KOTLETY z ziemniaków i_topinamburu.docx

(33 KB) Pobierz

KOTLETY  Z  ZIEMNIAKÓW.

Składniki

-60 dkg ziemniaków

-50dkg mięsa mielonego

-2 jajka

-1/2 szklanka bułki tartej

-sól

- pieprz

-delikat czerwony

-gałka muszkatołowa

-maggi

Przygotowanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach ,odcedzić i obrać, Zmielić lub przecisnąć przez praskę ,przestudzone dodać do mięsa mielonego.Następnie dodać przyprawy,bułkę tartą i wbić jajka, wyrobić na jednolitą masę.
Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi,obtoczyć w mące .
Kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju .......
Najlepiej smakują z gotowaną kiszoną kapustą ,lub surówką z kiszonej kapusty

================================================================================

 

ZAPIEKANKA CHŁOPSKA

Składniki

9-10 średnich ziemniaków

5 średnich cebul

4 ząbki czosnku

500g dowolnej kiełbasy

200g startego żółtego sera

masło do posmarowania naczynia żaroodpornego

olej do smażenia

garść posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

200 ml śmietany

jajko

Przygotowanie

Ziemniaki szorujemy i gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra.

Cebulę i czosnek drobno siekamy, zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość lekko podsmażamy i zdejmujemy z ognia.

Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.

Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki

==========================================================================

 

PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

Składniki

500 g gotowanych ziemniaków

3 jajka

4 łyżki mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka soli

szczypta soli morskiej

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki ostudzamy i gnieciemy na gładko. Dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy na gładką masę aż wszystkie składniki się połączą. Z masy ziemniaczanej tworzymy placuszki i obtaczamy je w mące z obu stron. Gotowe placki kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Przed podaniem posypujemy solą morską do smaku. Gotowe!

============================================================================

 

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW SZYBKA I PROSTA.

Składniki

kilka ugotowanych w całości ziemniaków z wczorajszego obiadu

200 g pieczarek + masło i mała cebulka

kilka pomidorków koktajlowych (może być jeden duży pokrojony w kostkę)

sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

odrobina oleju do spryskania

Wykonanie

Pieczarki i cebulę pokroić, krótko przesmażyć na maśle, ziemniaki pokroić w plasterki, przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać ziołami, dodać pieczarki i pokrojone pomidorki.
Całość spryskać odrobiną oleju i zapiec najlepiej w kombiwarze w temp. ok. 200 stopni przez 10 - 12 minut

========================================================================================================

 

Zapiekanka z mielonymi ziemniakami.

Składniki

ugotowane ziemniaki, 1 kg

mięso mielone, 40 dag

czosnek, 2 ząbki

cebule, 3

jajka, 3

pomidory, 3

fasola puszka

dowolny ser, 20 dag

pieprz

ostra papryka

sól

Wykonanie

Mięso podsmażyć na patelni z posiekanym czosnkiem i pokrojona w kostkę cebulą.http://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Wymieszać z osączona z zalewy fasolą i pokrojonymi pomidorami.http://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Dodać przyprawy i przełożyć całość do żaroodpornego naczynia.

Ugotowane ziemniaki zmielić maszynką do mięsa lub bardzo dokładnie rozgnieść.

Wymieszać je z rozmąconymi jajkami i serem startym na dużych oczkachhttp://img.smaker.pl/i/_li_step.png

Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni

KULECZKI  Z  ZIEMNIAKÓW.

Składniki

ok. 0,5 kg. ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

pół szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich

pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry(nie muszą być)

1 jajko

łyżka masła

sól, pieprz do smaku

Bułka tarta

olej do głębokiego smażenia

Wykonanie

Ziemniaki ugotować, wystudzić, zmielić /mogą być z obiadu z poprzedniego dnia/ ,dodać drobno posiekaną , zeszkloną na maśle cebulkę,zmiażdżony czosnek , orzechy, pieprz,sól, zmieloną kolendrę, jajko i dokładnie wymieszać.Z masy formować niewielkie kulki, obtoczyć w bułce tartej i wrzucać na głęboki, rozgrzany olej.Smażyć z dwóch stron na złoty kolor

 

===========================================================================================

 

KARKÓWKA Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI

Składniki

4 duże plastry karkówki po 1,5 cm grubości

0,5 kg , jabłek

szklanka żurawiny

2 cebule

suszony majeranek

sól, pieprz

2 łyżki masła, olej

Wykonanie

Plastry karku posolić i posypać pieprzem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłka ze skórką pokroić w cząstki i usunąć gniazda nasienne, a żurawinę opłukać

Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor

Na dnie naczynia żaroodpornego poukładać równomiernie kawałki masła i przełożyć do niego podsmażone mięso.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka, podsmażyć , dodać żurawinę, posypać solą, pieprzem i majerankiem.
Tak przygotowaną mieszanką obłożyć karkówkę

Karkówkę piec przez 30 minut w 200st.C , a następnie zmniejszyć temperaturę do 185st.C i piec jeszcze 20 minut

============================================================================

 

 

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami.

Składniki

1---Ciasto:

550 g mąki pszennej typ 650

7 g suszonych drożdży instant

łyżka cukru

2 jajka

1,5 łyżeczki soli

280 ml letniego mleka

50 g zimnego masła

2---Farsz:

400 g kiszonej kapusty + woda

50 g suszonych grzybów + woda

100 g suszonych śliwek

duża cebula

łyżka miodu

2 łyżki octu balsamicznego

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

kilka ziarenek pieprzu

łyżka koncentratu pomidorowego

łyżka oleju roślinnego

sól, pieprz

3---Wierzch

białko

sezam

Przepis

Ciasto:

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka, cukier, sól, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty mikserem. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ciasto powinno wchłonąć masło i być elastyczne.

Kulę z ciasta przekładamy do naoliwionej misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h.

Po tym czasie kładziemy ciasto na oprószonym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.

Na prostokąty wykładamy farsz, pozostawiając brzegi wolne. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę i kroimy na małe paseczki.

Tak przygotowane paszteciki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.

Każdy pasztecik delikatnie spłaszczamy palcem, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach.

Farsz:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem tak, aby woda je zakryła. Odstawiamy na 30 minut.

Kapustę drobno kroimy, wrzucamy na sito, opłukujemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut.

Po tym czasie dodajemy namoczone grzyby z wywarem i ocet balsamiczny. Kapustę gotujemy przez kolejne 40 minut.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę ze śliwkami. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, smażymy kilka minut. Dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze chwilę. Przekładamy do garnka z kapustą, dodając jeszcze koncentrat pomidorowy.

Kapustę doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, miksujemy farsz blenderem i studzimy.

===============================================================================

 

Pieczony topinambur (słonecznik bulwiasty)z przyprawami

·         400 g topinamburu

·         sól

·         pieprz

·         chili

·         czosnek granulowany

·         olej rzepakowy

Topinambur dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy (nie obieramy, skórka również jest jadalna i podpieka się podobnie jak w ziemniakach). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). W miseczce łączymy olej z przyprawami, wylewamy na topinambur i dokładnie mieszamy. Topinambur pieczemy ok. 15-20 minut, aż zmięknie w środku i będzie chrupki na zewnątrz. Można go zjeść na ciepło i na zimno.

=========================================================================

Pieczone frytki z topinamburu.

SKŁADNIKI :


0,5 kg topinamburu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka rozmarynu (suszonego lub świeżego)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka świeżego oregano do ozdoby

Przygotowanie.

1.                  Topinambury myję, osuszam, nie obieram ze skórki, kroję na kawałki tak jak zwykłe frytki.

2.                  Dodaję olej, sól, rozmaryn, oregano i wszystko mieszam. 

3.                  Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200°C, blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na nią wykładam pokrojony słonecznik bulwiasty i piekę około 30-35 minut. 

4.                  Przekąskę podaję w towarzystwie białego serka przyprawionego pieprzem i płatkami chili, ewentualnie z hummusem. Pyszności 

=================================================================

Zupa krem z topinamburu (gotowana w szybkowarze)

Składniki

·                      500 g bulw topinamburu, oczyść(nie obieraj) i pokrój w plasterki o grubości max. 0,5 cm

·                      450 ml zimnej wody

·                      1 mała szalotka, obbierz i pokrój w plasterki

·                      sól i biały pieprz

·                      masło do smażenia

·                      łyżka zimnego masła lub parę łyżek śmietany kremówki 30%

Wykonanie

·                      rozgrzej szybkowar i dodaj masło, dorzuć szalotkę i chwilkę podsmażaj

·                      dodaj pokrojony topinambur i chwilkę podsmażaj

·                      dodaj sól i biały pieprz (max. 2 szczypty)

·                      dolej wodę

·                      zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem ( ok.2 min.)

·                      po ugotowaniu, odlej do szklanki ok. 100 ml wywaru, resztę zmiksuj w blenderze (jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolewaj stopniowo odlany wywaru, aby uzyskać konsystencję zupy-krem)

·                      do zmiksowanej zupy dodaj kawałek zimnego masła i / lub parę łyżek śmietany i ponownie całość zmiksuj

=====================================================================

Zupa krem z topinamburu i kalafiora.

SKŁADNIKI:

·                      50 dkg topinamburu

·                      pół niedużego kalafiora

·                      1 cebula

·                      1 litr bulionu

·                      1 szklanka śmietany kremówki

·                      2 łyżki klarowanego masła

·                      sól, płatki chilli do smaku

Wykonanie.

1.                    Topinambur wyszoruj, obierz. Pokrój na mniejsze kawałki.

2.                    Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

3.                    W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i zeszklij na nim oprószoną sola cebulę.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin