Chleb wieloziarnisty.Pdf

(135 KB) Pobierz
Chleb wieloziarnisty
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą
wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do
wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i
przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to
9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie
musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie,
inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).
Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin