STOSOWANIE PIKANTNYCH PRZYPRAW
Ostre przyprawy podnoszą smak potraw i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Jednak spożywane w nadmiarze mogą też zaszkodzić.
Prozdrowotne właściwości ostrych przypraw są znane od wieków. W krajach orientalnych szczodrze dosypywano je do wielu potraw, chroniąc w ten sposób żywność przed zepsuciem. Uważano również, że ostre jedzenie w korzystny sposób wpływa na nasz organizm i usprawnia pracę wielu narządów (zwłaszcza żołądka). To intuicyjne przekonanie potwierdziła współczesna medycyna – dziś wiemy, iż niemal wszystkie przyprawy odznaczające się ostrym, drażniącym smakiem wykazują silne działanie bakteriobójcze i znakomicie poprawiają przemianę materii. Do najpopularniejszych pikantnych przypraw zaliczamy: pieprz, czosnek, kurkumę, chilli, ostrą paprykę, imbir oraz pieprz kajeński.
Dlaczego tak pieką?Co sprawia, że niektóre przyprawy są tak piekielnie ostre?! Ich gryzący smak to sprawka związków chemicznych: kapsaicyny (jej bogatym źródłem jest papryczka chili) piperyny (jest obecna w pieprzu i pieprzu kajeńskim) lub izotiocyjanianu allilu (znajduje się w ziarnach gorczycy, chrzanie i wasabi). Nawet niewielkie ilości tych substancji działają drażniąco na błonę śluzową lub skórę, dlatego związki te są stosowane do produkcji maści i plastrów rozgrzewających.
Zawarte w pikantnych przyprawach związki chemiczne drażnią czuciowe oraz termiczne zakończenia nerwów. W efekcie dochodzi do gwałtownego rozszerzenia naczyń krwionośnych błony śluzowej i skóry oraz położonych pod nimi narządów, co odczuwamy jako falę nagłego gorąca.
Ważny jest umiarNależy jednak zauważyć, że nadmiar pikantnych przypraw może mieć również niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Do osób, które powinny ograniczyć spożycie ostrych przypraw lub całkowicie wyeliminować je z diety, zaliczamy osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, osoby cierpiące na stan zapalny błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym.
Warto też przypomnieć, że w piśmiennictwie medycznym nadmierne i długotrwałe spożycie pikantnych przypraw jest wymieniane jako czynnik ryzyka wystąpienia nowotworów jamy ustnej. Dlatego nadmiar ostrych przypraw jest niewskazany, jeżeli:
– cierpimy na kserostomię (suchość jamy ustnej),
– mamy skłonność do zajadów,
– uskarżamy się na pieczenie i palenie w obrębie jamy ustnej,
– stomatolog podejrzewa u nas leukplakię, erytroplakię lub aftozę,
– dokuczają nam nadżerki, skaleczenia lub oparzenia błony śluzowej jamy ustnej,
– jesteśmy w trakcie radio- lub chemioterapii,
– mamy objawy sugerujące zapalenie błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
bigcherrylove