KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW.
Składniki
-60 dkg ziemniaków
-50dkg mięsa mielonego
-2 jajka
-1/2 szklanka bułki tartej
-sól
- pieprz
-delikat czerwony
-gałka muszkatołowa
-maggi
Przygotowanie :Ziemniaki ugotować w mundurkach ,odcedzić i obrać, Zmielić lub przecisnąć przez praskę ,przestudzone dodać do mięsa mielonego.Następnie dodać przyprawy,bułkę tartą i wbić jajka, wyrobić na jednolitą masę.Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi,obtoczyć w mące .Kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju .......Najlepiej smakują z gotowaną kiszoną kapustą ,lub surówką z kiszonej kapusty
================================================================================
ZAPIEKANKA CHŁOPSKA
9-10 średnich ziemniaków
5 średnich cebul
4 ząbki czosnku
500g dowolnej kiełbasy
200g startego żółtego sera
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
olej do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
200 ml śmietany
jajko
Przygotowanie
Ziemniaki szorujemy i gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość lekko podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki
==========================================================================
PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW
500 g gotowanych ziemniaków
3 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
szczypta soli morskiej
mąka do obtoczenia
Wykonanie
Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe!
============================================================================
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW SZYBKA I PROSTA.
kilka ugotowanych w całości ziemniaków z wczorajszego obiadu
200 g pieczarek + masło i mała cebulka
kilka pomidorków koktajlowych (może być jeden duży pokrojony w kostkę)
sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
odrobina oleju do spryskania
Pieczarki i cebulę pokroić, krótko przesmażyć na maśle, ziemniaki pokroić w plasterki, przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać ziołami, dodać pieczarki i pokrojone pomidorki.Całość spryskać odrobiną oleju i zapiec najlepiej w kombiwarze w temp. ok. 200 stopni przez 10 - 12 minut
========================================================================================================
Zapiekanka z mielonymi ziemniakami.
ugotowane ziemniaki, 1 kg
mięso mielone, 40 dag
czosnek, 2 ząbki
cebule, 3
jajka, 3
pomidory, 3
fasola puszka
dowolny ser, 20 dag
pieprz
ostra papryka
sól
Mięso podsmażyć na patelni z posiekanym czosnkiem i pokrojona w kostkę cebulą.
Wymieszać z osączona z zalewy fasolą i pokrojonymi pomidorami.
Dodać przyprawy i przełożyć całość do żaroodpornego naczynia.
Ugotowane ziemniaki zmielić maszynką do mięsa lub bardzo dokładnie rozgnieść.
Wymieszać je z rozmąconymi jajkami i serem startym na dużych oczkach
Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni
KULECZKI Z ZIEMNIAKÓW.
ok. 0,5 kg. ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry(nie muszą być)
1 jajko
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Bułka tarta
olej do głębokiego smażenia
Ziemniaki ugotować, wystudzić, zmielić /mogą być z obiadu z poprzedniego dnia/ ,dodać drobno posiekaną , zeszkloną na maśle cebulkę,zmiażdżony czosnek , orzechy, pieprz,sól, zmieloną kolendrę, jajko i dokładnie wymieszać.Z masy formować niewielkie kulki, obtoczyć w bułce tartej i wrzucać na głęboki, rozgrzany olej.Smażyć z dwóch stron na złoty kolor
===========================================================================================
KARKÓWKA Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI
4 duże plastry karkówki po 1,5 cm grubości
0,5 kg , jabłek
szklanka żurawiny
suszony majeranek
2 łyżki masła, olej
Plastry karku posolić i posypać pieprzem.Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłka ze skórką pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne, a żurawinę opłukać
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor
Na dnie naczynia żaroodpornego poukładać równomiernie kawałki masła i przełożyć do niego podsmażone mięso.Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka, podsmażyć , dodać żurawinę, posypać solą, pieprzem i majerankiem.Tak przygotowaną mieszanką obłożyć karkówkę
Karkówkę piec przez 30 minut w 200st.C , a następnie zmniejszyć temperaturę do 185st.C i piec jeszcze 20 minut
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami.
1---Ciasto:
550 g mąki pszennej typ 650
7 g suszonych drożdży instant
łyżka cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki soli
280 ml letniego mleka
50 g zimnego masła
2---Farsz:
400 g kiszonej kapusty + woda
50 g suszonych grzybów + woda
100 g suszonych śliwek
duża cebula
łyżka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka oleju roślinnego
3---Wierzch
białko
sezam
Przepis
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka, cukier, sól, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty mikserem. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ciasto powinno wchłonąć masło i być elastyczne.
Kulę z ciasta przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h.
Po tym czasie kładziemy ciasto na oprószonym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Na prostokąty wykładamy farsz, pozostawiając brzegi wolne. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę i kroimy na małe paseczki.
Tak przygotowane paszteciki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
Każdy pasztecik delikatnie spłaszczamy palcem, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach.
Farsz:
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je zakryła. Odstawiamy na 30 minut.
Kapustę drobno kroimy, wrzucamy na sito, opłukujemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut.
Po tym czasie dodajemy namoczone grzyby z wywarem i ocet balsamiczny. Kapustę gotujemy przez kolejne 40 minut.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę ze śliwkami. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy kilka minut. Dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do garnka z kapustą, dodając jeszcze koncentrat pomidorowy.
Kapustę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, miksujemy farsz blenderem i studzimy.
===============================================================================
Pieczony topinambur (słonecznik bulwiasty)z przyprawami
· 400 g topinamburu
· sól
· pieprz
· chili
· czosnek granulowany
· olej rzepakowy
Topinambur dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy (nie obieramy, skórka również jest jadalna i podpieka się podobnie jak w ziemniakach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). W miseczce łączymy olej z przyprawami, wylewamy na topinambur i dokładnie mieszamy. Topinambur pieczemy ok. 15-20 minut, aż zmięknie w środku i będzie chrupki na zewnątrz. Można go zjeść na ciepło i na zimno.
=========================================================================
Pieczone frytki z topinamburu.
SKŁADNIKI :
0,5 kg topinamburu1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżeczka soli1 łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka świeżego oregano do ozdoby
Przygotowanie.
1. Topinambury myję, osuszam, nie obieram ze skórki, kroję na kawałki tak jak zwykłe frytki.
2. Dodaję olej, sól, rozmaryn, oregano i wszystko mieszam.
3. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200°C, blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na nią wykładam pokrojony słonecznik bulwiasty i piekę około 30-35 minut.
4. Przekąskę podaję w towarzystwie białego serka przyprawionego pieprzem i płatkami chili, ewentualnie z hummusem. Pyszności
=================================================================
Zupa krem z topinamburu (gotowana w szybkowarze)
· 500 g bulw topinamburu, oczyść(nie obieraj) i pokrój w plasterki o grubości max. 0,5 cm
· 450 ml zimnej wody
· 1 mała szalotka, obbierz i pokrój w plasterki
· sól i biały pieprz
· masło do smażenia
· łyżka zimnego masła lub parę łyżek śmietany kremówki 30%
· rozgrzej szybkowar i dodaj masło, dorzuć szalotkę i chwilkę podsmażaj
· dodaj pokrojony topinambur i chwilkę podsmażaj
· dodaj sól i biały pieprz (max. 2 szczypty)
· dolej wodę
· zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem ( ok.2 min.)
· po ugotowaniu, odlej do szklanki ok. 100 ml wywaru, resztę zmiksuj w blenderze (jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolewaj stopniowo odlany wywaru, aby uzyskać konsystencję zupy-krem)
· do zmiksowanej zupy dodaj kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany i ponownie całość zmiksuj
=====================================================================
Zupa krem z topinamburu i kalafiora.
SKŁADNIKI:
· 50 dkg topinamburu
· pół niedużego kalafiora
· 1 cebula
· 1 litr bulionu
· 1 szklanka śmietany kremówki
· 2 łyżki klarowanego masła
· sól, płatki chilli do smaku
Wykonanie.
1. Topinambur wyszoruj, obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij na nim oprószoną sola cebulę.
...
tatanka.com