Leczenie otyłości.pdf

(745 KB) Pobierz
Diety wysokobiałkowe
w leczeniu otyłości
dr Jacek Bujko
Katedra Dietetyki, SGGW
Wszechnica Żywieniowa, Warszawa, 19.11.2011
Dieta wysokobiałkowa
wzrost spożycia o 50% w stosunku do zapotrzebowania
określenie zapotrzebowania na podstawie bilansu N
dorośli: minimum (EAR) = ok. 0,65 g białka /kg mc.
RDA = 0,8 – 1,0 g białka/kg masy ciała
12% (10-15%) energii
typowe spożycie przez zdrowe, dorosłe osoby w Polsce:
70 – 100 g dziennie, ok. 15% energii, 1- 1,5 g/kg mc.
w USA, Australii czy Europie Zachodniej 15-20% energii
w żyjących obecnie plemionach łowców-zbieraczy 20-35% energii
u arktycznych Inuitów 45 – 50% energii
sportowcom zaleca się 1,5 – 2,5 g (sporty siłowe) białka/kg mc.
a rzeczywiste spożycie w okresie budowy masy mięśniowej jest
często jeszcze wyższe
kulturyści spożywają nawet 3-4 g białka/kg m.c. przez wiele lat
Bilsborough i Mann,2006, Int. J Sport Nutr Exerc Metab., 16, 129-52
maksymalna tolerowana ilość białka w diecie człowieka zależy tempa
absorpcji jelitowej aminokwasów oraz zdolności wątroby do ich deaminacji
i syntezy mocznika i nerek do usuwania N z moczem
wg Rudmana i innych (1973, J. Clin. Invest., 52, 2241-49) średnie
maksymalne tempo syntezy mocznika (MRUS) u zdrowych osób
wynosi 65 mg/godz.*kg co odpowiada spożyciu 325g białka dziennie
(80kg mężczyzna) albo ok. 4g/kg mc.
Dieta wysokobiałkowa
typowe diety wysokobiałkowe dostarczają 90–190g białka dziennie
wg Bravata DM i innych
(2003, JAMA, 289, 1837-50)
diety wysokobiałkowe: 20 -30 % energii z białka
dla typowego mężczyzny (2500kcal): 125 – 187g
80kg: 1,56 – 2,34g/kg mc
dla typowej kobiety (1900kcal): 95 – 142g
60kg: 1,58 – 2,37g/kg mc
diety bardzo wysokobiałkowe: 30 i więcej % energii
Epidemia otyłości
ponad 1/2 dorosłej populacji ma nadwagę a 1/3 jest otyła
19% dzieci (6-11 lat) i 17% nastolatków ma nadwagę (USA)
25% mężczyzn i 45% kobiet aktualnie jest na diecie (USA)
słabe efekty niskoenergetycznych diet zbilansowanych:
średni czas stosowania diety: 42 dni
trwały (1 rok) spadek m.c. (>10%): 5-10% odchudzających się
95% wraca do wyjściowej lub większej masy ciała w ciągu 1-5 lat
oczekiwanie na dietę cud i łatwe efekty
Foreyt J., Weight reducing diets: are there any differences, Nutr. Rev, 2010, 68, 214-31
Dieta dr Atkinsa
niskowęglowodanowa dieta ketogenna, ad libitum
35-40% en. z białka, <10 - 20% z CHO
4 etapy wprowadzania:
I -2tyg faza ketogenna,
ograniczenie CHO (zwł. prostych) do 20g, strata do 7 kg
mc.; produkty białkowe i tłuszczowe bez ograniczeń, niskoweglow. warzywa
II -główna utrata m.c.,
dodatek po 5 g CHO/tydzień do momentu stabilizacji mc.
III -2-3mies., kolejne wprowadzanie prod. CHO
(złożone, mleczne, warzywa,
owoce) do ustalenia indywidualnej dawki – do momentu wzrostu mc.
IV -utrzymywanie indywidualnej ilości CHO
(25-90g) białka i tłuszczu, kontrola
m.c., lipidów, ewentualna suplementacja witamin i skł. mineralnych
najpopularniejsza dieta:
ponad 30 mln stosowało i stosuje do dziś,
(Blank H
i inn. 2006, MedGenMed, 8, 5-14),
na 32000 leczonych dietetycznie otyłych w USA ok.
34% twierdzi, że skutecznie stosowali dietę Atkinsa
(Anonymus, 2002, Consum. Rep.
67, 26-32)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin