Wiśnie w czekoladowym puchu.doc

(47 KB) Pobierz
Wiśnie w czekoladowym puchu

Wiśnie w czekoladowym puchu

Składniki:

biszkopt

·         4 jajka

·         1/2 szklanki cukru

·         1/2 szklanki mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki kakao

·         dodatkowo 50 ml wiśniówki do nasączenia biszkoptu

masa czekoladowa

·         500 ml śmietany kremówki

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         3 tabliczki gorzkiej czekolady (3-4 kostki zostaw na ozdobienie wierzchu ciasta)

·         3 łyżeczki kakao

·         50 ml wiśniówki

·         3 łyżeczki kakao

·         2 łyżki śmietany kremówki 30%

·         2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

·         ok. 400 g wydrążonych wiśni moczonych w alkoholu

·         bita śmietana

·         500 ml śmietany kremówki 30%

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody

Najpierw trzeba upiec biszkopt.
W tym celu, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj, cały czas ubijając żółtka, cukier puder, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto wylej na blaszkę (25x40cm) wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piecz w temp. 170°C ok. 20 minut (do momentu „suchego patyczka”).
Biszkopt wystudź i nasącz wiśniówką wymieszaną 1:1 z wodą mineralną.

Zrób masę czekoladową.
Czekoladę rozpuść na łaźni wodnej, tzn. umieść ją w rondelku teflonowym, a ten w drugim większym z gorącą wodą.  Do gorącej czekolady wsyp kakao, wiśniówkę i kremówkę. Wymieszaj, przestudź.
Ubij śmietankę 30%, dodaj (cały czas ubijając) cukier puder oraz ostudzoną, płynną czekoladę. Na koniec wmieszaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie.
Masę czekoladową wyłóż na biszkopcie. Poukładaj, wciskając w masę, wiśnie namoczone wcześniej w alkoholu.

Na masie czekoladowej połóż warstwę bitej śmietany.

Wierzch ciasta posyp startą na wiórki czekoladą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin