Acai.doc

(28 KB) Pobierz
Acai

Acai

 

Co łączy Brada Pitta, Gwyneth Paltrow i Oprah Winfrey? Każda z tych gwiazd regularnie spożywa owoce amazońskiej palmy, które w ostatnich latach zyskały miano jednego z najzdrowszych produktów naturalnych. W jagodach acai odkryto bowiem ogromne zasoby antyoksydantów i wielu innych cennych substancji pozwalających m.in. opóźnić procesy starzenia organizmu.

 

Wielka popularność jagód acai rozpoczęła się dokładnie sześć lat temu, gdy w oglądanym przez miliony Amerykanów programie Oprah Winfrey pojawił się słynny lekarz i naukowiec, Nicholas Perricone. Gość opowiadał o znaczeniu produktów bogatych w antyoksydanty i przekonywał, że wśród nich czołowe miejsce zajmuje owoc z palmy rosnącej w amazońskiej dżungli. Niedługo później Oprah Winfrey opublikowała na swojej stronie internetowej listę naturalnych hitów żywieniowych. Otwierała ją jagoda acai. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych rzucili się do zakupów i w ciągu kilku miesięcy wydali na produkty zawierające ten owoc ponad 100 milionów dolarów.

 

Od tego czasu ich sprzedaż systematycznie rośnie. Nie tylko w USA, ponieważ niezwykły owoc zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, wśród osób poszukujących sposobu na utratę wagi, spowolnienie procesów starzenia czy zwiększenie odporności organizmu.

Między jagodą a czekoladą

Właściwości acai już dawno odkryli rdzenni mieszkańcy południowoamerykańskiej dżungli, skąd pochodzi palma o łacińskiej nazwie Euterpe oleracea. Dwa razy w roku u jej korony pojawiają się grona ciemnych owoców.

 

Od wieków jagody miały bardzo ważny udział w jadłospisie plemion żyjących w dorzeczu Amazonki. Indiańscy uzdrowiciele stosowali je także w leczeniu biegunki, tamowaniu krwotoków czy zwalczaniu wysokiej gorączki. Świeże owoce nie mogą pochwalić się zbyt intensywnym smakiem – zdaniem jednych przypomina nasze jagody, inni wyczuwają aromat czekolady. Europejczykowi trudno to jednak zweryfikować, ponieważ acai rzadko dociera na nasz kontynent w postaci naturalnej. Owoc jest bowiem bardzo nietrwały i traci wartości odżywcze już 48 godzin po zerwaniu.

 

Na szczęście odkryto, że bardzo dobrym sposobem na zachowanie cennego składu jagód jest szybka liofilizacja czyli specjalnie przeprowadzony proces suszenia. Dzięki temu także mieszkańcy innych części świata mogą korzystać z bogactwa amazońskiego owocu.

Moc antyoksydantów

Największą zaletą acai jest niezwykle wysoka zawartość antyoksydantów, czyli związków usuwających z organizmu nadmiar wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszenie procesu starzenia organizmu, rozwój chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia. Przeciwutleniacze chronią także wzrok i pozwalają opóźnić wystąpienie choroby Alzhaimera.

 

Z niedawnych badań wynika, że jagody acai mają jeden z najwyższych współczynników antyoksydacyjnych spośród wszystkich owoców – jest on dwudziestokrotnie większy niż w przypadku winogron, przez lata uznawanych za bogate źródło przeciwutleniaczy.

Silne działania antyoksydacyjne mają zwłaszcza polifenole, związki chemiczne, których w acai jest wyjątkowo dużo. Minimalizują one m.in. ryzyko chorób serca u mężczyzn z syndromem metabolicznym (podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi i niskie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, nadmiar tkanki tłuszczowej). Amazońskie owoce zawierają też antocyjany – barwniki wzmacniające naczynia krwionośne.

 

W składzie jagód znajdziemy fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Oddziałują one również na zewnętrzne warstwy skóry, widocznie ją wygładzając, nawilżając i ujędrniając.

 

W owocach nie brakuje też witamin, zwłaszcza C (wzmacnia odporność organizmu i skutecznie wspiera go w walce z infekcjami czy przeziębieniem) oraz E (ma silne działanie antyoksydacyjne).

Kuracja odchudzająca

Acai zawierają także nasycone kwasy tłuszczowe (przede wszystkim oleinowy, palmitynowy i linolenowy), które dostarczają organizmowi skoncentrowanej formy energii. Odgrywają również trudną do przecenienia rolę w transportowaniu rozpuszczalnych w nich witamin: A, D, E i K. Kwas palmitynowy reguluje też wydzielanie hormonów. „Jagodowe” aminokwasy pozytywnie wpływają na wzmocnienie i regenerację układu mięśniowego.

 

Wartościowym składnikiem owocu jest również błonnik, który przyspiesza perystaltykę jelit, poprawia trawienie i daje szybsze uczucie sytości. W połączeniu z innymi substancjami zawartymi w acai, zapewnia „mieszankę” znakomicie oczyszczającą organizm, przyspieszającą trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. To dlatego jagoda jest chętnie wykorzystywana przez producentów preparatów skierowanych dla osób odchudzających się. Warto jednak pamiętać, że acai przyjmowane w nadmiernych ilościach może znacznie zahamować poczucie głodu, a w konsekwencji doprowadzić do niedowagi.

 

Jagody mogą też wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się np. wysypką na skórze oraz trudnościami w oddychaniu. Przed ich spożyciem warto wykonać próbę uczuleniową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin