Dieta przy problemach z wątrobą.doc

(55 KB) Pobierz

 

Dieta przy problemach z wątrobą – co jeść, a czego unikać?

 

Błędy żywieniowe, stosowanie używek oraz przyjmowanie nadmiernej ilości leków może prowadzić do uszkodzenia wątroby – narządu, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Wątroba ma jednak zdolność do regeneracji. Prawidłowa dieta bogata w substancje odżywcze, wykluczenie używek oraz korzystanie z właściwości leczniczych ziół pozwoli oczyścić wątrobę i ułatwi przeprowadzenie procesów regeneracji tego narządu.

 

Dieta dobra dla wątroby – zasady diety przy chorej wątrobie

Prawidłowo skomponowany jadłospis wspomaga leczenie uszkodzeń wątroby. Może być też stosowany profilaktycznie, szczególnie przez osoby, których dieta do tej pory obfitowała w ciężkostrawne, tłuste posiłki oraz alkohol.

Aby ułatwić organizmowi proces regeneracji komórek wątroby, warto zastosować się do kilku prostych zasad:

jedz kilka małych objętościowo posiłków na dobę w regularnych odstępach czasu, a ostatni, lekki posiłek spożywaj na 2–3 godziny przed snem;

ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych, takich jak smalec, śmietana, tłuste wędliny i mięsa;

dostarczaj odpowiedniej ilości białka z jadłospisem;

smażenie zastąp gotowaniem w wodzie, gotowaniem na parze, pieczeniem bez tłuszczu i duszeniem bez obsmażania;

zwiększ udział warzyw w jadłospisie, dodawaj je do każdego posiłku;

ogranicz spożycie soli;

wyklucz z jadłospisu słodycze i produkty przetworzone, takie jak dania typu fast food;

codziennie wypijaj minimum 1,5 litra płynów (herbaty zielone, białe, zioła, wodę mineralną niegazowaną, soki warzywne);

do przyprawiania potraw używaj ziół ułatwiających trawienie, takich jak kminek, majeranek; unikaj pikantnych przypraw;

wyklucz wszelkie używki, w szczególności alkohol.

Dieta na regeneracje wątroby musi pokrywać właściwe dla wieku, płci, aktywności i stanu zdrowia zapotrzebowanie na energię i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

 

Dieta wątrobowa – co jeść?

 Istnieje wiele składników pokarmowych, które wspomagają funkcjonowanie wątroby i mogą ułatwiać proces jej regeneracji. Należą do nich: fosfolipidy, w tym szczególnie cholina, witamina B12, flawonoidy, witamina C czy białko.

W diecie oczyszczającej wątrobę należy uwzględnić:

pełnoziarniste produkty zbożowe – stanowią one źródło witamin z grupy B i składników mineralnych;

soję i jej przetwory – zawierają fosfolipidy;

chude mięso i ryby – dostarczają wątrobie białka wysokiej jakości oraz witaminy B12;

czerwone, pomarańczowe, żółte i zielone warzywa oraz owoce – są źródłem beta karotenu;

ziemniaki, płatki owsiane, mięso, a przy dobrej tolerancji tłuszczu także żółtko jaja – zawierają ważną dla regeneracji wątroby cholinę;

orzechy i nasiona – spożywane z umiarem dostarczą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i minerałów;

cebulę, czosnek, kalafior, awokado, owies – dzięki zawartości związków siarkowych biorą udział w mechanizmie detoksykacji, wspomagając funkcję odtruwania;

natkę pietruszki, pomidory, cytrusy, kapustę, brukselkę, brokuły – są źródłem witaminy C i uszczelniających naczynia antyoksydantów;

inne warzywa i owoce – do każdego posiłku w formie surowej, gotowanej, przecierów, a także cennych soków.

 

 Na problemy z wątrobą – czego unikać?

 Czego warto unikać w diecie na regenerację wątroby? Dbając o stan wątroby i jej regenerację, należy wyeliminować z jadłospisu:

potrawy pieczone i smażone, zwłaszcza na głębokim tłuszczu;

alkohol – konieczna jest jego całkowita eliminacja;

nadmierną ilość kofeiny (kawa, czarna herbata, napoje energetyczne);

przetworzoną żywność.

Oprócz tego konieczna jest rozwaga przy przyjmowaniu niektórych leków, które mogą wywołać polekowe uszkodzenie wątroby. Bezwzględnie należy rzucić palenie. Szkodliwe dla komórek wątroby są wszelkie radykalne diety odchudzające, które wykluczają z jadłospisu składniki wspierające działanie i regenerację wątroby.

Szczególnie obciążające dla miąższu wątroby są diety wysokobiałkowe i wysokotłuszczowe. Metabolizm białek odbywa się głównie na poziomie wątroby, która powstały z ich przemian toksyczny amoniak zamienia na mocznik usuwany następnie przez nerki. Także zbyt duża ilość tłuszczu w diecie wymusza wzmożoną pracę wątroby. To z kolei powoduje większą produkcję żółci, co może prowadzić do osłabienia wydolności narządu.

 

 Zioła na wątrobę – dobry sposób na regenerację wątroby

 Odpowiednio skomponowany jadłospis oraz unikanie czynników uszkadzających hepatocyty stanowi fundament diety oczyszczającej wątrobę. Warto wiedzieć, że procesy naprawy można skutecznie wspomagać, korzystając z właściwości leczniczych ziół. Działają one żółciopędnie i zawierają substancje czynne, takie jak sylimaryna czy cynaryna, które regenerują miąższ wątroby.

Zioła na wątrobę można stosować w postaci naparów, odwarów czy też przyjmując suplementy opierające swój skład na wyciągach z tych roślin. Pomogą nie tylko w długofalowym procesie naprawy komórek wątroby, ale również będą łagodzić objawy niestrawności spowodowane spożyciem zbyt tłustego i ciężkiego posiłku. Zioła wspomagające pracę wątroby to:

ostropest plamisty,

karczoch,

mniszek lekarski,

mięta,

korzeń lukrecji.

Należy pamiętać, że stosowanie ziół żółciopędnych jest zabronione w chorobach wątroby przebiegających z zastojem żółci.

 

 

 

Dieta przy chorej wątrobie

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów, pełniących wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Wszelkiego rodzaju choroby wątroby, oprócz terapii farmakologicznej, wymagają przede wszystkim leczenia dietetycznego. Dlatego zmagając się z chorobami wątroby, konieczne jest stosowanie specjalnej diety wątrobowej. Jakie są założenia diety przy chorej wątrobie?

Dieta wątrobowa – zasady 

Dieta wątrobowa stosowana jest w celu przywrócenia prawidłowych funkcji wątroby, wspomagania jej pracy oraz regeneracji. Chora wątroba wymaga wprowadzenia do jadłospisu dość znacznych zmian i ścisłego przestrzegania określonych zaleceń żywieniowych. Dieta na wątrobę to przede wszystkim dieta lekkostrawna z ograniczeniem spożycia tłuszczu.

W menu diety wątrobowej powinny przeważać białka oraz węglowodany, natomiast tłuszcze mogą stanowić jedynie niewielki dodatek do dań. Poza tym konieczne jest zmniejszenie podaży produktów bogatych w błonnik pokarmowy, które wymagają dłuższego czasu trawienia.

Bardzo ważne jest również, aby posiłki były spożywane regularnie, w równych odstępach czasu. Porcje powinny być małe objętościowo, gdyż zbyt obfite posiłki stanowią dodatkowe obciążenie dla wątroby. Należy pamiętać o tym, aby unikać jedzenia o późnych porach, tuż przed snem. Ostatni posiłek zaleca się spożywać ok. 2–3 godziny przed nocnym spoczynkiem, aby mógł on zostać strawiony jeszcze przed zaśnięciem.

Ponadto istotne jest także stosowanie właściwych technik kulinarnych takich jak: gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie bez tłuszczu oraz pieczenie bez dodatku tłuszczu. Natomiast zrezygnować należy ze smażenia, pieczenia w tłuszczu oraz duszenia.

Oprócz tego zalecane jest wypijanie przynajmniej 2 l wody dziennie, która dodatkowo wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz oczyszczanie wątroby.

Korzystne jest również włączenie do diety ziół zarówno jako dodatku do dań lub w formie naparów. Szczególnie polecane są koper włoski, mięta, majeranek, mniszek lekarski, które wpływają na usprawnienie trawienia.

 

Dieta przy chorej wątrobie – co jeść?

 Do produktów, które powinny się znaleźć w diecie na wątrobę zalicza się:

oczyszczone produkty zbożowe, np. pieczywo pszenne, drobne kasze, jasny makaron, biały ryż;

niskotłuszczowe produkty mleczne, np. niskotłuszczowe mleko, chudy twaróg, jogurt naturalny, kefir, maślanka;

chude gatunki mięs oraz chude wędliny, np. kurczak, indyk, królik, cielęcina, wędliny drobiowe;

chude gatunki ryb, np. dorsz, mintaj;

jaja, a głównie ich białka;

tłuszcze w małych ilościach, np. oleje roślinne, margaryny miękkie, masło;

warzywa, najlepiej w postaci gotowanej lub przecieru, bez skórki, np. marchew, ziemniaki, kalafior, pomidor bez skórki;

owoce, bez skórki i pestek, lepiej spożywać je w formie gotowanej lub przecieru, musu, np. jabłka, brzoskwinie, morele, banany, cytrusy;

soki warzywne i owocowe, słaba herbata, kompoty owocowe;

lekkie zupy na wywarach z jarzyn, mogą być czyste lub zabielane jogurtem naturalnym czy zagęszczone zawiesiną z mąki i wody;

kisiele, galaretki, musy owocowe, dżem, miód, budyń;

łagodne przyprawy, np. cynamon, koper, natka pietruszki, majeranek.

 

Dieta na wątrobę – czego unikać?

 W przypadku problemów z wątrobą konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu:

produktów zbożowych z mąk z pełnego przemiału, pełnoziarnistych, np. pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, ciemny makaron, brązowy ryż;

przetworów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu, np. tłusty twaróg, ser żółty, ser pleśniowy, śmietana, pełnotłuste mleko;

tłustych gatunków mięs oraz tłustych, wędzonych wędlin, np. boczek, karkówka, wyroby podrobowe;

tłustych gatunków ryb, np. łosoś, makrela oraz ryb wędzonych;

żółtek jaj;

tłuszczów w dużych ilościach, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, np. słonina, smalec;

nadmiaru warzyw surowych oraz wzdymających, np. rośliny strączkowe, kapustne, papryka, rzodkiewka;

owoców takich jak: śliwki, czereśnie, truskawki oraz innych owoców jeśli są niedojrzałe;

mocnej kawy oraz herbaty, alkoholu, nektarów, słodkich napojów;

zup na wywarach mięsnych, zabielanych śmietaną oraz zagęszczanych wszelkiego rodzaju zasmażkami;

słodyczy, dań typu fast- food, potraw smażonych, żywności o wysokim stopniu przetworzenia;

ostrych przypraw, np. papryka w proszku, pieprz.

 

Zioła na wątrobę 

Oprócz zastosowania odpowiedniej diety, polegającej na spożywaniu dozwolonych produktów, a wykluczeniu żywności ciężkostrawnej, dobrym pomysłem jest także włączenie składników dodatkowo wspomagających pracę wątroby. Regeneracja wątroby po różnego rodzaju uszkodzeniach czy zatruciach jest możliwa i konieczna do tego, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Z pomocą przychodzą odpowiednie zioła.

Ostropest plamisty – dzięki zawartości sylimaryny, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz odbudowę i regenerację uszkodzonej wątroby. Działa również łagodząco w przypadku skutków ubocznych farmakoterapii. Dlatego, aby wspomóc chorą wątrobę warto włączyć ostropest do codziennego menu, spożywając dziennie 2 łyżeczki jego zmielonych nasion.

Karczochy – zawierają cynarynę, która działa żółciopędnie oraz zapobiega gromadzeniu się złogów w pęcherzyku żółciowym. Ponadto ekstrakty z karczocha wspomagają detoksykację wątroby oraz jej regenerację.

Kurkuma – obecna w niej kurkumina pobudza wydzielanie przez wątrobę żółci, potrzebnej do trawienia tłuszczów. Jest szczególnie polecana w przypadku problemów z woreczkiem żółciowym oraz drogami żółciowymi. Ponadto oddziałuje na wątrobę osłonowo i wspomaga jej regenerację. Jeśli więc zmagamy się z chorobami wątroby to polecane jest włączenie kurkumy jako dodatku do dań w codziennym jadłospisie.

Mniszek lekarski – działa łagodząco w różnego rodzaju chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Picie jego naparów poprawia przepływ żółci, wspomaga trawienie oraz łagodzi nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. niestrawność.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin