łagodny i krótki (1 dzień)

-głównie potrawy mięsne

-rezerwuar – przewód pokarmowy ludzi i zwierząt

 

8) TESTY POTWIERDZAJĄCE DLA LISTERIA SP.

 

·                     Test na wytwarzanie katalazy – pobrać pojedynczą kolonie i zawiesić w kropli nadtlenku wodoru. Natychmiastowe pojawienie się banieczek gazu wskazuje na reakcję dodatnią

·                     Barwienie matodą Grama – wykonać barwienie matodą Grama materiału pobranego z pojedynczej koloni. Bakterie są widoczne w preparacie w postaci Gram-dodatnich, cienkich i krótkich pałeczek.

·                     Test na wykrywanie zdolności ruchu -  pobrać wybraną kolonię i przenieść do probówki z pożywką TSYEB. Inkubować w cieplarce w temp 25 °C przez 8 do 24h do uzyskania zmętnienia pożywki. Pobrać ezą krople uzyskanej hodowli i przenieść na czyste szkiełko podstawowe, nakryć szkiełkiem podstawowym i oglądać pod mikroskopem. Pod mikroskopem obserwuje się cienkie krótkie pałeczki wykazujące zdolność ruchu o nieuporządkowanym charakterze

 

 

9) CHARAKTERYSTYKA  CAMPYLOBACTER

Charakterystyka bakterii rodzaju Campylobacter:

·                     gram ujemne, nieprzetrwalnuikujące

·                     wydłużone, spiralnie skręcone

·                     0,5 – 5,0 um długości, 0,2 – 0,5 um szerokości

·                     wykazują ruch (witki)

·                     mikroaerofilne (3 – 15% O2, 5 – 10% CO2)

·                     temperatura wzrostu (30 stopni C min., 41,5 – 42 stopnie optimum, 45 stopni maks)

·                     pH (4,9 min., 6,5 – 7,5 optimum, 9,0 maks)

·                     NaCl (0,5% optymalnie, 1,5 maks)

·                     Aw (0,987 min., 0,997 optimum)

Występowanie Campylobacter species:

·                     składnik normalnej flory przewodu pokarmowego

o                    ptaków domowych i wolnożyjących

o                    bydła

o                    owiec i kóz

o                    psów i kotów (w warunkach domowych!)

·                     otwarte zbiorniki i cieki wodne

o                    wody powierzchniowe rzek i zbiorników

o                    wody gruntowe

o                    osady denne

·                     DRÓB JEST UWAŻANY JAKO GŁÓWNY REZERWUAR

o                    wewnętrzna temperatura drobiu jest odpowiednia dla rozwoju Campylobacter

Toksyny wytwarzane przez Campylobacter:

·                     enterotoksyna – podobna w działaniy do toksyny cholery, wywołuje wodniste biegunki (ok 50% szczepów)

·                     cytotoksyna CDP – powodująca wysłużanie i pękanie komóek oraz dgradację DNA (obecna u większości szczepów)

·                     hepatotoksyna – zapalenia wątroby

·                     hemolizyna – nie jest wydzielana a uwalniana dopiero podczas lizy komórki

 

10) HORYZONTALNE METODA WYKRYWANIA E. COLI

 

Zasada metody

1.                  Namnażanie homogenizowanej nadważki w zmodyfikowany, bulionie tryptonowo-sojowym zawierającym nowobiocynę (mTSB+N) w temperaturze 41,5°C ± 1 °C przez 6h i następnie przez dalsze 12h do 18h

2.                  Separacja i koncentracja drobnoustrojów za pomocą immunomagnetycznych czastek opłaszczonych przeciwciałami anty E.coli O157

3.                  Izolowanie za pomoca posiewu immunomagnetycznego cząstek z przylegającymi bakteriami na pożywkę agarową MacConkey z cefiximem, tellurynem, sorbitolem (CT-SMAC) i na drugą wybraną przez użytkownika selektywna pożywkę agarową

4.                  Potwierdzenie kolonii sorbitolo-ujemnych pobranych z pożywki ST-SMAC i typowych kolonii E. coli z drugiej izolowanej, z uwzględnieniem wytwarzania indolu i aglutynacji z surowicą E. coli O157

 

 

11) CECHY BAKTERII PRZETRWALNIKUJĄCYCH NA POŻYWCE WILLIS-HOBBSA

Wstępna identyfikacja na pożywce Willis – Hobbsa

  1. właściwości proteolityczne – strefa przejaśnienia dookoła kolonii
  2. fermentacja laktozy – odczyt po 48 godzinach inkubacji i pozostawieniu płytki na 3 – 4 godziny w atmosferze tlenowej, po tym czasie kolonie bakterii fermentujących laktozę zabarwią się na kolor różowoczerwony
  3. wytwarzanie lecytynazy – żółta strefa zmętnienia dookoła kolonii
  4. wytwarzanie lipazy – warstwa perłowa na powierzchni kolonii

 

 

12) CO TO JEST GNICIE GŁĘBOKIE I PRZY POMOCY JAKICH BAKTERII PRZEBIEGA?

W zależności od mikroflory powodującej rozkłąd mięsa rozróżnia się :

·                     rozkład powierzchniowy (zewnętrzny) – zapoczątkowany przez drobnoustroje tlenowe

·                     rozkład głęboki – powodowany przez bakterie beztlenowe

Przemiany proteolityczne zewnętrznych warstw mięsa rozpoczynają tlenowce, stwarzając przez intensywny pobór tlenu warunki dla rozwoju beztlenowców względnych nawet na powierzchni mięsa. W miarę wnikania w głąb tkanek i alkalizacji środowiska, zaczynają się rozwijać beztlenowce. Typowy rozkład gnilny występuje rzadko, najczęściej proces ten jest wywołany przez gnilną mikroflorę tlenowa i beztlenową.

·                     laseczki przetrwalnikujace beztlenowe: Clostridium sporogenes i Clostridium butyricum

 

 

13) TEST NA WYTWARZANIE INDOLU

·                     niewielką ilość materiału z badanej kolonii posiać ezą do 5 ml pożywki tryptonowo – tryptofanowej

·                     inkubować w temp. 37 stopni przez 24 godziny

·                     po inkubacji dodać 1 ml odczynnika Kovacsa

·                     wynik dodatni – wytworzenie czerwonej obrączki, powstanie żółto – brązowej obrączki świadczy o wyniku ujemnym

 

 

14) Z JAKICH CZĘŚCI TUSZY POBIERA SIĘ MATERIAŁ NA SALMONELLE (U WSZYSTKICH GATUNKÓW)?

·                     w przypadku bydła próbki pobierano z:

o                    karku,

o                    mostka (szponder)

o                    boku (pachwina)

o                    pośladków (zad)

·                     w przypadku owiec lub kóz próbki pobierano z:

o                    boku,

o                    podgardla

o                    boków klatki piersiowej

o                    mostka

·                     w przypadku swiń próbki pobierano z:

o                    grzbietu

o                    podgardla (albo policzków)

o                    tylnych nóg (szybki)

o                    brzucha (boku klatki piersiowej)

·                     w przypadku koni próbki pobierano z:

o                    boku (pachwina)

o                    mostka

o                    grzbietu

o             pośladków

15) zasada metody wykrywania Salmonella

 

a)przednamnażanie- w wodzie peptonowej, która jest pożywką nieselektywną i namnaża wszystkie bakterie, wykonujemy aby doszło do regeneracji zniszczonych komórek Salmonella. Gdybyśmy od razu posiali próbkę na podłoże Salmonella mogłaby nie wyrosnąć

b)namnażanie- jest ono selektywne na płynnych pożywkach selektywnych

c)różnicowanie- wykonujemy na podłożach agarowych

d)identyfikacja w oparciu o testy biochemiczne i serologiczne- w celu upewnienia się czy to na pewno Salmonella

16) eliminacja szczepów autoaglutynacyjnych dla salmonella

nanieś jedną kroplę roztworu fizjologicznego NaCl na oczyszczone szkiełko podstawowe. Zawiesić pobrany ezą materiał badanej kolonii w taki sposób, aby uzyskać homogenną i jednolicie zmętniałą zawiesinę. Delikatnie poruszać szkiełkiem przez 30-60 sekund. Reakcję odczytać na ciemnym tle. Jeżeli bakterie ulegną połączeniu, tworząc mniej lub bardziej widoczne strąty, to badany szczep uznajemy za autoaglutynacyjny i nie powinien być używany do dalszych oznaczeń serologicznych.

17)metoda oznaczania liczby b.cereus

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin