Składniki:
biszkopt
· 4 jajka
· 1/2 szklanki cukru
· 1/2 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki kakao
· dodatkowo 50 ml wiśniówki do nasączenia biszkoptu
masa czekoladowa
· 500 ml śmietany kremówki
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3-4 kostki zostaw na ozdobienie wierzchu ciasta)
· 3 łyżeczki kakao
· 50 ml wiśniówki
· 2 łyżki śmietany kremówki 30%
· 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
· ok. 400 g wydrążonych wiśni moczonych w alkoholu
· bita śmietana
· 500 ml śmietany kremówki 30%
Najpierw trzeba upiec biszkopt.W tym celu, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj, cały czas ubijając żółtka, cukier puder, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Ciasto wylej na blaszkę (25x40cm) wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piecz w temp. 170°C ok. 20 minut (do momentu „suchego patyczka”).Biszkopt wystudź i nasącz wiśniówką wymieszaną 1:1 z wodą mineralną.
Zrób masę czekoladową.Czekoladę rozpuść na łaźni wodnej, tzn. umieść ją w rondelku teflonowym, a ten w drugim większym z gorącą wodą. Do gorącej czekolady wsyp kakao, wiśniówkę i kremówkę. Wymieszaj, przestudź.Ubij śmietankę 30%, dodaj (cały czas ubijając) cukier puder oraz ostudzoną, płynną czekoladę. Na koniec wmieszaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie.Masę czekoladową wyłóż na biszkopcie. Poukładaj, wciskając w masę, wiśnie namoczone wcześniej w alkoholu.
Na masie czekoladowej połóż warstwę bitej śmietany.
Wierzch ciasta posyp startą na wiórki czekoladą.
Mannitu