· Udka kurczaka do pieczywa z szynkowara
·
Składniki
udka kurczaka całe 4 sztuki, żelatyna 2 łyżeczki, sól peklowa 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1/2 łyżeczki, tymianek 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, woda 3/4 szklanki
· Sposób przygotowania
Udka średnie wielkości umyć, osuszyć i mięso obrać z kości bez skóry i chrząstek, dodać wszystkie składniki i tak długo wyrabiać aż masa będzie kleista. Masę przełożyć do woreczka, włożyć do szynkowara , zamknąć szybkowar i schować do lodówki na 24 godziny. Do garnka włożyć podstawkę lub ściereczkę, wstawić szynkowar, wlać wodę do wysokości szynkowara, gdy woda osiągnie 85 C to w tej temperaturze parzyć (nie gotować) 90 minut, szynkowar opłukać zimną wodą i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Szynkowar polać krótko gorącą wodą, otworzyć i woreczek lekko można wyjąć.
tatanka.com