ZIELONE RISOTTO.pdf

(1233 KB) Pobierz
09.12.2013
Strona główna Gazeta.pl
Poczta
Forum
Blox.pl
Radio
ZIELONE RISOTTO
Gazeta Wyborcza
więcej
Zaloguj się
Zaloguj się
Lubię to!
14 tys.
Kalendarium
Blogi
Ludzie
Zdjęcia
Magazyn
Kuchnia
Blogi
Felietony
Design w kuchni
Podróże
Przepisy
Alkohole
Eko
T reści Premium
w egannerd
Masz już blog? Dodaj wpis po
zalogowaniu.
Załóż swojego bloga
O autorze
wegannerd
www.wegannerd.blogspot.com
www.facebook.com/WeganNerd
wegannerd
Blog pisze
wegannerd
37303
98
34
03.06.2013 14:06
Zobacz więcej blogów
Załóż swojego bloga
ZIELONE RISOTTO
0
Lubię to!
0
Rissotto czy popularne już kaszotto (na bazie różnorodnych kasz) warto robić
codziennie. Tak na prawdę nie jest ani trudne ani nie zabiera ogromnej ilości
czasu. Ryż przecież zawsze ma się pod ręką. Bulion warzywny warto
przygotować spokojnie wieczorem. Świeże pesto to nic innego jak szybki mix
ciekawych smaków ulubionej zieleniny. Polecam pesto z rukoli z czosnkiem
niedźwiedzim idealny będzie też taki z liści rzodkiewki. Raz zrobiony, na pewno
stale zagości w waszym domowym ulubionym menu.
1/2 kubka ryżu
1 1/2 bulionu warzywnego
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/06/zielone_risotto_/1
1/3
09.12.2013
ZIELONE RISOTTO
białe wytrawne wino
2 łyżki oleju/oliwy
mała cebula
świeże zielone pesto:
rukola
liście rzodkiewki
pietruszka
3 liście sałaty lodowej
parę listków czosnku niedźwiedziego
czosnek
sok z 1/2 cytryny
sól
chlust oliwy
♥ Cebulę obierz i posiekaj drobno ♥ W rondelku rozgrzej olej. ♥ Dodaj do rondla cebulę i
mieszaj niech się zeszkli. ♥ Dodaj ryż i praż go przez chwilę. ♥ Dodaj około 1/2 szklanki
(lub mniej) białego wina. ♥ Kiedy całość wina wyparuje zalej ryż bulionem z warzyw. ♥
Gotuj cały czas na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. ♥ Nadmiar płynów powinien
się zredukować. ♥ Gotuj +/- 20 minut. ♥ Ryż powinien być miękki, (ale tak by nadal
wyczuwalne były jego ziarna) zanurzony w lekko klejącym się sosie. ♥ Do gorącego ryżu
dodaj około 1-2 łyżek sosu z zmiksowanej zieleniny. ♥ Podawaj gorące posypane
koperkiem, pestkami dyni, orzechami przystrojone kiełkami lub kwiatami.
Zobacz więcej:
pesto, risotto, wegańskie, zielenina
PODZIEL SIĘ
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/06/zielone_risotto_/1
2/3
09.12.2013
Facebook
Wykop.pl
Tw itter
Wyślij e-mailem
ZIELONE RISOTTO
Czytaj więcej na blogu
wegannerd.
ZOBACZ TAKŻE
Francuska zupa jarzynowa a'la z
pistou
Przepis jest inspirow any soupe au pistou z
książki “Kuchnia francuska&rdqu...
pół miesiąca temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/conaobiad
Paszteciki drożdżowe z mięsem i
nie tylko
czyli pomysł na to do czego w ykorzystać mięso
po gotow aniu rosołu. Nie macie tak czasem? Że
nagot...
12 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/w kuchnibezdubli
Sok ananasowo - imbirowy
Św ieży sok z ananasa z dodatkiem imbiru!
Przepis banalny, ale połączenie jest niesam...
11 dni temu
magazyn-
kuchnia.pl/blogi/spraw dzonakuchn
Keralskie curry warzywne według
Jamiego Olivera
Dziś odryw am się na chw ilę od św iątecznego
menu i dzielę się Wami niezw ykle aromatycznym
p...
3 dni temu
magazyn-kuchnia.pl/blogi/kulinarne-
przyg
Zaloguj się
lub
zarejestruj,
aby dodać komentarz
Na skróty:
Polecamy:
Gazeta.pl
Plotki
Wiadomości
Gry
Sport.pl
Biznes
Gazeta Wyborcza
Radio internetowe
Praca
Program TV
Prognoza pogody
Newsletter
RSS
Poczta
Filmy
Muzyka
Wyniki Lotto
Programy TV
Copyright © Agora SA
O nas
Staże u nas
Reklama
Prywatność
Wszystkie artykuły
Licencje
Wszystkie blogi
Poleć stronę
Zgłoś błąd
magazyn-kuchnia.pl/blogi/wegannerd/2013/06/zielone_risotto_/1
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin