Barowicz T. - Kuchnia wędkarska.pdf
(
6940 KB
)
Pobierz
TADEUSZ BAROWICZ
WOJCIECH TATARCZUCH
K u c h n ia w ę d k a rs k a
Danucie i S ylw ii — naszym Żonom
W Y D A W N IC T W A „ A L F A “ — W A R S Z A W A 1990
Okładka i strona tytułow a MIROSŁAW POKORA
Ilustracje kolorowe BOŻENA JABŁOŃSKA
Rysunki czarno-białe WŁODZIMIERZ DYBA
Redaktor BOŻENA MAZUR
Redaktor techniczny RYSZARD JANKOWSKI
J
© C opyright by Wydawnictwa „A lfa “ , Warszawa 1990
ISBN 83-7001-212-4
W Y D A W N IC T W A „A L F A “ — W A R S Z A W A 1990
W yd a n ie p ierw sze
S kład: Z akła d P o lig ra fic z n y W y d a w n ic tw „A lfa "
D ru k i opraw a: R zeszow skie Z a k ła d y G ra fic z n e w R zeszow ie
Zam . 2016/89. F-9
OD AUTORÓW
Od najdawniejszych czasów rybołówstwo nierozerwalnie wiązało
się z historią człowieka. Naczelną bowiem troską ludzi i głównym ich
zadaniem było zdobywanie pożywienia. Wprawdzie dziś rola rybo
łówstwa, podobnie jak i myślistwa, znacznie zmalała, niemniej jednak
ryby, tak morskie jak i słodkowodne, nadal w znacznym stopniu ła
godzą deficyt pełnowartościowego białka zwierzęcego, tłuszczu, soli
mineralnych i Witamin.
W naszym społeczeństwie wiedza o rybach i sposobach ich przy
rządzania nie jest duża. Dominuje kilka tradycyjnych sposobów po
dawania ryb w niewielkim stopniu uwzględniających specyfikę po
szczególnych gatunków mięsa, ich walorów smakowych i przydat
ności kulinarnej. Literatura krajowa — aczkolwiek obfita — prawie
każdą rybę traktuje jednakowo, ograniczając się głównie do potraw
sporządzanych z filetów ryb morskich i z rzadka do 4—5 gatunków
ryb słodkowodnych (karp, lin, szczupak, pstrąg, węgorz).
Autorzy niniejszego opracowania zadali sobie trud zebrania przepi
sów na wykonanie potraw ze wszystkich ryb słodkowodnych, pow
szechnie poławianych przez wędkarzy. Przepisy nasze urozmaicą
z pewnością rodzinne jadłospisy. Większość potraw nadaje się na
każdą okazję, a niektóre z nich mogą uświetnić nawet wykwintne
przyjęcie.
Oddając
Kuchnię wędkarską
do druku autorzy mają nadzieję, że
zaciekawi ona zarówno doświadczonych wędkarzy, jak i stawiających
pierwsze kroki. Do tych drugich adresowany jest między innymi roz
dział poświęcony rozpoznawaniu, biologii i zwyczajom ryb. Ze wzglę
du na chroniczny niedobór podstawowej literatury wędkarskiej auto
rzy starali się tę lukę wypełnić między innymi informacjami na temat
metod połowu i sprzętu, okresów ochronnych oraz ograniczeń w yni
kających z postanowień Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb
(wymiary ochronne, lim ity połowu).
Niniejsza książka jest również przeznaczona dla szerokiego kręgu
osób prowadzących gospodarstwa domowe. Zawiera bowiem wiele
przepisów kuchni rybnych: polskiej, niemieckiej, włoskiej, francu
skiej, węgierskiej, rosyjskiej, hiszpańskiej i innych. Zachęci to nie
wątpliwie Czytelnika do częstszego przyrządzania zbyt rzadko do
tychczas spożywanych potraw z ryb.
3
Większość gospodyń przyrządza ryby raz w miesiącu albo jeszcze
rzadziej. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest często brak rozeznania
co do właściwości smakowych i walorów odżywczych dostępnych
w sklepach ryb. Miejmy nadzieję, że niniejsza książka udzieli Czytel
nikom niezbędnych informacji. Autorzy proszą Czytelników, aby
uwagi nasuwające się po lekturze i propozycje zmian przesyłali na
adres Wydawcy, pozwolą one na lepszą redakcję następnych wydań
„Kuchni wędkarskiej“ .
A zatem: połamania kija i... smacznego!
AUTORZY
Plik z chomika:
Neferites
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia żydów polskich - Wirkowski E.pdf
(19676 KB)
Białoruska Kuchnia.pdf
(16028 KB)
Barowicz T. - Ruszty, rożny, wędzarnie.pdf
(19460 KB)
Kopeć K. - Warzywa korzeniowe.pdf
(21338 KB)
Kossowski T. - Mięso i przetwory mięsne.pdf
(12916 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin