Pora na kalafiora.pdf

(2280 KB) Pobierz
PORA NA KALAFIORA
przepisy.pl
Curry wegetariańskie z ziemniakami i kalafiorem
przepisy.pl
Składniki:
kalafior ­ 1 sztuka
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr ­ 1
opakowanie
cebula ­ 1 sztuka
ziemniaki ­ 0.5 kilogramów
groszek zielony ­ 1 szklanka
jabłko ­ 1 sztuka
czosnek ząbki ­ 3 sztuki
45 minut
4 osoby
Średnie
mleko kokosowe ­ 0.5 szklanek
bulion warzywny ­ 1 szklanka
oliwa ­ 2 łyżki
curry ­ 2 łyżki
chili ­ 0.5 łyżeczek
kolendra ­ 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Kalafior podziel na różyczki, cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno
posiekaj, jabłka obierz i pokrój w kostkę.
2. Teraz dodaj ziemniaki, jabłko, groszek oraz bulion. Gotuj wszystko na niedużym ogniu przez 10
minut.
3. Wlej płyn do warzyw. Dodaj również kalafiora i duś całość, aż warzywa zmiękną.
4. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni i wrzuć na nią cebulę, czosnek, chili i curry, a następnie smaż
mieszając przez kilka minut.
5. Fix Knorr wymieszaj z mlekiem kokosowym.
6. Przypraw danie posiekaną kolendrą. Natychmiast podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Aloo gobi
przepisy.pl
Składniki:
kalafior ­ 1 sztuka
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
papryczki chili ­ 2 sztuki
ziemniaki ­ 0.5 kilogramów
cebula ­ 1 sztuka
woda ­ 0.5 litrów
świeży imbir ­ 3 cm kawałek ­ 1 sztuka
świeża bazylia ­ 0.5 szklanek
60 minut
4 osoby
Łatwe
ziarna gorczycy ­ 1 łyżka
wiórki kokosowe ­ 2 łyżki
kurkuma ­ 1 łyżeczka
kmin rzymski ­ 1 łyżeczka
cytryna ­ 1 sztuka
oliwa ­ 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Pokrój cebulę w plastry, posiekaj chili i zetrzyj imbir, a bazylię porwij na małe kawałki. Podziel
kalafiora i pokrój ziemniaki w kostkę.
2. Usmaż na oliwie cebulę z chili, imbirem, bazylią, gorczycą, kurkumą i kminem.
3. Po około 8 minutach dodaj ziemniaki, wiórki kokosowe i kalafior. Wszystko podsmaż i dolej pół
litra wody. Dopraw potrawę przyprawą Knorr.
4. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż warzywa trechę zmiękną.
5. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do około 200°C. Piecz
przez 20 minut. Podawaj z ryżem i ćwiartką cytryny do wyciśnięcia.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Kalafior w cieście
przepisy.pl
Składniki:
kalafior ­ 1 sztuka
mąka ­ 0.5 szklanek
mleko ­ 50 mililitrów
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr ­ 2
opakowania
jajka ­ 2 sztuki
mąka ziemniaczana ­ 1 łyżka
sól ­ 1 łyżeczka
30 minut
6 osób
Łatwe
olej do smażenia ­ 500 mililitrów
Majonez Hellmann's Babuni ­ 4 łyżki
Ketchup Hellmann's Łagodny ­ 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Z kalafiora powycinaj małe różyczki, a następnie sparz krótko w osolonym wrzątku. Przelej zimną
wodą i osusz.
2. Przygotuj ciasto: mąkę, mleko, jajka, sól połącz razem w misce i dokładnie wymieszaj ­ do
momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze
mąki.
3. W garnku rozgrzej olej. Kawałki kalafiora oprósz mąką ziemniaczaną, maczaj w cieście i smaż w
głębokim oleju. Zrumienione wyciągaj łyżką cedzakową lub szczypcami i układaj na papierowym
ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. W misce połącz majonez oraz ketchup. Wsyp zawartość saszetek Sos sałatkowy czosnkowy
Knorr i wymieszaj. Przełóż do miseczki. Gotowe kalafiory ułóż na półmisku i podawaj z sosem obok.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Kalafior w sosie śmietanowo­serowym
przepisy.pl
Składniki:
duży kalafior ­ 1 sztuka
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr ­
1 opakowanie
krewetki ­ 250 gramów
kwaśna śmietana ­ 100 mililitrów
tarta bułka ­ 4 łyżki
płatki migdałowe ­ 4 łyżki
ser gouda ­ 150 gramów
45 minut
6 osób
Łatwe
masło ­ 3 łyżki
woda ­ 150 mililitrów
Sposób przygotowania:
1. Kalafior podziel na różyczki i podgotuj w osolonym wrzątku kilka minut.
2. Krewetki posiekaj. Ser zetrzyj. Migdały upraż na suchej, rozgrzanej patelni, pokrusz i wymieszaj z
bułką tartą i startym serem.
3. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr połącz dokładnie ze śmietaną i 150 mililitrami wody. Fix
zagotuj i dodaj krewetki.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż podgotowany kalafior, polej sosem z krewetkami.
Górę posyp mieszanką z migdałów, bułki i sera. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego www.przepisy.pl. Znajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin