Zawistowska Zofia - Owoce przez cały rok.pdf

(32325 KB) Pobierz
ricoop
O w o c e i w a rz y w a
K u p u j w y łą c z n ie w n a s z y c h s k le p a c h !
ZOFIA ZAWISTOWSKA
OWOCE PRZEZ CAŁY ROK
Ilustrował
MIROSŁAW POKORA
WYDAWNICTWA „ALFA" — WARSZAWA 1990
Projekt okładki JACEK TOFIL
Redaktor BOŻENA MAZUR
Redaktor techniczny TERESA JĘDRA
© Copyright by Wydawnictwa „Alfa", Warszawa 1990
4H.Sz.until.E.of.T.!
ISBN 83-7001-205-1
OD AUTO RKI
Książka, którą Szanowny Czytelniku otwierasz, nie jest przeznaczona dla
profesjonalistów. Zarówno przemysłowe przetwórstwo owoców, jak i ga­
stronomia działają w innej skali i korzystają z własnych doświadczeń. Książ­
ka ta adresowana jest do tych z Państwa, którzy zdecydowali się w żywieniu
rodziny pełnić rolę wiodącą.
Żywienie rodziny to nie tylko zaspokajanie fizjologicznych potrzeb orga­
nizmu, nie tylko sztuka gospodarowania ograniczonymi środkami material­
nymi, ale też czynnik istotny dla spójności rodziny, jej trwałości i harmonii.
Prawda ta coraz powszechniej jest rozumiana. Rzadko natomiast dostrzega
się i docenia kulturotwórczy aspekt sztuki kulinarnej. Sposób przyrządzania
i spożywania posiłków zawsze korespondował z poziomem rozwoju kultury.
Sztuka kulinarna nie konkuruje na pewno z poezją, muzyką czy malarstwem.
Niemniej do refleksji skłania stwierdzenie francuskiego XVIII wiecznego
kpiarza Brillat-Savarina: „Odkrycie nowej potrawy większym jest szczęściem
dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy". Warto zatem spróbować włas­
nych sił w tej tak wdzięcznej dziedzinie. Każdy z nas, po opanowaniu
w niezbędnym zakresie umiejętności przyrządzania potraw, co osiągnie sto­
sując się do przepisów, może, kierując się własną inwencją, wnieść do sztuki
kulinarnej elementy twórcze.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin